Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Κριτσίνια για ευαίσθητους και όχι μόνο

Photo: italianchips.com

Επειδή λοιπόν τα πολλά λόγια μπορεί να είναι και φτώχεια - μπορεί όμως και όχι - σας περιγράφω με μεγάλη μου χαρά τη συνταγή για το αγαπημένο μου κριτσίνι.

Υλικά και οδηγίες για να φτιάξετε περίπου 15 κριτσίνια
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. αλεύρι ντίνκελ      
  • 1 χούφτα ηλιόσπορους καθαρισμένους (50 γρ. περίπου)
  • σουσάμι (αν σας αρέσει) για τη διακόσμηση και για επιπλέον νοστιμιά
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύετε το ελαιόλαδο, το κρασί, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτετε τον ηλιόσπορο και στη συνέχεια το αλεύρι, σιγά-σιγά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη που να μη κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης (μπορεί να χρειαστεί να βάλετε ελάχιστο αλεύρι ακόμα). Αφήνετε λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί - περίπου δεκαπέντε λεπτά -, στρώνετε ένα ταψάκι με λαδόχαρτο και ξεκινάτε.
Πλάθετε μικρά μπαστουνάκια και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο (όχι κολλητά). Αν θέλετε να τα τυλίξετε σε σουσάμι, πρέπει να βρέξετε το σουσάμι, να το στραγγίξετε και να το απλώσετε σε δισκάκι μέσα στο οποίο θα κυλιστούν τα στρουμπουλά κριτσινάκια πριν μπουν στο ταψί - με αυτόν τον τρόπο το σουσάμι κολλάει στη ζύμη.
Ψήνετε τα κριτσίνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς, περίπου για μισή ώρα, μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα. Τα βγάζουμε από τον φούρνο... και μετά, ξέρετε, αν θέλετε τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο.

Σημείωση
Αν δεν έχετε αλεύρι ντίνκελ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο αλεύρι σταρένιο, το αποτέλεσμα θα είναι γευστικό αλλά σίγουρα δεν θα έχει τις πολύτιμες ουσίες που έχει το ντίνκελ. Το τσαλαφούτι είναι κρεμμώδες τυρί από πρόβειο γάλα. Αν θέλετε να κάνετε παραπάνω κριτσίνια, απλά διπλάσιάζετε τις ποσότητες.


 bostanistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου