Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ...ΧΑΛΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΙ!!!

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ...ΧΑΛΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΙ!!!ΥΛΙΚΑ:120ml νερο,280γρ.ζαχαρη,5 φιαλακια βανιλινη,1κουτ.σουπας μελι,340γρ.ταχινι,2γρ.τσουενι(ριζα κεθρου η χαλβαδοριζα).ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Βραστε το νερο με το τσουενι,για 5 λεπτα και σουροστε το.αφηστε το να κρυωσει λιγο,προσθεστε την ζαχαρη και βραστε για 15-20 λεπτα,μεχρι το σιροπι να φτασει τους 120C.Αφηστε το να κρυωσει,για 5 λεπτα και διαλυστε μεσα τις βανιλιες και το μελι.Βαλτε το ταχινι στο μιξερ,μαζι με ολο του το λαδι και χτυπηστε το μεχρι να αποκτησει βελουδινη και κρεμωδη υφη(3-4 λεπτα).Προσθεστε σταδιακα τα 3/4 απο το συροπι στο ταχινι και αναδευετε συνεχως με γρηγορες κινησης με σκληρη σπατουλα.Αυτο βοηθαει στο σχηματισμο κρυσταλων που μαζι με το τσουενι,δινουν την χαρακτηριστικη υφη στον χαλβα.Στο υπολοιπο συροπι αν θελετε,προσθεστε 1κουπα καβουρντισμενα αμυγδαλα η φυστκια Αιγινης ψημενα και αναλατα,η κακαο και ριξτε τα και αυτα στο μιγμα του χαλβα συνεχιζοντας το ανακατεμα,μεχρι να ενωθουν πολυ καλα ολα τα υλικα και το μιγμα να γινει σαν σφιχτη ζυμη.Λαδωστε με σησαμελαιο μια μακροστενη φορμα,σαν και αυτη που ειναι για το κεικ,ριξτε μεσα το χαλβα και πιεστε τον να συμπιεστει αρκετα.Σκεπαστε με μεμβρανη και αφηστε τον στο ψυγειο,για 36 ωρες,να δεσει καλυτερα και μπορειτε να τον καταναλωσετε...Καλη σας απολαυση!!!
ΥΛΙΚΑ:
120 ml  νερό
280 γρ. ζάχαρη
5 φιαλακια βανιλινη
1 κουτ. σούπας μέλι
340 γρ. ταχίνι
2 γρ. τσουενι (ρίζα κέθρου ή χαλβαδόριζα την οποία θα προμηθευτείτε από μαγαζιά που πουλάνε μπαχαρικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Βράστε το νερό με το τσουενι για 5 λεπτά και σουρώστε το, αφήστε το να κρυώσει λίγο, προσθέστε την ζάχαρη και βράστε για 15-20 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να φτάσει τους 120C. Αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά και διαλύστε μέσα τις βανιλιες και το μέλι. Βάλτε το ταχίνι στο μίξερ μαζί με όλο του το λάδι και χτυπήστε το μεχρι να αποκτήσει βελούδινη και κρεμώδη υφή (3-4 λεπτά). Προσθέστε σταδιακά τα 3/4 από το σιρόπι στο ταχίνι και αναδεύετε συνεχώς με γρήγορες κινήσεις με σκληρή σπάτουλα. Αυτό βοηθάει στο σχηματισμό κρυστάλλων που μαζί με το τσουενι, δίνουν την χαρακτηριστική υφή στον χαλβά. Στο υπόλοιπο σιρόπι αν θέλετε, προσθέστε 1κουπα καβουρντισμένα αμύγδαλα η φιστίκια Αιγινης ψημένα και ανάλατα, ή κακάο και ρίξτε τα και αυτά στο μείγμα του χαλβά συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν πολύ καλά όλα τα υλικά και το μείγμα να γίνει σαν σφιχτή ζύμη. Λαδώστε με σησαμέλαιο μια μακρόστενη φόρμα,σαν και αυτή που είναι για το κέικ, ρίξτε μέσα το χαλβά και πιέστε τον να συμπιεστεί αρκετά. Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε τον στο ψυγείο για 36 ώρες να δέσει καλύτερα και μπορείτε να τον καταναλώσετε...
Καλή σας απόλαυση!!!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα. έφτιαξα δυο φορές την συνταγή του χαλβά, και καμιά δεν πέτυχε. Μέσα σε ένα λεπτό ανακάτεμα, έσφιγγε, και τέλος γινόταν τρίμμα, σκόνη. Δεν προλάβαινε καν να ανακατευθεί και να κάνει αυτό το μαστιχωτό... Την δεύτερη φορά πρόσθεσα λίγο παραπάνω σιρόπι, αλλά τα ίδια δυστυχώς.. Προσπαθώ να βρω μια σωστή και σίγουρη πετυχημένη συνταγή χαλβά, και δεν βρίσκω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέχασα επίσης να πω, ότι λες να βράσουμε το νερό με το τσουένι για 5 λεπτά. Ωραία, στα 5 λεπτά βρασίματος, μένουν 30 γρμ περίπου νερό... έτσι πρέπει? τόσο νερό φτάνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή