Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Αλμυρά και γλυκά pancakes



Είναι το πλέον αγαπημένο πρωινό σε πολλές χώρες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Κι αν είχαμε πάρει χαμπάρι στην Ελλάδα πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις pancakes, θα τα βλέπαμε σε πολύ περισσότερους καταλόγους σε καφετέριες αλλά και στο τραπέζι του σπιτιού μας. Η μόνη δικαιολογία να μην μυηθείς στη γεύση τους είναι η τηγανίλα τους. Αλλά ποιος είπε ότι το ONEMAN λέει όχι στην τηγανίλα;
Θα δώσουμε μερικές βασικές οδηγίες για να φτιάχνεις pancakes και ύστερα θα αφιερωθούμε σε 8 παραλλαγές που τράβηξαν την προσοχή μας στο Pinterest. Ναι, αυτό το γυναικείο μέσο που κρύβει όμως ανδρική μαγεία.
Τα pancakes απαιτούν πολύ απλά υλικά για να τα ετοιμάσεις. Σε παρένθεση οι ποσότητες για απλά pancakes. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (150 γρ), ζάχαρη (2 κουταλιές), baking powder (2 κουταλάκια), αλάτι (μισό κουταλάκι), γάλα (160 ml), αυγά (1) και βούτυρο (2 κουταλιές).
Ανακατεύεις τα “στεγνά” υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, baking powder, ζάχαρη) σε ένα μπωλ. Χτυπάς τα "υγρά" στοιχεία σε ένα άλλο μπωλ. Για τα απλά pancakes το γάλα με τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτεις τα υγρά στοιχεία στο άλλο μπωλ και ανακατεύεις καλά.
Βάζεις λίγο από το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο αντικολλητικό τηγάνι (με το μάτι και την εμπειρία θα μάθεις την σωστή αναλογία) και αφήνεις να ψηθεί μέχρι να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες η επάνω πλευρά και να δεις τις άκρες να έχουν πάρει χρώμα. Γυρνάς από την άλλη πλευρά να πάρει χρώμα κι από εκεί και είσαι έτοιμος. Θέλει περίπου 3 λεπτά η κάθε πλευρά. Το τηγάνι σου πρέπει να είναι ελαφρά βουτυρωμένο σε κάθε pancake.

Αυτές τις οδηγίες θα ακολουθείς σε κάθε μία από τις παρακάτω συνταγές, προσέχοντας τις λεπτομέρειες και τις διαφορές σε κάθε συνταγή. Ας πάμε στην ουσία του πράγματος. Τις αλμυρές και γλυκές παραλλαγές που θα σου φτιάξουν το Σαββατοκύριακο.

Bacon and corn pancakes


8 φέτες bacon
Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150 γρ αλεύρι
1 κουταλάκι baking powder
μισό κουταλάκι αλάτι
λίγη πάπρικα
160 ml γάλα
1 μεγάλο αυγό χτυπημένο
1 κουταλιά λάδι
1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
120 γρ τυρί τριμμένο
σιρόπι maple *
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζεις το bacon καλά. Προσθέτεις το κρεμμύδι και τσιγαρίζεις ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το bacon να γίνει τραγανό και το κρεμμύδι να μαλακώσει. Πάρε μια μεγάλη κουταλιά και άσ' την στην άκρη για γαρνίρισμα. Προετοιμάζεις το μείγμα για τα pancakes κανονικά όπως τα παραπάνω (ανακατεύουμε τα στεγνά, χτυπάμε τα υγρά, ανακατεύουμε μαζί, μην τα ξαναλέμε). Απλά σε αυτή την συνταγή στο έτοιμο μείγμα πρόσθεσε το μαγειρεμένο bacon με το κρεμμύδι, το καλαμπόκι και το τριμμένο τυρί και ανακάτεψε καλά. Ζέστανε καλά ένα βαθύ τηγανάκι πρόσθεσε λίγο από το μείγμα και φτιάξε το pancake όπως είπαμε παραπάνω. Φτιάχνεις μια στοιβα με τα pancakes, περιχύνεις με ζεστό maple syrup και το bacon με το κρεμμύδι που έχεις κρατήσει στην άκρη.

Apple Cider pancakes


150 γρ αλεύρι
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι baking powder
μισό κουταλάκι baking soda
μισό κουταλάκι αλάτι
60 ml γάλα
60 γρ γιαούρτι
1 κουταλάκι μέλι
120 ml μηλίτη ή χυμό μήλου
βούτυρο για γαρνίρισμα
Φτιάχνεις τα pancakes όπως παραπάνω. Γαρνίρεις με λίγο βούτυρο, ζάχαρη και κανέλα. Η γεύση του μήλου μαζί με την κανέλα δημιουργούν ιδανικό συνδυασμό πάνω στο ζεστό pancake.

Blueberry Ricotta pancakes


220 γρ αλεύρι
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι αλάτι
3 αυγά
500 ml γάλα
240 γρ τυρί ricotta
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά βανίλια
όσα blueberries θέλεις
maple syrup
Προετοιμάζεις όπως παραπάνω. Την ricotta την χτυπάς με τα “υγρά συστατικά”. Τα μύρτιλα καλό θα ήταν να πέσουν κι αυτά ελαφρά στο τηγάνι πάνω σε κάθε σχεδόν έτοιμο pancake. Αν τα πιέσεις κιόλας λιγάκι πάνω στα pancakes θα δώσουν το άρωμα που θέλεις. Σερβίρεις ζεστά μαζί με maple syrup.

Oreo coconut pancakes


Για τα pancakes:
120 ml γάλα
75 γρ αλεύρι
1 κουταλάκι baking powder
50 γρ σκόνη κακάο
λίγο αλάτι
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλιά λάδι
μισό κουταλάκι βανίλια
Για το frosting:
1 κούπα flakes ή τρίμμα καρύδας
μισό κουταλάκι βανίλια
3 κουταλιές γάλα καρύδας
3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
Ξεκίνα με την γέμιση. Εν προκειμένω το frosting καρύδας. Χτυπάς καλά σε ένα mixer τα flakes καρύδας μέχρι να πάρουν σχετικά κρεμώδη υφή. Προσθέτεις την βανίλια και την ζάχαρη και χτυπάς καλά. Στην συνέχεια προσθέτεις σιγά - σιγά το γάλα καρύδας μέχρι να έχεις ένα κρεμώδες αλλά πηχτό αποτέλεσμα. Pancakes ξέρεις να φτιάχνεις. Σε στοίβα με frosting ανάμεσα για να μοιάζουν με γιγαντιαία μπισκότα Oreo.

Tiramisu pancakes


Για τα pancakes:
300 γρ αλεύρι
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές σκόνη κακάο
2 κουταλάκια baking powder
μισό κουταλάκι baking soda
λίγο αλάτι
350 ml γάλα
120 ml κρέμα γάλακτος
3 μεγάλα αυγά
4 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλάκια βανίλια
2 κουταλιές στιγμιαίο καφέ
Για την κρέμα:
120 γρ τυρί μασκαρπόνε
240 ml κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές λικέρ καφέ ή ρούμι
2 κουταλιές maple syrup
Ξεκίνα με την κρέμα. Χτύπα τα υλικά όλα μαζί καλά και βαλ' την στο ψυγείο. Τα pancakes τα φτιάχνεις κανονικά. Απλά τον στιγμιαίο καφέ τον βάζεις στο μείγμα με τα “υγρά” συστατικά και ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί. Κλασικά προσθέτεις τα υγρά στα στεγνά, ανακατεύεις καλά και φτιάχνεις τα pancakes. Αν θες αλείφεις το κάθε έτοιμο pancake με maple syrup πριν βάλεις από πάνω μια γερή δόση κρέμας. Πασπαλίζεις είτε με τρίμμα σοκολάτας είτε με λίγη σκόνη κακάο.

Bacon pancakes


150 γρ αλεύρι
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι baking powder
μισό κουταλάκι baking soda
μισό κουταλάκι αλάτι
250 ml γάλα
2 κουταλιές βούτυρο
1 αυγό
8 φέτες bacon
maple syrup
Τσιγαρίζεις τις φέτες του bacon και τις βάζεις στην άκρη. Προετοιμάζεις τα pancakes κανονικά όπως τα παραπάνω. Απλά την ώρα που βάζεις το μείγμα στο τηγάνι, προσθέτεις και την φέτα bacon πάνω στο μείγμα που ψήνεται για να ψηθεί μαζί και να “κολλήσει” στο pancake. Φτιάχνεις κλασικά μια στοίβα με τα pancakes και ρίχνεις αν θες maple syrup από πάνω.

Orange cloud pancakes


180 γρ τυρί cottage
3 αυγά
4 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλιά χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι βανίλια
λίγη κανέλα
λίγο μοσχοκάρυδο
75 γρ αλεύρι
1 κουταλιά ζάχαρη
μισό κουταλάκι αλάτι
λίγο zest πορτοκαλιού
Κλασικά και αγαπημένα, χτυπάς το τυρί μαζί με τα υγρά υλικά. Τα προσθέτεις στα στεγνά και φτιάχνεις τα pancakes. Γαρνίρεις με λίγο λιωμένο βούτυρο, το zest του πορτοκαλιού και αν θες maple syrup.

Peanut butter pancakes


150 γρ αλεύρι
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι baking powder
μισό κουταλάκι αλάτι
250 ml γάλα
2 κουταλιές βούτυρο
1 αυγό
3 κουταλιές φυστικοβούτυρο
2 κουταλιές μέλι
Η μόνη διαφορά με τα κλασικά pancakes είναι ότι χτυπάς το φυστικοβούτυρο μαζί με το γάλα και τα αυγό πριν τα αναμείξεις στο μείγμα του αλευριού. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνεις τις 2 κουταλιές απλό βούτυρο μαζί με το μέλι και περιχύνεις την στοίβα με τα pancakes. Η εναλλακτική της φωτό επιβάλλει να κόψεις τα pancakes στα δύο, να ρίξεις το μέλι από πάνω και να τα κάνεις μικρά τοστάκια.
* maple syrup που βλέπεις σχεδόν σε κάθε συνταγή θα βρεις στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

 oneman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου