Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Χρόνος Ετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος φουσκώματος: περίπου 1/2 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά
Γίνοται: 10

Υλικά:

500 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί (κρατάμε ½ κούπα)
1 φακελάκι μαγιά (9 γραμμάρια)
1 κούπα χλιαρό νερό
½ κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
¼ κούπας ελαιόλαδο
250 γραμμάρια σουσάμι



 
 
Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη καθώς και το ελαιόλαδο και τα ζυμώνουμε να απορροφηθεί το ελαιόλαδο. Μπορείτε να κάνετε τη ζύμη στο μίξερ αλλά και στο χέρι γίνεται πολύ εύκολα.

Δοκιμάζουμε το νερό να είναι χλιαρό. Κάνουμε το τέστ με το μικρό μας δακτυλάκι. Εάν ανεχόμαστε το νερό όταν μετρήσουμε μέχρι το 5, το νερό είναι έτοιμο.

Ρίχνουμε το νερό λίγο-λίγο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια μας ή στο μπωλ του μίξερ.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μισή ώρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία.

Όταν η ζύμη φουσκώσει την ξαναζυμώνουμε για πέντε λεπτά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια και ρίχνουμε αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας μας. Κάνουμε κορδόνια περίπου 30 εκ. μήκος.

Έχουμε ένα ταψάκι με χλιαρό νερό, βουτάμε τη ζύμη γρήγορα μέσα στο νερό, ενώνουμε τις δύο άκριες και μετά ρίχνουμε το κουλούρι μέσα στο σουσάμι, να πιάσει παντού.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και μετά το χαμηλώνουμε στους 180. Ψήνουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα.

Τα σερβίρουμε, κατά προτίμηση ζεστά.

Εάν θέλετε μπορείτε να τα φτιάξετε από πριν και να τα βάλετε στην κατάψυξη, είτε τη ζύμη ή τα κουλούρια αφού τα ψήσετε. Τα βάζετε σε σακουλάκια ή τα τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και απλώς τα ξεπαγώνετε και τα ζεσταίνετε.

kopiaste.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου