Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ DINKEL


Η συνταγή μπορεί να γίνει και με κανονικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Τι θα χρειαστούμε:

Λαζάνια (ανάλογα με το ταψί που θα βάλετε το φαγητό να κοιτάξετε να σας βγουν 2 στρώσεις, τα συγκεκριμένα είναι σπιτικά με αλεύρι Dinkel και μπορείτε να δείτε τη συνταγή ΕΔΩ)

Για τη γέμιση
1 κιλό κιμά ανάμεικτο (μισό χοιρινό και μισό μοσχάρι)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο μούλτι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
2 φρέσκες τομάτες ψιλοκομμένες ή μια συσκευασία έτοιμη σάλτσα του εμπορίου
αλάτι
πιπέρι
κόκκινο πιπέρι
κύμινο
μοσχοκάρυδο
λίγη κανέλα (1 ξυλάκι)
ένα κομμάτι τυρί φέτα τριμμένη

Για τη μπεσαμέλ
Για μία δόση (για μεγάλο ταψί κουζίνας θα χρειαστείτε 4 δόσεις μπεσαμέλ) θα χρειαστείτε:
1/2 κούπας ελαιόλαδο
7-8 κουταλιές σούπας κοφτές αλεύρι
2 κούπες γάλα
2 αυγά
λίγο αλάτι
μοσχοκάρυδο
τυρί φέτα (προαιρετικά)

Πως το κάνουμε:
1. Σε κατσαρόλα βράζουμε τα λαζάνια (εκτός αν χρησιμοποιήσετε λαζάνια του εμπορίου που δεν χρειάζονται βράσιμο)

2. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Όταν ξανθίσει ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι για να ξεσβωλιάσει, αφήνουμε να πιει τα υγρά του και ρίχνουμε την ψιλοκομμένη τομάτα, το αλάτι, τα πιπέρια, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα. Αφήνουμε να βράσει και να μείνει μόνο με το λαδάκι του.

3. Λαδώνουμε το ταψί μας και πασπαλίζουμε τη βάση του με λίγη τριμμένη φρυγανιά και στρώνουμε μια σειρά λαζάνια. 
Ρίχνουμε τη μισή γέμιση κιμά να καλύπτει τα λαζάνια, βάζουμε άλλη μια στρώση λαζάνια πάνω από τον κιμά και ξανά την υπόλοιπη γέμιση.
4. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα να διαλυθεί και να γίνει σαν αλοιφή. 

Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να μη σβολιάσει. 

Ρίχνουμε το αλάτι, και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Όταν πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά. 
Ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί φέτα και σκεπάζουμε με την κρέμα τα λαζάνια. 

Ψεκάζουμε την επιφάνεια του φαγητού με λίγο ελαιόλαδο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.






Πεντανόστιμο!!!!!
Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου