Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Υπέροχα σπιτικά Κρόνατς… για απαιτητικούς ουρανίσκους !!

diaforetiko.gr : cronut31n 21 web 600x398 Υπέροχα σπιτικά Κρόνατς... Μια Γαλλική δημιουργία για απαιτητικούς ουρανίσκους !!


Το κρόνατ (cronut) είναι ένα γλυκό που δημιουργήθηκε από τον γάλλο Σεφ Dominique Ansel που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησε στις 10 Μάϊου του 2013 και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Η τρέλα με τα κρόνατς εξαπλώθηκε σαν επιδημία.
Από τις 4 το πρωί ουρές σχηματίζονταν έξω από τον φούρνο του Dominique για να τα απολαύσουν.
Σας έχουμε την συνταγή, τα δοκιμάσαμε και γευστικά μοιάζουν πολύ με τους δικούς μας τους λουκουμάδες. Υπάρχει μια διαδικασία στην παρασκευή τους γι’αυτό όταν θα αποφασίσετε να φτιάξετε τη συνταγή ξεκινήστε νωρίς το πρωί για να τα έχετε έτοιμα το απόγευμα ή ξεκινήστε αργά το απόγευμα για να τα ολοκληρώσετε την άλλη μέρα το πρωί.
Δεν είναι δύσκολη η συνταγή και γίνεται με λίγα υλικά. Την περισσότερη ώρα η ζύμη βρίσκετε στο ψυγείο και στο τέλος χρειάζεται ένα λεπτό τηγάνισμα.
Τα κρόνατ λατρεύουν το τηγάνι δεν θέλουν ψήσιμο. Παρόλα αυτά τα δοκιμάσαμε και μια παρτίδα στο φούρνο για να δούμε πως θα βγουν όμως δεν έχουν καμιά σχέση μ’αυτά που τηγανίσαμε.
Τα κρόνατ είναι πολύ χορταστικά και μπορείς να σταματήσεις στο ένα άντε το πολύ δυο και είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες οπότε καλύτερα να σταματήσουμε στο ένα. Μπορούμε να τα γεμίσουμε και με κρέμα βανίλια ή κρέμα φουντουκιού αλλά προτιμήσαμε την απλότητα της ζάχαρης και του γλάσου.
Για το γλάσο χρησιμοποιήσαμε φυσικό χυμό ρόδι που του δίνει και γεύση και χρώμα και χυμό λεμόνι. Μπορούμε να βάλουμε ότι φυσικό χυμό φρούτων θέλουμε για φυσική γεύση και χρώμα.

Υλικά

Για τη Μαγιά
1/4 της κούπας (60 ml) γάλα χλιαρό
1/4 της κούπας (60 ml) νερό χλιαρό
1 φακελάκι (8 γραμμ.) ξερή μαγιά
1/2 κούπα (75 γραμμ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη Ζύμη
150 γραμμ. βούτυρο κρύο 30 γραμμ. (4 κουταλιές) καστανή ζάχαρη
1 αυγό 2 1/2 κούπες (375 γραμμ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το γαρνίρισμα
1 κούπα (230 γραμμ.) ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλάκι κανέλα
Για το Γλάσο
1 κούπα (160 γραμμ.) άχνη ζάχαρη
1/8 της κούπας (30 ml) φυσικό χυμό ρόδι ή χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

Μαγιά
Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα, με το νερό. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γάλα, το νερό, την μαγιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη και με μια πετσέτα και την αφήνουμε για 30 λεπτά.
Ζύμη
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης. Με το σύρμα χτυπάμε τη ζάχαρη με το αυγό. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρύο βούτυρο και το προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, την μαγιά και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνει μια λεία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Η ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα Βάζουμε τη ζύμη σε μια σακούλα ζιπ ή την σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Μετά από 1 ώρα βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι και τοποθετούμε τη ζύμη. Με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους 1 εκατοστού περίπου. Διπλώνουμε όλες τις άκρες απο αριστερά, δεξιά και από πάνω προς τα κάτω. Ανοίγουμε ξανά φύλλο και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία 2 φορές ακόμη. Η ζύμη στο ψυγείο για 4 ώρες
Την τελευταία φορά που θα διπλώσουμε το φύλλο το βάζουμε όπως είναι σε μια σακούλα ζιπ ή το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 4  ώρες. Μετά από 4 ώρες βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι, και τοποθετούμε τη ζύμη. Με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους 1 εκατοστού περίπου.
Για να φτιάξουμε το σχήμα των ντόνατ θα χρειαστούμε δυο κουπ πατ σε στρογγυλό σχήμα το ένα μεγάλο για να κόψουμε το εξωτερικό κύκλο και ένα μικρότερο για να κόψουμε τον εσωτερικό κύκλο. Αν δεν έχουμε στρογγυλά κουπ πατ τότε για τον μεγάλο κύκλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη κούπα και για τον μικρότερο εσωτερικό κύκλο ένα ποτηράκι του λικέρ ή κάτι αντίστοιχο.
Η ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα Σε ένα δίσκο απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα κρόνατ. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα να διπλασσιαστούν σε όγκο. Όταν τα κρόνατ είναι έτοιμα, ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το σπορέλαιο. Βάζουμε λάδι περίπου στο μισό του τηγανιού μας. Τηγανίζουμε τα κρόνατ για μισό λεπτό περίπου από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Τοποθετούμε τα κρόνατ σε ένα δίσκο με απορροφητικό χαρτί για να απορροφήσει το περιττό λάδι. Γαρνίρισμα Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρυσταλλική ζάχαρη με την κανέλα. Όσο τα κρόνατ είναι ζεστά πασπαλίζουμε κάθε πλευρά με το μείγμα της ζάχαρης και της κανέλας.
Γλάσο
Για γλάσο φτιάξαμε ένα με χυμό ρόδι (ροζ χρώμα) και ένα με χυμό λεμόνι (κίτρινο χρώμα). Το χρώμα βγήκε από το φυσικό χρώμα των φρούτων. Σε ένα μπολ προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό ρόδι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε χυμό ανάλογα με το πόσο λεπτό ή παχύ θέλουμε να είναι το γλάσο. Όταν το γλάσο είναι στην υφή που θέλουμε με ένα κουτάλι ή  με το κορνέ γαρνίρουμε τα κρονατ. Εσωτερικά είναι πολύ αφράτα και έχουν στρώσεις όπως τα κρουασάν.
diaforetiko.gr : HomemadeCronut Υπέροχα σπιτικά Κρόνατς... Μια Γαλλική δημιουργία για απαιτητικούς ουρανίσκους !!
http://www.enter2life.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου