Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Σαμουσάδες



Οι Σαμουσάδες είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Λακωνίας, παρόμοιο με τον μπακλαβά.  Γίνεται με χειροποίητο φύλλο, πολλούς ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια, σουσάμι, από όπου και πήρε το όνομά του, και καρυκεύματα και το τυλίγουν σε ρολό και αφού το ψήσουν το περιχύνουμε με σιρόπι από μέλι.  
Οι σαμουσάδες γίνονται στο τηγάνι αλλά εγώ το έφτιαξα με αγοραστό φύλλο και τους έψησα στο φούρνο.
Σαμουσάδες - Παραδοσιακό γλυκό της Λακωνίας
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: Περίπου 30 – 40 λεπτά
Γίνονται: 15 – 20 κομμάτια
Υλικά:
500
Γρ.
Φύλλο κρούστα
250
Γρ.
Βούτυρο
2
Κούπες
Καρύδια
1
Κούπα
Καρύδια Πεκάν
2
Κουταλιές
Ζάχαρη
5
Κουταλιές
Σουσάμι
1
κ.γ.
Κανέλα
1/2
κ.γ.
Γαρύφαλλα κοπανισμένα
Για το σιρόπι
250
Γρ.
Μέλι
200
Γρ.
Ζάχαρη
3
Κούπες
Νερό
1
ξύλο
Κανέλας
4- 5
Γαρύφαλλα
1
Φλούδα
Πορτοκαλιού
Εκτέλεση
1.
Κόβουμε τα καρύδια και τα πεκάν και προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα.
2.
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
3.
Αλείβουμε το φύλλο με βούτυρο και βάζουμε άλλο ένα από πάνω και ξαναβάζουμε βούτυρο και επαναλαμβάνουμε για 4 φύλλα. Προσθέτουμε το 1/3 από το μείγμα των καρυδιών και τυλίγουμε σε ρολό. Φτιάχνουμε άλλα δύο ρολά.
4.
Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ξαναλείβουμε με βούτυρο. Βρέχουμε τα χέρια μας με νερό και ραντίζουμε λίγο το φύλλο από πάνω.
5.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το κάθε ρολό σε μικρότερα κομμάτια.
6.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
7.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και αφού βράσει βγάζουμε τον αφρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το βράζουμε για πέντε λεπτά.
Αφαιρούμε τη φλούδα πορτοκαλιού και την κανέλα και γαρύφαλλα.
8.
Περιχύνουμε το γλυκό με το σιρόπι, όσο είναι ακόμη ζεστό.



 kopiaste.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου