Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

ΣΑΛΙΑΡΟΙ


ΥΛΙΚΑ
1 κούπα ελαιόλαδο
1 φλυτζανάκι του καφέ σταχτόνερο
1/2 φλυτζανάκι του καφέ τσίπουρο
1 φακελάκι Μπέικιν Πάουντερ (όχι όλο το φακελάκι γιατί θα φουσκώσει πολύ, αφήνουμε περίπου μία κουταλιά στο φακελάκι)
αλεύρι όσο πάρει (η ζύμη να είναι μαλακή)
3 κουταλιές ζάχαρη
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

για τη γέμιση
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1 κουταλάκι κοφτό κανέλλα
3 κομματάκια γαρύφαλλο
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη

Εάν δεν έχουμε σταχτόνερο μπορούμε να το φτιάξουμε εμείς. Παίρνουμε στη μύτη του κουταλιού (κουταλάκι γλυκού, όχι παραπάνω γιατί θα γίνει πολύ σκληρή η ζύμη), στάχτη από ξύλο δρένιο και σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 1 κούπα νερό να βράσει. Ρίχνουμε και τη στάχτη και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να καθίσει η στάχτη και το σουρώνουμε.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το λάδι να κάψει (ρίχνω ένα κομματάκι ψωμί και όταν ροδίσει το λάδι είναι έτοιμο), κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε το τσίπουρο, τη ζάχαρη και το σταχτόνερο προσέχοντας να μη μας πιτσιλίσει το λάδι και καούμε. . Το βάζουμε πάλι στη φωτιά για λίγο και το ξαφρίζουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε στο αλεύρι το Μπέικιν Πάουντερ. Ανακατεύουμε προσέχοντας να μην κάψουμε τα χέρια μας. Ζυμώνουμε καλά. 
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: ανακατεύουμε τα χοντροκομμένα καρύδια με την κανέλλα και το γαρύφαλλο και 2 κουταλιές κοφτές ζάχαρη.
Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη, την ανοίγουμε με πλάστη ή με τα χέρια μας και κόβουμε με ένα ποτήρι σχήμα στρογγυλο , βάζουμε μέσα μια κουταλιά από τη γέμιση με τα καρύδια και κλείνουμε γύρω τις άκρες καλά.
Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν.
Αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα περνάμε από τη ζάχαρη άχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου