Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΤΗΓΑΝΙΑ

Αρχείο:Τηγανιά - 12.jpg

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κρέας χοιρινό κομμένο σε μικρά κομματάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1/2 κούπας σπορέλαιο
αλάτι
πιπέρι μαύρο
πιπέρι κόκκινο
κύμινο
μοσχοκάρυδο
ρίγανη
2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας και το σοτάρουμε με το λάδι στο τηγάνι, σβήνουμε με κρασί λευκό. Κόβουμε στα τέσσερα το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο κρέας. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι (κόκκινο και μαύρο), το κύμινο, το μοσχοκάρυδο και το χυμό από το λεμόνι. Ρίχνουμε νερό να το σκεπάζει και αφήνουμε να βράσει. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νεράκι. Αφήνουμε να κοκκινίσει το κρέας και να μείνει μόνο με το λαδάκι του, βγάζουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη.

ΣΗΜ: Μπορούμε να προσθέσουμε προς το τέλος του ψησίματος, κρεμμύδι φέτες, πράσινη και κόκκινη πιπεριά σε λεπτά φετάκια ή πράσο ψιλοκομμένο (μόνο το άσπρο μέρος).

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ



ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλο λάχανο
1 κιλό κιμά ανάμικτο
3/4 κούπας ρύζι 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι 
 πιπέρι
1 αυγό
2 λεμόνια
1 κούπα ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάχανο όπως είναι ολόκληρο, με νερό να το σκεπάζει περίπου και το ζεματίζουμε. Με αυτό τον τρόπο βγάζουμε ένα ένα τα φύλα του από το κοτσάνι και τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι. Σοτάρουμε με λάδι το κρεμμύδι και μόλις ξανθίσει το ρίχνουμε στον κιμά. Ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε μία κουταλιά καλά γεμάτη από τη γέμιση και ένα φύλο λάχανου. Βάζουμε την κουταλιά γέμισης στη μέση και τυλίγουμε καλά. Βάζουμε σε κατσαρόλα τους λαχανοντολμάδες τον ένα δίπλα στον άλλο. Γεμίζουμε νερό την κατσαρόλα να τους σκεπάζει, ρίχνουμε το χυμό του ενός λεμονιού και 1/2 κούπας ελαιόλαδο, αλάτι και λίγο πιπέρι. Καλά είναι να βάλουμε πάνω στους λαχανοντολμάδες ένα βαρύ πιάτο για να μην βγουν στην επιφάνεια οι λαχαντολμάδες με το βρασμό. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Όταν γίνουν κατεβάζουμε από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χτυπάμε το αυγό πρώτα το ασπράδι και μετά τον κρόκο, ρίχνουμε σιγά σιγά ζωμό από το φαγητό και ανακατεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού, αλάτι και λίγο πιπέρι. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά για να ανακατευθεί το φαγητό. Σε αυτό το σημείο οι λαχανοντολμάδες είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΚΕΪΚ - ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ


ΥΛΙΚΑ
5 αβγά
1 ποτήρι σπορέλαιο
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα ή 1/2 ποτήρι γάλα και 1/2 ποτήρι πορτοκαλάδα
4 ποτήρια αλεύρι
1 μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
3 κουταλιές σούπας κακάο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους ελαφρά χτυπημένους, τη ζάχαρη, το γάλα, το λάδι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά. Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα βάζουμε τη ζύμη κρατώντας 1 κούπα από αυτή, στην οποία ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Το ρίχνουμε μέσα στο ταψάκι με την υπόλοιπη ζύμη. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου αρχικά και μετά χαμηλώνουμε στους 160, για μισή ώρα περίπου. 

ΣΗΜ: μπορούμε να προσθέσουμε κομματάκια σοκολάτας αφού πρώτα τα αλευρώσουμε για να μην καθίσουν στον πάτο της φόρμας.

ΚΑΝΤΑΪΦΙ


ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κανταΐφι
2 κούπες καρύδια κοπανισμένα
1 φλυτζανάκι του καφέ σπορέλαιο

ΣΙΡΟΠΙ
8 ποτήρια νερό
7 και 1/2 ποτήρια ζάχαρη
1 βανίλια
λίγες σταγόνες λεμόνι και ξύσμα λεμονιού

Κανταΐφι βήμα  15


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κανταΐφι βήμα  17Δουλεύουμε το κανταΐφι λίγο με τα χέρια μας για να γίνει αφράτο. Παίρνουμε λίγο κανταΐφι, βάζουμε μέσα μια κουταλιά καρύδια και τυλίγουμε απαλά. Το βάζουμε σε ταψί βουτυρωμένο. Αφού τυλίξουμε όλο το κανταΐφι και το βάλουμε στο ταψί, στραγγίζουμε από πάνω λίγο λάδι (1 φλυτζανάκι για όλο το ταψί) και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα να βράζει το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και το ξύσμα και τη βανίλια. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει το κρατάμε για 10 λεπτά στη φωτιά και το κατεβάζουμε. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό και το ρίχνουμε στο κανταΐφι.

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ


ΥΛΙΚΑ
1 κούπα σιμιγδάλι
1 κούπα ζάχαρη
3 κούπες νερό
1/2 κούπας λάδι
1 κούπα σταφίδες
1 κούπα καρύδια
κανέλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το σιμιγδάλι να καβουρδιστεί. Ανακατεύουμε συνεχώς, ρίχνουμε και τα καρύδια  και όταν πάρει χρώμα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη. Όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε το σιμιγδάλι και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε συνεχώς και όταν αρχίσει να πήζει κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το ρίχνουμε σε μία φόρμα ψησίματος (με τρύπα στη μέση), αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα. Ρίχνουμε κανέλα και σερβίρουμε.

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ


ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1 Βιτάμ

ΚΡΕΜΑ
1 κιλό γάλα
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες 
2 αβγά

Βάζουμε το γάλα στη φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε στην κρέμα.

ΤΥΛΙΓΜΑ
Κόβουμε το φύλλο στο μάκρος σε 3 λωρίδες. Παίρνουμε μία λωρίδα, τη βουτυρώνουμε, βάζουμε μια κουταλιά κρέμα, διπλώνουμε τις άκρες της λωρίδας να μη φύγει η κρέμα και τυλίγουμε ρολό. Το βάζουμε σε ταψί βουτυρωμένο. Αλείφουμε από πάνω με λάδι και με λίγο νερό για να μη σκάσει το φύλλο στο ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.

ΣΙΡΟΠΙ
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό

Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη. Βάζουμε  το σιρόπι να βράσει. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει ελαφρά και σιροπιάζουμε το γλυκό.

ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ
Το γλυκό κρύο - το σιρόπι ζεστό.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΤΖΙΓΕΡΟΣΑΡΜΑΔΕΣ



ΥΛΙΚΑ
1 συκωταριά αρνίσια
3 κουταλιές λάδι
8 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
αλάτι - πιπέρι
1/2 κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουταλιές ρύζι Καρολίνα
2 σκέπες αρνίσιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αχνίστε και ψιλοκόψτε τη συκωταριά. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάλτε το λάδι, ρίξτε το κρεμμύδι και μία κούπα νερό και αφήστε να σιγοβράσει έως ότου πιει όλο σχεδόν το νερό. Ρίξτε τη συκωταριά, αλάτι, πιπέρι ανακατέψτε, σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσει με τα δικά της υγρά, χωρίς να βάλετε καθόλου νερό, ώσπου να μείνει σχεδόν με το λάδι. Κατεβάστε από τη φωτιά. Ρίξτε και ανακατέψτε τον άνηθο, το μαϊντανό, το ρύζι και μισό κούπας νερό. Πλύνετε καλά τη σκέπη με κρύο νερό και λίγο ξύδι. Ξεπλύνετε τη με σκέτο νερό. Τεντώστε την και κόψτε την σε κομμάτια. Γεμίστε τα κομμάτια της σκέπης με το μείγμα των συκωτιών σχηματίζοντας στρόγγυλους τζιγεροσαρμάδες. Αραδιάστε τους σε ένα ταψάκι τον ένα δίπλα στον άλλο με το διπλωμένο μέρος της σκέπης προς τα κάτω. Στο στάδιο αυτό μπορείτε να τους φυλάξτε στην κατάψυξη. Ψήστε τους στους 200 βαθμούς Κελσίου έως ότου ροδίσει καλά η σκέπη, 20 λεπτά περίπου.

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ



ΥΛΙΚΑ
5-6 μέτριες πατάτες
3-4 σκελίδες σκόρδο (ή περισσότερο ανάλογα με το γούστο σας)
Ελαιόλαδο και ξύδι
Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις ρίχνουμε να βράσουν. Μόλις μαλακώσουν αρκετά αποσύρουμε απο τη φωτιά, στραγγίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τις λιώνουμε με το πηρούνι. Σε γουδί ρίχνουμε το σκόρδο με λίγο αλάτι και το χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσει. Το ρίχνουμε στις πατάτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο-λίγο το λάδι και το ξύδι ανακατεύοντας διαρκώς. Εδώ για το λαδόξυδο επικρατεί η λογική του "όσο πάρει" που σημαίνει ότι προσθέτουμε μέχρι να πετύχουμε μια σκορδαλιά μαλακή και ομοιογενή.

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΑΣΤΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ


Μπακαλιάρος Ξερός τηγανητός με Kουρκούτι

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μπακαλιάρο παστό
λάδι για το τηγάνισμα

ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΛΟ:
3 αβγά
3 - 4 κουταλιές νερό
λίγο αλάτι
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τραβήξτε και βγάλτε την πέτσα του μπακαλιάρου. Κόψτε τον σε κομμάτια και βάλτε τα μέσα σε νερό που να τα σκεπάζει. Αφήστε τα να σταθούν 18 - 20 ώρες για να φουσκώσουν και να ξαρμυρίσουν. Στο διάστημα αυτό αλλάξτε μερικές φορές το νερό. Βγάλτε τα κομμάτια από το νερό, αφαιρέστε τα κόκκαλα και αφήστε να στραγγίσουν καλά. 
Στο μεταξύ ετοιμάστε το χυλό. Χτυπήστε τα αβγά με το νερό να ενωθούν και να αφρατέψουν λίγο. Ρίξτε το αλάτι και όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει χυλός. Βουτήξτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου ένα ένα στο χυλό και τηγανίστε τα μέσα σε καυτό λάδι. Σερβίρετέ τον αμέσως συνοδεύοντάς τον με σκορδαλιά και σαλάτα από βραστά χόρτα ή λαχανικά.

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ


Συνημμένη εικόνα: gigades_plaki.jpg
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
1 κούπα σέλινο
1 κούπα μαϊντανό
1 καρότο
1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο
1 κούπα λάδι
αλάτι - πιπέρι - λίγη ζάχαρη
1 κιλό ώριμες τομάτες περασμένες από σήτα ή ψιλοκομμένο τοματάκι εμπορίου
 1 μεγάλη τομάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τους γίγαντες σε νερό να φουσκώσουν επί 24 ώρες. Τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και το καρότο. Τους βράζουμε έως ότου μαλακώσουν καλά. Στραγγίζουμε και αδειάζουμε τους γίγαντες σε ένα πήλινο σκεύος. Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Ρίχνουμε την τομάτα, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μερικά λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και ανακατεύουμε το μαϊντανό και το σέλινο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα αυτή τους γίγαντες. Κόβουμε μια τομάτα σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε εδώ κι εκεί πάνω στους γίγαντες. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και λάδι. Βάζουμε το φαγητό στο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα. Εάν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό έτσι ώστε τα φασόλια να μαλακώσουν και να μείνουν με πολύ λίγη σάλτσα. Σερβίρονται κρύα ή ζεστά.

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ 2



ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
1/2 ποτήρι σπορέλαιο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
αλεύρι όσο πάρει

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό γάλα, ρίχνουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε καλά. Ρίχνουμε το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι και αλεύρι όσο πάρει ώστε η ζύμη να είναι μαλακή και να πλάθεται.
Γεμίζουμε με τυρί ή ότι άλλο θέλουμε. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι, τα αλείφουμε με αβγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν.
ΣΗΜ: η ζύμη γίνεται αφράτη σαν ζύμη ψωμιού.

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ





ΥΛΙΚΑ
2 γιαουρτάκια
1 κεσεδάκι από γιαούρτι γεμάτο με Βιτάμ
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα
Αλεύρι όσο πάρει
σουσάμι

ΓΙΑ ΤΗ ΓΈΜΙΣΗ:
τυρί - αβγό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε το Βιτάμ με τα γιαουρτάκια τη σόδα, ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή. Παίρνουμε λίγο ζύμη και ανοίγουμε ένα κομμάτι πάχους μισού εκατοστού περίπου και σε μέγεθος πιάτου το οποίο χαράζουμε στα 6 διαγώνια. Σχηματίζονται μικρά τρίγωνα ζύμης στα οποία βάζουμε μία κουταλιά γέμιση (τυρί με αβγό τα οποία έχουμε χτυπήσει πριν). Τυλίγουμε το τριγωνάκι να κλειστεί μέσα καλά η γέμιση και τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψάκι. Αλείφουμε τα τυροπιτάκια από πάνω με αβγό, ρίχνουμε και το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν.

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ


ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο μακαρόνια πένες ή ριγκατόνι ή μικρά λαζανάκια
1 κρέμα γάλακτος 300 ml
1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
ζαμπόν ή μπέικον κομμένο
κασέρι τριμμένο
1 κούπα βούτυρο

ΥΛΙΚΑ
Βράζουμε τα μακαρόνια, τα ξεπλένουμε και τα ρίχνουμε σε ταψάκι. Στην κατσαρόλα βάζουμε όλο το βούτυρο να κάψει και ρίχνουμε το μπέικον ή το ζαμπόν να τσιγαριστεί καλά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα στα μακαρόνια. βάζουμε από πάνω το τριμμένο κασέρι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ



ΥΛΙΚΑ
1 μαρούλι
το στήθος από βρασμένο κοτόπουλο
2 φέτες μπέικον
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1/2 φλυτζανάκι του καφέ λεμόνι
αλάτι 
κασέρι τριμμένο 1 κουταλιά σούπας περίπου.
κρουτόν ή τάκος (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα μαρούλια, τα στίβουμε καλά και τα τρίβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα βάζουμε σε πιατέλα. Ρίχνουμε το κοτόπουλο το βρασμένο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, και το μπέικον ψιλοκομμένο.
Σε ένα σέικερ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το λεμόνι, το αλάτι και τα χτυπάμε πολύ καλά. Τα ρίχνουμε πάνω στο μαρούλι. Προσθέτουμε τα κρουτόν ή τάκος,  το τριμμένο κασέρι και σερβίρουμε.

ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ ΑΛΜΥΡΟ




ΥΛΙΚΑ
1 κουτί φύλλο κρούστας 500 γρ.
1 κομμάτι τυρί φέτα 
λουκανικάκια ή σουτζουκάκια (10 περίπου) ή πάριζα 
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
1 αυγό
1 βιτάμ ή όποιο άλλο βούτυρο θέλουμε για άλειμμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε φόρμα του κέικ (αν έχουμε με τρύπα στη μέση) βάζουμε 2 φύλλα κρούστας αλειμμένα με βούτυρο, σουρωμένα.

Τρίβουμε λίγο από το τυρί και λίγο από τα σουτζουκάκια ή πάριζα.
Βουτυρώνουμε άλλα 2 φύλλα και τα βάζουμε από πάνω πάλι σουρωμένα. Τρίβουμε πάλι τυρί και σουτζουκάκια ή πάριζα. 
Συνεχίζουμε με αυτό τον τρόπο εναλλάξ: 2 φύλλα βουτυρωμένα σουρωμένα και μετά τυρί και σουτζουκάκια. 

Αφήνουμε 2 φύλλα και τα σκεπάζουμε από πάνω. Το βουτυρώνουμε.

Ανακατεύουμε το γάλα με το αβγό και τρυπάμε λίγο τα φύλλα με ένα μυτερό μαχαίρι με προσοχή να μην τρυπήσουμε από κάτω μέχρι τη φόρμα. 

Χτυπάμε λίγο το αβγό με το γάλα να ενωθούν και το ρίχνουμε στη φόρμα. Την κουνάμε λίγο για να πάρει και μέσα υγρό. 
Ψήνουμε στους 150 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.

ΣΗΜ: μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σουζουκάκια με μπέικον κομμένο σε φέτες και  ζαμπόν και να προσθέσουμε διάφορα τυριά μαζί με τη φέτα, μανιτάρια και πιπεριές.

Είναι πεντανόστιμο.


Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΝΤΙ




ΥΛΙΚΑ
1 κομμάτι τυρί φέτα (300 γρ. περίπου)
2 φέτες κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας
1 τομάτα μέτρια
πιπεριά καυτερή
2 κουταλάκια σούπας λάδι 
ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα πήλινο σκεύος βάζουμε το τυρί, κόβουμε φέτες την τομάτα και τη βάζουμε πάνω στο τυρί. Παίρνουμε κασέρι ή ότι άλλο κίτρινο τυρί θέλουμε και το βάζουμε κι αυτό πάνω από τη φέτα. Κόβουμε 3 - 4 φετάκια από την καυτερή πιπεριά και τα ρίχνουμε κι αυτά στο πήλινο μαζί το λάδι και τη ρίγανη. Ψήνουμε στο φούρνο ή στα μικροκύματα μέχρι να λιώσουν τα υλικά.
ΣΗΜ: Αν θέλουμε μπορούμε να τρίψουμε όλα τα υλικά και να τα ρίξουμε στο πήλινο, όπως τομάτα ψιλοκομμένη, τα τυριά τριμμένα  (χοντρά κομμάτια).

Ένας άλλος τρόπος είναι να κλείσουμε σε αλουμινόχαρτο τυρί φέτα, πιπεριές και τομάτες κομμένες σε φετούλες, λίγο λάδι, πιπέρι και ρίγανη και να το ψήσουμε στη σχάρα.
 

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Μοσχαράκι με μελιτζάνες κοκκινιστό





ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό μοσχάρι
4-5 μελιτζάνες μεγάλες
3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι - πιπέρι
1 κρεμμύδι
2 τομάτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε σε νερό με αλάτι για να φύγει η πίκρα τους.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρέας να βράσει. Σοτάρουμε με λίγο λάδι το κρεμμύδι, τη τομάτα ψιλοκομμένη, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Τα ρίχνουμε στο κρέας να βράσουν όλα μαζί. Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις σοτάρουμε στο τηγάνι λιγάκι να κοκκινίσουν. Τις απλώνουμε στη γάστρα και όταν βράσει το κρέας το ρίχνουμε στη γάστρα. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΛΤΣΟΝΕ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ




ΥΛΙΚΑ
1 φακελάκι ξηρή μαγιά.
αλάτι 
2 κούπες νερό
αλεύρι όσο πάρει (να ξεκολλά η ζύμη από τα δάχτυλα)
λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε και αφήνουμε λιγάκι τη ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει.
Ανοίγουμε φύλλο πάχους μισό εκ. περίπου και μέγεθος πιάτου πάστας.
Βάζουμε σάλτσα τομάτα, κασέρι, ζαμπόν, μπέικον, μανιτάρια, πιπεριές ψιλοκομμένες και διπλώνουμε το φύλλο στη μέση κλείνοντας όλα τα υλικά καλά μέσα. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει.

ΠΙΡΟΣΚΙ


ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
νερό όσο πάρει (μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα δάχτυλα)
αλάτι - πιπέρι
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε χλιαρό νερό λιώνουμε τη μαγιά και ρίχνουμε το αλάτι, το αλεύρι και το λάδι. Ζυμώνουμε καλά, σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει είναι έτοιμη για γέμισμα. 

ΓΕΜΙΣΗ ΠΑΤΑΤΑΣ
4 πατάτες 
1 κρεμμύδι
αλάτι - πιπέρι
μαϊντανό ψιλοκομμένο

Βράζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. (προσέχουμε να μην λιώσουν τελείως)
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο βούτυρο, το αλάτι - πιπέρι και το μαϊντανό, κατεβάζουμε και το ρίχνουμε στις πατάτες. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα πιροσκί. (παίρνουμε μπαλάκι από τη ζύμη, το ανοίγουμε σε φύλλο στρογγυλό, βάζουμε μέσα 2 κουταλιές από τη ζύμη, κλείνουμε καλά και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.

ΣΗΜ: μπορείτε να αντικαταστήσετε την πατάτα  με κιμά, τυριά, αλλαντικά, λουκάνικα και ότι άλλο σας αρέσει.

ΣΑΛΤΣΑ ΑΣΠΡΗ

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΣΠΡΗ ΣΑΛΤΣΑ
ΥΛΙΚΑ
1 κουτί κρέμα γάλακτος
1 κουτί μανιτάρια
3 φέτες μπέικον
1 ποτηράκι κρασί άσπρο
αλάτι - πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε τα μανιτάρια και το μπέικον με λίγο βούτυρο. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις το πιει ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει ο βρασμός κατεβάζουμε και σερβίρουμε.
ΣΗΜ: Ταιριάζει πολύ με ζυμαρικά πχ. ταλιατέλες

ΠΑΤΑΤΟΚΡΟΚΕΤΕΣ

 



ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες
2 κρεμμύδια
100 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
200 γραμ. ζαμπόν
100 γραμ. βούτυρο
4 αβγά
αλάτι - πιπέρι
φρυγανιά τριμμένη
αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού καθαρίσουμε και βράσουμε τις πατάτες τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ. Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ζαμπόν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι που το έχουμε σοτάρει με βούτυρο, τους 3 κρόκους αβγών και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Χτυπάμε τα ασπράδια και το ένα αβγό ολόκληρο. Αλευρώνουμε τα μπαλάκια, τα περνάμε από τα αβγά, και τη φρυγανιά και τα τηγανίζουμε.

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ

 http://dolmadakia.gr/wp-content/uploads/2011/02/ntolmadakia1.jpg



ΥΛΙΚΑ
50 - 60 αμπελόφυλλα
2 και 1/2 φλιτζάνι ρύζι
3 πράσινα κρεμμυδάκια
άνηθο
αλάτι - πιπέρι
8 ποτήρια νερό
μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματίζουμε. Σοτάρουμε με βούτυρο τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το ρύζι, άνηθο, αλάτι, πιπέρι. Τυλίγουμε τα αμπελόφυλλα. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με 8 ποτήρια νερό και λίγο λάδι και όταν βράσουν τα σερβίρουμε με λίγο λεμόνι ή πηχτό αβγολέμονο.

ΕΞΟΧΙΚΟ ΣΕ ΛΑΔΟΚΟΛΑ

{image:title}

ΥΛΙΚΑ
1 και 1/2 κιλό αρνί ή μοσχάρι
6 πατάτες κομμένες σε κύβους
6 καρότα κομμένα σε κύβους 
300 γραμ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε κύβους
1 μικρό κουτί αρακά ή 1 και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αρακά βρασμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
αλάτι - πιπέρι
λαδόκολλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζουμε το κρέας σε 6 μερίδες. το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίχνουμε λίγο βούτυρο λιωμένο να αλειφθεί παντού. Κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια και τις βράζουμε σε νερό αλατισμένο μερικά λεπτά. Τις στραγγίζουμε, στραγγίζουμε και τον αρακά. Ξύνουμε και βράζουμε τα καρότα, τα κόβουμε σε κομμάτια. Σοτάρουμε με βούτυρο τις πατάτες, τον αρακά και τα καρότα. Ρίχνουμε αλάτι. Βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα μια μερίδα κρέας, πατάτες, αρακά, καρότο, κεφαλογραβιέρα. Τα τυλίγουμε καλά, τα βάζουμε σε ταψί και αλείφουμε με βούτυρο το χαρτί για να μην καεί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 και 1/2 ώρα.


ΠΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΚΑΡΟΤΑ

ΠΟΥΡΕΣ ΚΑΡΟΤΟ



ΥΛΙΚΑ
1 κιλό καρότα
4 πατάτες
1 σκελίδα σκόρδο
3 κουταλιές βούτυρο
1 κούπα γάλα
παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τα καρότα κομ΄΄ενα, τις πατάτες κομμένες, και μία σκελίδα σκόρδο. Όταν βράσουν τα στραγγίζουμε και τα αλέθουμε στο μύλο. Θα τα ρίξουμε μετά σε μία κατσαρόλα όπου θα έχουμε βάλει λίγο βούτυρο και θα τα ανακατέψουμε καλά. Θα προσθέσουμε το ζεστό γάλα και αν θέλουμε παρμεζάνα τριμμένη.

ΠΟΥΡΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ



 
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες
1 κούπα γάλα 
1/2 κούπας βούτυρο
αλάτι - πιπέρι - μοσχοκάρυδο 
παρμεζάνα τριμμένη (προεραιτικά)


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν με χοντρό αλάτι. Μετά από 20 λεπτά, όταν θα έχουν βράσει οι πατάτες θα τις στραγγίσουμε και όπως είναι ζεστές θα τις λιώσουμε στο μύλο. Θα ρίξουμε λίγο βούτυρο στην κατσαρόλα και ύστερα θα ρίξουμε τις πατάτες, θα ανακατέψουμε καλά και θα ρίξουμε λίγο λίγο το γάλα ζεστό. Θα ρίξουμε μία πρέζα αλάτι, μοσχοκάρυδο (και  λίγη τριμμένη παρμεζάνα προεραιτικά).

ΣΝΙΤΣΕΛ



ΥΛΙΚΑ
6 σνίτσελ από μπούτι μοσχαριού
αλάτι - μοσχοκάρυδο
μουστάρδα
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
φρυγανιά τριμμένη
βούτυρο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε ελαφρά το κρέας, το πασπαλίζουμε με αλάτι, μοσχοκάρυδο, μουστάρδα, βουτάμε στο αβγό, πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.
ΣΗΜ: μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κρέας μοσχαριού με κρέας χοιρινό ή στήθος κοτόπουλο.

ΚΡΕΠΕΣ





ΥΛΙΚΑ
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
1 κουταλάκι τσαγιού κοφτό αλάτι
4 αυγά χτυπημένα
1 και 1/3 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
2 κουταλάκια σούπας λιωμένο βούτυρο
βούτυρο ή φυτίνη για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμιγνύουμε το αλεύρι, τα αβγά, το γάλα και το βούτυρο. Βουτυρώνουμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε 3 κουταλιές σούπας χυλό. Γέρνουμε το τηγάνι για να απλώσει ο χυλός και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές.
Οι κέπες μπορεί να είναι γλυκές ή αλμυρές. Μπορούμε να τη γεμίσουμε με ό,τι υλικό θέλουμε και ή να τη φάμε έτσι ή να τη βάλουμε στο φούρνο για να λιώσει η γέμιση.

ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ



ΥΛΙΚΑ
600 γραμ. κιμά ανάμικτο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη
2 φλυτζάνια τσαγιού πολτό τομάτας
1 τομάτα ψιλοκομμένη
αλάτι - πιπέρι - κύμινο - μοσχοκάρυδο - ξυλαράκι κανέλας
2 αβγά
1 ποτηράκι κρασί άσπρο
τυρί τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε 2 κουταλιές σούπας βούτυρο ή φυτίνη με το κρεμμύδι, τον κιμά, το αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μοσχοκάρυδο, κανέλα, το κρασί και την τομάτα ψιλοκομμένη. Αφήνουμε για μία ώρα να σιγοβράσει και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Γεμίζουμε τα κανελόνια και τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Βράζουμε για λίγο τον πολτό τομάτας, ρίχνουμε αλάτι, ζάχαρη και το ρίχνουμε πάνω στα κανελόνια. Πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά.

ΣΑΛΤΣΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

DSC_0008


ΥΛΙΚΑ
 1 - 2 αβγά
Ζωμό από κρέαςή του φαγητού που έχουμε μαγειρέψει.
Χυμός από 1 λεμόνι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τα ασπράδια σχεδόν σε μαρέγκα σε ένα μπολ ή βαθύ πιάτο, ρίχνουμε μετά τους κρόκους και το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χύνουμε σιγά σιγά στο μπολ με το αυγολέμονο 2 κουτάλες με ζουμί από την κατσαρόλα. Χύνουμε μετά το αυγολέμονο με το ζουμί στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

ΑΡΝΑΚΙ ΦΡΙΚΑΣΕ

 



ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αρνάκι σε μερίδες
1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια χλωρά
1 μαρούλι (με ίσια φύλα)
1 κιλό αντίδια
ελαιόλαδο (περίπου μισή κούπα)
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι
χυμό ενός λεμονιού
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας. Ρίχνουμε νερό να καλύψει το κρέας, καπακώνουμε την κατσαρόλα και όταν φτάσει σε σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη φωτιά (το μάτι 1μιση ή 2, ανάλογα την κουζίνα). Αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε τα αντίδια τα οποία έχουμε πλύνει πολύ καλά και κόψει σε μεγάλα κομμάτια, να ζεματιστούν, μόλις πάρουν βράση τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε λίγο σε τρυπητό μέχρι να κρυώσουν και να στραγγίσουν. Παίρνουμε λίγα λίγα αντίδια με τα χέρια μας και τα στίβουμε καλά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το βρασμένο αρνάκι. Ρίχνουμε τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το μαρούλι σε χοντρά κομμάτια (πλυμένο καλά και στυμμένο να βγει η πίκρα του), και αλατοπιπερώνουμε. Σε περίπου 20-25 λεπτά αυγοκόβουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σχεδόν σε μαρέγκα σε ένα μπολ ή βαθύ πιάτο, ρίχνουμε μετά τους κρόκους και το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χύνουμε σιγά σιγά στο μπολ με το αβγολέμονο 2 κουταλιές με ζουμί από την κατσαρόλα. Χύνουμε μετά το αβγολέμονο με το ζουμί στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Ενδιαφέρουσα παραλλαγή είναι με σπανάκι αντί για μαρούλι και επίσης μπορεί να αντικατασταθεί το αρνάκι με κρέας χοιρινό.