Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ... ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ

 Σπανακοκεφτέδες


Υλικά
- 1 κιλό και 280 γρ. σπανάκι
- 3 αυγά
- 2 κ.γ. βούτυρο φρέσκο
- 1 ½ φλ.τσ. ψίχα ψωμιού
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- 1 φλ. τυρί τριμμένο
- Αλάτι και πιπέρι
- Φρυγανιά τριμμένη
- Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση
Αφού καθαρίσουμε και βράσουμε το σπανάκι, το σουρώνουμε σε τρυπητό να φύγει όλο το νερό. Ακολούθως, το κόβουμε σε ψιλά-ψιλά κομματάκια μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, την ψίχα ψωμιού, το ένα αυγό ολόκληρο και τους δύο κρόκους, το βούτυρο, το τυρί και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά και πλάθουμε στρογγυλά ή κυλινδρικά κεφτεδάκια. Εν συνεχεία, χτυπάμε λίγο τα ασπράδια με 2 κουταλίτσες νερό και βουτάμε μέσα τους κεφτέδες μας, αφού προηγουμένως τους περάσουμε από την τριμμένη φρυγανιά. Κάνουμε το ίδιο δύο φορές.
Βάζουμε τώρα λάδι σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις αυτό συμβεί, ρίχνουμε μέσα τους κεφτέδες και τους αφήνουμε να τηγανιστούν μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.



Κολοκυθοκεφτέδες


Υλικά
- 1 κιλό μικρά κολοκυθάκια
- 1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1 φλ. φρυγανιά τριμμένη
- 2 αυγά
- 4 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 κ.σ. φυτίνη
- Λίγο αλεύρι
- Αλάτι και πιπέρι
- Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τα κολοκυθάκια, τα βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό. Μόλις αυτό συμβεί, τα ρίχνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά. Στο μεταξύ, βάζουμε σε ένα τηγάνι τη φυτίνη να κάψει και ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να ξανθύνει, προσέχοντας να μην καεί.
Εν συνεχεία, Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια σε ένα μπολ και τα λιώνουμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι από το τηγάνι, τη φρυγανιά, το τυρί, τον μαϊντανό, τα δύο αυγά, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε τα υλικά καλά μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μάζα. Αν δούμε ότι μας βγήκε αραιή, προσθέτουμε λίγη ακόμα φρυγανιά ή λίγο αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη για ένα 10λεπτο και μετά πλάθουμε κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι έως ότου ροδίσουν ελαφρά. Τέλος, τους βγάζουμε και τους σερβίρουμε ζεστούς σε πιατέλα.


Φαβοκεφτέδες


Υλικά

Για τη φάβα
- 3 φλ. νερό
- 1 φλ. φάβα
- ½ ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο καθαρισμένο
- 1 φύλλο δάφνης
Για τους κεφτέδες
- 1/3 φλ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- ½ φλ. δυόσμο
- 1 φλ. ψιλό σιμιγδάλι
- Αλάτι και πιπέρι
- Σιμιγδάλι ψιλό για το πασπάλισμα
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για τη φάβα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Μόλις η φάβα πιει όλο το νερό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας, αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και την αφήνουμε να κρυώσει.
Εν συνεχεία, βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε για λίγη ώρα. Πλάθουμε τους κεφτέδες, τους πανάρουμε με ψιλό σιμιγδάλι και τους τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.


 Πρασοκεφτέδες


Υλικά
- 2  πράσα
- 200 γρ. φέτα
- 1 αυγό
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 3 κλωναράκια μαϊντανό
- Λίγο αλεύρι
- Αλάτι και πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Αφού ψιλοκόψουμε τα πράσα, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό, τα ρίχνουμε όλα σε ένα μπολ. Θρυμματίζουμε τη φέτα και την προσθέτουμε κι αυτή μέσα, μαζί με το αυγό, το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Η ζύμη μας δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή.
Εν συνεχεία, ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το βάζουμε να κάψει. Μόλις αυτό συμβεί, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα και τηγανίζουμε.
Μόλις οι πρασοκεφτέδες μας ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές, τους βγάζουμε και τους τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι.



Πηγή: http://www.συνταγες.eu



Πηγή: http://www.συνταγες.eu


Πηγή: http://www.συνταγες.eu
  


Πηγή: http://www.συνταγες.eu



Πηγή: http://www.συνταγες.eu

Πατατοκεφτέδες με τυρί



    Υλικά
- 600 γρ. βρασμένες πατάτες, καθαρισμένες
- 3 κ.σ. βούτυρο
- ½ φλ.τσ. γάλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 2 αυγά
- 1 φλ.τσ. παρμεζάνα λεπτοτριμμένη
- 1 φλ.τσ. τριμμένο κασέρι
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα ή μπούκοβο
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
- Αλεύρι για το αλεύρωμα
- Λάδι για τηγάνισμα
- Πιπέρι

Εκτέλεση
Πολτοποιούμε τις πατάτες σε μπολ. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τις λιωμένες πατάτες και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο γάλα ζεστό μέχρι να γίνει ο πουρές ομοιογενής και παχύρευστος.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το πιπέρι, μοσχοκάρυδο, πάπρικα και άνηθο. Όταν πέσει η θερμοκρασία προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα. Αδειάζουμε και τα τυριά και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε για λίγο το μίγμα να σφίξει.
Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε τηγάνι. Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε καλά και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι

Ρεβυθοκεφτέδες



Υλικά
- 250 γρ. ρεβύθια
- 1 αυγό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. αλεύρι φαρίνα
- 1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. αλάτι
- Σπορέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση
Βάζουμε τα ρεβύθια σε μπολ και τα καλύπτουμε με νερό. Αφήνουμε μια ώρα και σουρώνουμε. Τα περνάμε λίγα λίγα από το μπλέντερ να σπάσουν, όχι όμως να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το αυγό, το κρεμμύδι, το αλάτι, το αλεύρι και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μίγμα για 30 λεπτά να δέσουν τα αρώματα. 
Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. Πρέπει το λάδι να καλύπτει τους κεφτέδες ως τη μέση. Τους τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα και από τις δύο πλευρές γυρνώντας συνεχώς. Τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
Καλή επιτυχία!
***Ταιριάζουν τέλεια με σάλτσα ντομάτας με κύμινο ή με σκέτο στραγγιστό γιαούρτι με λίγη πάπρικα.***



Πεντανόστιμα κεφτεδάκια 

Υλικά για 4 άτομα

- 600 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς
- 200 γραμμάρια μπαγιάτικο ψωμί
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 1 τριμμένη ντομάτα
- 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
- Λάδι για τηγάνισμα
- Αλεύρι για το αλεύρωμα
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε το ψωμί σε άφθονο κρύο νερό. Το στύβουμε ελαφρά να κρατήσει λίγο νεράκι μέσα του και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τον κιμά.
Ζυμώνουμε για λίγο, ενώ στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, την τριμμένη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και την παρμεζάνα. Τώρα ζυμώνουμε δυναμικά και με ρυθμό.
Αφήνουμε τον κιμά να ηρεμήσει. Ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε λίγα λίγα μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινα.
Τα πεντανόστιμα κεφτεδάκια μας είναι έτοιμα και τώρα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα σερβίρουμε με μια απλή ντοματοσαλάτα. Καλή σας όρεξη!



συνταγες μαγειρικης






Πηγή: http://www.συνταγες.eu

  

Πηγή: http://www.συνταγες.eu

  

Πηγή: http://www.συνταγες.eu


Πηγή: http://www.συνταγες.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου