Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ


Υλικά•      1 πακέτο φύλλο κρούστας, (450 γρ.)
•      1 ποτήρι νερού αραβοσιτέλαιο
•      1 ποτήρι νερού ζάχαρη
•      1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
•      2 γιαούρτια στραγγιστά, (400 γρ.)
•      4 αυγά
•      2 πορτοκάλια, (το ξύσμα)

  Σιρόπι

•      3½ ποτήρια ζάχαρη
•      3 ποτήρια νερό
•      1 κ. γλ. χυμό από λεμόνι
•      φλούδες από δύο πορτοκάλια
•      χυμό από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση

Κομματιάζουμε  το φύλλο σε μικρά κομμάτια με τα χέρια, ή με ένα ψαλίδι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165°C σε αέρα, ή 200°C σε αντιστάσεις.
Χτυπάμε τ' ασπράδια μαρέγκα και σ' ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη για 3'.
Στη συνέχεια, στο μπολ με τους κρόκους προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο, το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ, το γιαούρτι και τελευταία τη μαρέγκα.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3' ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε το φύλλο στο μείγμα και ανακατεύουμε με δύο πηρούνια, μέχρι να μουσκέψει καλά, προσπαθώντας να μην δημιουργηθούν σκληρές μάζες ζύμης.

(Ένας άλλος τρόπος για να στρώσουμε το φύλλο είναι να πάρουμε ένα - ένα φύλλο να το σουρώσουμε στην άκρη του ταψιού. Με τον ίδιο τρόπο τοποθετούμε όλα τα φύλλα, μέχρι να γεμίσει όλο το ταψί, τα βάζουμε για 10 λεπτά στο φούρνο και μετά ρίχνουμε τη γέμιση. Μ’ αυτόν τον τρόπο δε λασπώνει το φύλλο).

Βουτυρώνουμε καλά 1 ταψί με 36 εκ. διάμετρο και αδειάζουμε, μέσα, όλο το υλικό.
Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 35' - 40' λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει ελαφρά.

Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει.

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 7' - 8' λεπτά και δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο, ρίχνοντας μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρα μας.  Εάν σταθεί και δεν απλώσει, είναι έτοιμο.

Όπως είναι καυτό περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα, την κόβουμε σε κομμάτια και την αφήνουμε να τραβήξει καλά όλο το σιρόπι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου