Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Δείτε πως να φτιάξετε τους τέλειους κεφτέδες!




diaforetiko.gr : keftedakia keftedakia 600x375 Δείτε πως να φτιάξετε τους τέλειους κεφτέδες!

Οι κεφτέδες είναι το αγαπημένο φαγητό των περισσοτέρων. Και γι’ αυτό το πόρισμα δεν χρειάζονται ερωτηματολόγια και αναλύσεις. Αρκεί να αναλογιστούμε τη χαρά που όλοι κάναμε όταν ήμαστε παιδιά και φτάναμε στο μεσημεριανό τραπέζι για να ανακαλύψουμε πως «σήμερα θα φάμε κεφτέδες»!
Η αλήθεια είναι πως την ίδια χαρά βιώνουμε και σήμερα, κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να φάμε κεφτέδες, αλλά οι κοινωνικές συμβάσεις και απαγορεύσεις δε μας επιτρέπουν να δείξουμε έκδηλα τη χαρά και τον ενθουσιασμό μας και να αρχίσουμε να χοροπηδάμε γύρω από το τραπέζι.
Κάποιοι αγαπούν τους κεφτέδες με κόκκινη σάλτσα, κατά την ιταλική παράδοση και κάποιοι τους προτιμούν στεγνούς για να απολαμβάνουν τα μυρωδικά του κεφτέ χωρίς τις παρεμβολές του πελτέ. Όσο εύκολη και να θεωρείται όμως, η παρασκευή του πιάτου, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο εύκολη και καλό είναι να έχετε υπόψη σας μερικά μυστικά, πριν αποφασίσετε να δοκιμάσετε οι ίδιοι τις δυνάμεις σας στην κουζίνα.


Ο κιμάς

Για τις περισσότερες νοικοκυρές η ταυτότητα του κεφτέ εξαντλείται στον μοσχαρίσιο κιμά και δεν επιδέχεται πολλές παραλλαγές. Αυτό που δεν ξέρουν όμως, οι περισσότερες νοικοκυρές είναι πως ο συνδυασμός μοσχαρίσιου κιμά με χοιρινό οδηγεί σε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Το μοσχαρίσιο κρέας δεν έχει τόσο έντονη γεύση, ενώ τα λίπη που περιέχει, αντί να του δίνουν σε  γεύση του αφαιρούν σε ένταση.
Η προσθήκη του χοιρινού κιμά συμβάλει στη νοστιμιά του πιάτου, ενώ μερικοί πάνε ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας και χοιρινό λουκάνικο στο μίγμα. Το λουκάνικο -όταν είναι σε σωστή αναλογία- μπορεί να δώσει μια εξαιρετική πικάντικη γεύση στον κεφτέ, αλλά αν υπερβεί τα επιτρεπόμενα όρια, θα υπερκεράσει όλες τις άλλες γεύσεις του.


Πώς να «δέσετε» τον κεφτέ;

diaforetiko.gr : keftedakia keftedakia Δείτε πως να φτιάξετε τους τέλειους κεφτέδες!

Μεγαλύτερο όμως, πρόβλημα και από την επιλογή του κιμά, είναι να καταφέρετε να μείνουν «δεμένοι» οι κεφτέδες στο τηγάνι και να μην φτιάξετε πάλι… κιμά για μακαρόνια. Κάποιοι χρησιμοποιούν την εύκολη και εγγυημένη λύση, που είναι το αυγό στο μίγμα. Αυτή η λύση ωστόσο, καταλήγει συχνά σε αρκετά σφιχτούς και ελαφρώς στεγνούς κεφτέδες.
Μια καλή εναλλακτική με πιο «ελαφρύ» αποτέλεσμα, είναι η επιλογή μαζί με το αυγό να χρησιμοποιήσετε και τρίμματα ψωμιού ποτισμένα σε γάλα. Το ψωμί, είτε συνοδεύεται από αυγό είτε όχι, καταφέρνει να δέσει επαρκώς τον κιμά και αν πλάσετε τους κεφτέδες με αλευρωμένα χέρια, τότε θα έχετε ακόμα πιο «στέρεα» αποτελέσματα.

Προσθήκες

Οι κεφτέδες όπως όλα τα πιάτα, αποκτούν πολλές παραλλαγές και εκδοχές με το πέρασμα του χρόνου, ανάλογα τα κέφια του μάγειρα και την επιτυχία της εκάστοτε προσθήκης στο μίγμα.
Η συνηθέστερη προσθήκη, που δεν αλλάζει φυσικά την ταυτότητα του κεφτέ, αλλά του δίνει έναν πιο δυναμικό χαρακτήρα, είναι το σκόρδο. Για κάποιους ωστόσο, το μίγμα του κιμά περιέχει ήδη κρεμμύδι, οπότε ο συνδυασμός και των δυο υλικών σε ένα… μικρό κεφτεδάκι, είναι τις περισσότερες φορές «δυσάρεστα εκρηκτικός».
Μια καλή εναλλακτική, για να διανθίσετε λίγο τους κεφτέδες σας είναι να προσθέσετε λίγο μάραθο στο μίγμα, που και διαφορετική γεύση θα δώσει στο πιάτο και πιο τραγανή υφή, που πάντα εκτιμάται.


Οι «κοκκινιστοί»

diaforetiko.gr : keftedakia saltsa keftedakia saltsa Δείτε πως να φτιάξετε τους τέλειους κεφτέδες!

Αν θέλετε να δοκιμάσετε την αγαπημένη ιταλική συνταγή που θέλει μια πλούσια κόκκινη σάλτσα με κεφτέδες να καλύπτει μια πληθωρική μερίδα από μακαρόνια, τότε έχει δύο εναλλακτικές. Ή θα δώσετε πρώτα χρώμα στους κεφτέδες στο τηγάνι και στη συνέχεια θα προσθέσετε τη σάλτσα ντομάτας, μέσα στην οποία θα αφήσετε τους κεφτέδες να βράσουν, είτε θα μαγειρέψετε τη σάλτσα και τους κεφτέδες ξεχωριστά και θα τους ενώσετε επάνω στα μακαρόνια.
Δοκιμάστε να μαγειρέψετε μερικούς με τη ντομάτα και τους υπόλοιπους χώρια και διαπιστώστε οι ίδιοι τη διαφορά. Αν μάλιστα έχετε επενδύσει σε ένα καλό χοιρινό κιμά, τότε σίγουρα θα συνηγορήσετε υπέρ της δεύτερη άποψης που δε συγχέει τις γεύσεις, για να αναδείξετε τα αρώματα του χοιρινού.


Μερικά μυστικά ακόμα

• Όσο περισσότερα βότανα χρησιμοποιήσετε στον κεφτέ σας, τόσο πιο εύγευστο θα είναι το αποτέλεσμα. Πειραματιστείτε με μέντα, ρίγανη, μαντζουράνα και ό,τι άλλο σας αρέσει.
• Καλό είναι πάντα να ανακατεύετε το μίγμα του κιμά με τα χέρια και όχι με κάποιο εργαλείο ή μίξερ. Τα χέρια σας θα ομογενοποιήσουν πιο σωστά το μίγμα, χωρίς να πολτοποιήσουν τον κιμά. Είναι καλό για τη συνταγή και την υφή της, να διατηρούνται μικρά κομμάτια κρέατος στους κεφτέδες.
• Ανάλογα με τον τρόπο που σκοπεύετε να καταναλώσετε τους κεφτέδες, καλό είναι να τους δώσετε και το ανάλογο μέγεθος. Εάν θα καταναλωθούν με σάλτσα, διατηρείστε το μέγεθός τους μικρό, ενώ αν θέλετε να τους φάτε σκέτους, δοκιμάστε ένα πιο μεγάλο μέγεθος.
• Καλύτερα να μην πλάσετε τους κεφτέδες με στεγνά χέρια γιατί κομμάτια κιμά θα κολλήσουν στις παλάμες σας. Λαδώστε ή αλευρώστε ελαφρώς τα χέρια σας και έτσι, οι μπάλες του κιμά θα σχηματιστούν πολύ ευκολότερα.
• Τοποθετήστε τους κεφτέδες σε ένα αλευρωμένο ταψί, μόλις τους πλάσετε, ώστε να είναι συγκεντρωμένοι και συμμαζεμένοι και να μην κολλήσουν.



Οι τέλειοι κεφτέδες

diaforetiko.gr : keftedakia keftedakia Δείτε πως να φτιάξετε τους τέλειους κεφτέδες!
Υλικά για 4 μερίδες
6 κ.σ. γάλα
1 χοντρή φέτα ψωμί, χωρίς την κόρα
300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
200 γρ. χοιρινό κιμά
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.γ. μάραθο
Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

1. Ρίξτε σε ένα ρηχό μπολ, το  γάλα με το ψωμί και αφήστε να μουλιάσει  για περίπου 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βάλτε τα άλλα υλικά, εκτός από το λάδι, σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε τα με τα χέρια σας, καλά. Μην ξεχάσετε να αλατοπιπερώσετε.
2. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, πολτοποιήστε το μουλιασμένο στο γάλα ψωμί και στη συνέχεια προσθέστε το στο κύριο μίγμα, το οποίο θα ανακατέψτε επίσης καλά. Αφού ενωθούν όλα τα υλικά, πλάστε το μίγμα σε μικρές μπάλες.
3. Βάλτε λάδι στο τηγάνι και αφήστε το να κάψει πολύ καλά πριν ρίξετε τους κεφτέδες σας. Μόλις πάρουν χρώμα στο εξωτερικό τους, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τους να μαγειρευτούν σωστά και στο εσωτερικό.
4. Σερβίρετε ιδανικά με σάλτσα ντομάτας πάνω από μακαρόνια ή σκέτους με μια γενναία μερίδα πατάτες τηγανιτές.

http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου