Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Βερίκοκο γλυκό του κουταλιού


Υλικά που θα χρειαστούμε:
2 κιλά βερίκοκα (40 κομμάτια περίπου)
2 κ.σ. ασβέστη σβησμένο
1500 γραμ. ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
2 κ.σ. ξινό (λεμόντοζου)
Πως το φτιάχνουμε:
Πλένουμε τα βερίκοκα, αφαιρούμε τα κουκούτσια, αν θέλουμε τα κόβουμε στη μέση ή τα αφήνουμε ολόκληρα όπως στις φώτο, τα ξεφλουδίζουμε και τα βάζουμε στο ασβεστόνερο, δηλαδή, σε ένα μπολ με νερό διαλύουμε τις 2 κουταλιές ασβέστη, το περνάμε από ένα τουλπάνι και το βάζουμε σε μία λεκάνη με αρκετό νερό, να σκεπάζει τα φρούτα. Τα αφήνουμε 3 ώρες περίπου στον ασβέστη, τα βγάζουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά. Τα βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό να τα σκεπάζει, στο οποίο έχουμε διαλύσει τα 2 κ.σ. ξινό (λεμόντοζου) και τα αφήνουμε για μία ώρα περίπου (με αυτό τον τρόπο διατηρεί το ωραίο ξανθό χρώμα του το γλυκό και διαλύει τις ίνες που έχει το φρούτο). 

Τα βγάζουμε, τα βουτάμε στιγμιαία σε μία λεκανίτσα με χλιαρό νερό, αν θέλουμε, ή κατ΄ευθείαν στο σιρόπι που βράζει και το οποίο φτιάχνουμε ως εξής:
Στην κατσαρόλα βάζουμε 4 ποτήρια νερό και τη ζάχαρη να βράσουν. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, αφήνουμε 5 λεπτά να βράσει το σιρόπι και ρίχνουμε μέσα τα βερίκοκα, αφήνουμε να βράσουν άλλα 5 λεπτά, τα ξαφρίζουμε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα.
Βγάζουμε τα βερίκοκα από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, δένουμε το σιρόπι και ξαναβάζουμε τα βερίκοκα, δίνουμε μία βράση με το σιρόπι.

Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε και ροδάκινο γλυκό κουταλιού, διαλέγοντας χνουδωτά σκληρά ροδάκινα και κόβοντάς τα στη μέση.

Η συνταγή είναι της κ. Αρτεμησίας Κ. και οι φώτο από τα Ζουζουνομαγειρέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου