Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

Αμυγδαλωτά σε φύλλο κρούστας




Τέλειο κέρασμα με τη λεπτή γεύση του αμυγδάλου και το απίθανο άρωμα της μαστίχας. Θα ξετρελάνει όσους τα δοκιμάσουν!!!
 
Χρόνος Προετοιμασίας:
30 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: 20-25 λεπτά
 
Υλικά:
  • Για 34 - 36 κομμάτια
  • 300 γρ. αμυγδαλόψιχα, ασπρισμένη, καβουρδισμένη στο γκριλ για ελάχιστα λεπτά, μέχρι να χρυσίσει και τριμμένη σε χοντρά ψίχουλα
  • 2 ασπράδια από βιολογικά αυγά, χτυπημένα σε μαρέγκα
  • 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας Χίου
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ μαστίχας Χίου ή κάποιο λικέρ της αρέσκειας σας
  • 1/2 φλιτζάνι γλυκό κουταλιού κεράσι (ή βύσσινο), καλά στραγγισμένο από το σιρόπι του
  • 4 λεπτά φύλλα κρούστας
  • 1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • 1/3 φλιτζανιού (περίπου 80 ml) ανθόνερο, για το ράντισμα
  • άφθονη ζάχαρη άχνη, για το  πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω την καβουρδισμένη και τριμμένη αμυγδαλόψιχα και προσθέτω τα χτυπημένα ασπράδια, τη σκόνη μαστίχας, το λικέρ και το στραγγισμένο γλυκό κουταλιού. Ανακατεύω πολύ καλά.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 C. Στρώνω με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί.
Παίρνω ένα φύλλο κρούστας και το απλώνω σε καθαρή και επίπεδη επιφάνεια. Το αλείφω καλά με λίγο βούτυρο και το διπλώνω στη μέση. Κατά μήκος της στενής πλευράς του απλώνω το 1/4 του μείγματος αμυγδάλου. Τυλίγω το φύλλο σε ρολό και το κόβω σε φέτες με πάχος περίπου 1½ εκ., φτιάχνοντας μικρά σαραγλάκια. Τα βάζω στο ταψί, το ένα κοντά στο άλλο.

Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα άλλα 2 φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση και τα κόβω και αυτά σε σαραγλάκια, τα οποία βάζω στο ταψί.
Τοποθετώ το ταψί στο φούρνο και ψήνω τα αμυγδαλωτά-σαραγλάκια για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.

Βγάζω το ταψί από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν ελαφρώς. Τα ραντίζω με το ανθόνερο και τα πασπαλίζω με άφθονη ζάχαρη άχνη.
 
 
 http://www.dinanikolaou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου