Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

O Μουσακάς που δεν ήθελε να είναι Μπελαλίδικος!



Ο μουσακάς είναι από τα φαγητά που ναι μεν έχουν φανατικούς οπαδούς αλλά χαρακτηρίζεται από την πλειοψηφία ως ένα μπελαλίδικο πιάτο, που περιλαμβάνει μεγάλη διαδικασία. Σε αυτή την συνταγή, ανατρέπουμε τον χαρακτηρισμό "μπελαλίδικο πιάτο" και φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα μουσακά, χωρίς τηγάνισμα! 
Υλικά
5 πατάτες 
4 μελιτζάνες 
Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο 
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
1 ποτηράκι κρασί άσπρο 
1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο 
300 γρ. τυρί φέτα 
Αλάτι Πιπέρι
Ελαιόλαδο 

Για τη μπεσαμέλ: 
3 κ.σ. μπαμπάτσικες βούτυρο ή μαργαρίνη 
8 κ.σ. αλεύρι 
4 φλ. + 2 κ.σ. γάλα 
2 αυγά (μόνο τον κρόκο) 
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο 
Εκτέλεση
Σε μια μέτρια κατσαρόλα σωτάρουμε τον κιμά και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με λίγο νερό, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε 3 κ.σ. λάδι, τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για περίπου μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά. Όταν είναι έτοιμος, τρίβουμε μέσα τη φέτα. Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα μέτριο βαθύ ταψί. 
Στρώνουμε μέσα τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες (περ. 1 εκατοστό πάχος).  Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις αλατίζουμε, τις κόβουμε σε λωρίδες και τις στρώνουμε στο ταψί πάνω από τις πατάτες. 
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε δυνατό φούρνο για περίπου μισή ώρα (ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες). Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και απλώνουμε πάνω το μίγμα του κιμά. Στην ίδια κατσαρόλα (αφού την ξεπλύνουμε λίγο βέβαια) ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο (προσοχή μην κάψει!!!) και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. 
Μόλις τα υλικά ενσωματωθούν προσθέτουμε το γάλα κρύο, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα καρυκεύματα και τους κρόκους διαλυμένους σε 2 κ.σ. γάλα και την απλώνουμε στο ταψί πάνω από τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε το μουσακά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η μπεσαμέλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου