Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

Κανταΐφι με κρέμα



Εκμέκ κανταΐφι, μεγαλειώδες, λαχταριστό, γλύκισμα για ιδιαίτερες περιστάσεις. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα στρογγυλό τσέρκι που θα αγοράσετε από καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας ή έστω ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι, απαραιτήτως με αποσπώμενα τοιχώματα για να μπορέσετε να ξεφορμάρετε το γλυκό.
 
Χρόνος Προετοιμασίας:
45΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: 15΄
Χρόνος Αναμονής:
Στο ψυγείο: 1 ώρα τουλάχιστον

Υλικά:                                                                                        
  • Για 1 ταψάκι διαμέτρου 20 εκ.
  • Για την κρέμα
  • 650 ml γάλα
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • Για τη σαντιγί
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Για τη βάση
  • 100 γρ. κανταΐφι
  • 60 γρ. λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • Για το σιρόπι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • Για το γαρνίρισμα
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, τριμμένα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη

Εκτέλεση:
Για την κρέμα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το γάλα και τη μισή ζάχαρη και τα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά.
Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζω την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τη σκόνη βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και τα αυγά και τα χτυπάω με το μίξερ χειρός, μέχρι να αναμειχθούν καλά και να γίνουν ένα πηκτό μείγμα. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνω λίγο-λίγο το ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και το ρίχνω στο μπολ με τα χτυπημένα υλικά, δουλεύοντας διαρκώς με το μίξερ αλλά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι το καινούριο μείγμα που θα προκύψει να γίνει λείο και σχετικά ρευστό. Το αδειάζω στην κατσαρόλα και ανακατεύω γρήγορα και έντονα με μια ξύλινη κουτάλα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κάνει μεγάλες φουσκάλες. Αποσύρω από τη φωτιά προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί και αφήνω την κρέμα να κρυώσει.
Για τη σαντιγί: Σε ένα καθαρό μπολ χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη, μέχρι να φτιάξω μια αφράτη και σφικτή σαντιγί.
Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά σε μια μέτρια κατσαρόλα και τα ζεσταίνω για 5 - 6 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν μια βράση. Αποσύρω και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Για τη βάση: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνω ελαφρώς ένα μέτριο ταψάκι (ή ένα μέτριο πυρίμαχο οβάλ σκεύος). Απλώνω εκεί το κανταΐφι και το αραιώνω λιγάκι με τα χέρια μου για να απλωθεί σε όλο τον πυθμένα. Το περιχύνω με το λιωμένο βούτυρο και βάζω το ταψάκι στο φούρνο. Ψήνω το κανταΐφι για 15 λεπτά, μέχρι απλώς να ροδίσει απαλά και να στεγνώσει. Το βγάζω από το φούρνο και, όπως είναι καυτό, το περιχύνω με το κρύο σιρόπι. Το αφήνω για 5 λεπτά.
Συναρμολόγηση: Μεταφέρω το σιροπιασμένο κανταΐφι σε ένα μικρό και βαθύ ταψάκι με διάμετρο 20 - 22 εκ., με αποσπώμενα τοιχώματα. Εναλλακτικά, στρώνω με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί και βάζω στο κέντρο του ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 20 - 22 εκ.
Απλώνω στη βάση το σιροπιασμένο κανταΐφι και αδειάζω από πάνω την κρέμα. Ισιώνω την επιφάνεια και απλώνω εκεί τη σαντιγί, ανασηκώνοντάς την με ένα πιρούνι για να κάνει κορυφές (αν θέλω, τη βάζω σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και σχηματίζω ροζέτες σαντιγί στην επιφάνεια της κρέμας). Βάζω το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα.
Ξεφορμάρω το γλυκό (δηλαδή ανοίγω τα αποσπώμενα τοιχώματα του ταψιού ή απλώς ανασηκώνω το τσέρκι) και πασπαλίζω την επιφάνεια με τα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης και την κανέλα. Σερβίρω αμέσως.

http://www.dinanikolaou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου