Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013

Έλατο από σφολιατίνια γεμιστά


 
 
 

Μια μοναδική συνταγή για τις γιορτές από το βιβλίο ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ της Βέφας και της Αλεξίας Αλεξιάδου.


Υλικά

2 φύλλα σφολιάτας (750 γρ. σύνολο)
1 κούπα καρύδια αλεσμένα
1/4 κούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
1 αυγό χωρισμένο
1/4 κούπας βούτυρο λιωμένο
200 γρ. κερασάκια κόκκινα και πράσινα γλασέ ή μαρασκίνο

για το γλάσο βανίλιας
2-3 κούπες ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
2-4 κουταλιές γάλα ή χυμό λεμονιού ή νερό
χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
1 ασπράδι ελαφρά χτυπημένο (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα καρύδια με τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανοίξτε τα φύλλα της σφολιάτας σε λαδόκολλα. Με τη μακριά πλευρά του φύλλου προς το μέρος σας, αλείψτε το μισό κάθετο φύλλο με ασπράδι και πασπαλίστε με τη μισή γέμιση. Διπλώστε επάνω στη γέμιση το υπόλοιπο μισό φύλλο. Πατήστε να κολλήσουν. Επαναλάβετε τη διαδικασία και για το
άλλο φύλλο. Αλείψτε την επιφάνειά τους με το λιωμένο βούτυρο. Κόψτε τα φύλλα από την στενή πλευρά σε λωρίδες πάχους 1 εκ. Στρώστε το ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και βουτυρώστε την. Στριφογυρίστε τις λωρίδες και ενώστε τες έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα ελατάκι επάνω στη λαδόκολλα. Αλείψτε το δέντρο με το κροκάδι και βάλτε το στο ψυγείο 20΄. Ψήστε το στους 210°C, με αέρα, 15΄, χαμηλώστε στους 175°C και ψήστε για άλλα 20-25΄. Ξεκολλήστε το προσεχτικά με σπάτουλα από τη λαδόκολλα χωρίς να το μεταφέρετε. Αφού κρυώσει μεταφέρετέ το σε δίσκο. Ετοιμάστε το γλάσο. Χτυπήστε στο μίξερ το ασπράδι, τη βανίλια και προσθέστε τη ζάχαρη σε δόσεις. Ρίξτε το γάλα ή το λεμόνι ή το νερό και χτυπήστε το μείγμα να αφρατέψει. Δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστό. Περιχύστε το δεντράκι εδώ κι εκεί με το γλάσο και στολίστε το με τα κερασάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου