Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Τούρτα σοκολάτα-καραμέλα με κρέπες


tourta-me-crepes-photo2
Κρέπες, αλμυρές ή γλυκές, λατρεμένες σε κάθε εκδοχή τους, αγκαλιάζουν μέσα στη λεπτή τους ζύμη μια ατελείωτη ποικιλία υλικών. Τι γίνεται όμως αν αντί να τις διπλώσουμε ή να τις τυλίξουμε, τις στοιβάξουμε τη μία πάνω στην άλλη και τις περιχύσουμε με μια πλούσια κρέμα. Τότε οι κρέπες μεταμορφώνονται σε τούρτα. Μια πρωτότυπη συνταγή που σε ξαφνιάζει με την πρώτη ματιά και σε ενθουσιάζει με την πρώτη μπουκιά. 
Οι αλλεπάλληλες στρώσεις από σοκολατένιες κρέπες εναλλάσσονται με μια κρέμα σοκολάτας-καραμέλας και δημιουργούν αυτήν τη διαφορετική τούρτα. Όπως διαπίστωσα η ιδέα της «τούρτας με κρέπες» δεν είναι καινούργια. Η κλασική γαλλική συνταγή Mille crêpe είναι μία διάσημη εκδοχή της συγκεκριμένης τούρτας και η λέξη mille που σημαίνει χίλια, αναφέρεται μεταφορικά στο μεγάλο αριθμό στρώσεων από κρέπες που χρησιμοποιούνται. Στην πράξη χρειαζόμαστε πολύ λιγότερες, από είκοσι έως τριάντα, ανάλογα με το ύψος που θέλουμε να έχει η τούρτα. Μια ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης συνταγής είναι ότι μπορούμε να την απολαύσουμε είτε κρύα είτε να ζεστάνουμε ένα κομμάτι για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων, πριν το σερβίρουμε.
tourta-me-crepes-photo1

Τούρτα σοκολάτα-καραμέλα με κρέπες

Υλικά:

Για τις σοκολατένιες κρέπες (για 25-30 κρέπες)
6 αυγά
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
¾ κούπας κακάο
(65g)
3 κούπες γάλα (690g)
¾ κούπας νερό (180g)
½ κούπα βούτυρο, λιωμένο (100g)
4 κ.σ. ζάχαρη (55g)
½ κ.γλ. αλάτι
Για την κρέμα σοκολάτας-καραμέλας
300g σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
1 κούπα ζάχαρη (200g)
2 κ.σ. νερό
1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
600g κρέμα γάλακτος, χλιαρή
4 κ.σ. βούτυρο (55g)

Εκτέλεση:

1. Ξεκινάμε με τη κρέμα. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σ’ ένα μπολ.
2. Σ΄ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο έτσι ώστε η κρέμα να διατηρείται χλιαρή.
3. Σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο ανακατεύουμε τη ζάχαρη, με το νερό και το χυμό λεμονιού. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης ή μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σταματάμε το ανακάτεμα κι αφήνουμε το σιρόπι να βράσει ανακινώντας την κατσαρόλα κυκλικά μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει, δηλαδή να σκουρύνει και να πάρει ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Προσέχουμε να μην μας καεί γιατί θα πικρίσει.
4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε προσεκτικά, γιατί θα αρχίσει να κοχλάζει, το ⅓ της χλιαρής κρέμας γάλακτος. Ανακατεύμε με μια σπάτουλα μέχρι να σταματήσει να κοχλάζει και ρίχνουμε και την υπόλοιπη κρέμα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε πολύ χαμηλή φωτιά, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί η καραμέλα με την κρέμα σ’ ένα λείο μείγμα.
5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Περιμένουμε 5 λεπτά για να μαλακώσει η κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσει βελούδινη, λεία και γυαλιστερή υφή η κρέμα. Την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να κρυώσει και να πήξει, πριν τη χρησιμοποιήσουμε (περίπου 2 ώρες).
6. Ετοιμάζουμε το μείγμα για τις κρέπες. Σε ένα ευρύχωρο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το κακαό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τα αυγά και το νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί ένας πηχτός χυλός. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τέλος, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον. Αν βγάζοντας το μπολ από το ψυγείο μας φανεί το μείγμα πολύ πηχτό, το αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα. Αν υπάρχουν κόμποι αδιάλυτου αλευριού, μπορούμε να το περάσουμε από ψιλή σίτα.
7. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει καλά και το αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο. (Ανάλογα με τη διάμετρο που θέλουμε να έχει η τούρτα μας, επιλέγουμε και το αντίστοιχο τηγάνι.) Με μια κουτάλα ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα χυλού στο κέντρο του τηγανιού και κουνώντας το κυκλικά, απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα. Μόλις ψηθεί η κάτω πλευρά και ροδίσει, αναποδογυρίζουμε την κρέπα με μια σπάτουλα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Ακουμπάμε την ψημένη κρέπα πάνω σε πιατέλα στρωμένη με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
8. Στο μεταξύ μπορούμε να αρχίσουμε να συναρμολογούμε την τούρτα. Στο χρόνο που μεσολαβεί μέχρι να ψηθεί η επόμενη κρέπα, αλείφουμε την προηγούμενη με μια πολύ λεπτή στρώση κρέμας, φροντίζοντας να μας περισσέψει κρέμα για το γλασάρισμα της τούρτας. Συνεχίζουμε να εναλλάσσουμε τις στρώσεις κρέπας με κρέμα, μέχρι η τούρτα μας να έχει το επιθυμητό ύψος. Μπορούμε, επίσης, να ψήσουμε πρώτα όλες τις κρέπες και κατόπιν να συναρμολογήσουμε την τούρτα. Τέλος, καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα. Αν η κρέμα έχει πήξει πολύ μπορούμε να τη ζεστάνουμε ελαφρά για να μπορέσουμε να γλασάρουμε ομοιόμορφα την τούρτα. Αν θέλουμε διακοσμούμε την τούρτα με σπασμένη καραμέλα ή ξηρούς καρπούς.

Για τη σπασμένη καραμέλα
½ κούπα ζάχαρη (100g)
1 κ.σ. νερό
Σε μικρό κατσαρολάκι φτιάχνουμε την καραμέλα, ζεσταίνοντας τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να λιώσει και να σκουρύνει. Απλώνουμε την καραμέλα σε λεπτή στρώση πάνω σε λαδόκολλα κι όταν στερεοποιηθεί, τη σπάμε σε μικρά κομμάτια.



 http://kouzinista.wordpress.com

1 σχόλιο:

  1. Θα το εκτιμούσα δεόντως να μην αναδημοσιεύετε τις συνταγές μου μαζί με το φωτογραφικό υλικό χωρίς προηγούμενη άδεια και χωρίς ενεργό link στην αρχική πηγή. Τα κείμενα, το περιεχόμενο και οι φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στο kouzinista.wordpress.com καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα και απαγορεύται η αντιγραφή τους χωρίς άδεια. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε περιεχόμενό μου, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή