Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΑ

 ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό περίπου κολοκύθα (πορτοκαλί)
500 γρ. φύλλο κρούστας ή αν μπορείτε ανοίγετε φύλο μόνοι σας. (για να ανοίξετε φύλλο μόνοι σας θα χρειαστείτε: Αλεύρι μαλακό για όσο πάρει η ζύμη, 2 ποτήρια νερό (η αναλογία είναι 1 ποτήρι νερό για 1 φύλλο), 1κουταλιά σούπας ξύδι, 1 κουταλιά σούπας σπορέλαιο, 1 κουταλιά σούπας αλάτι, τα ανακατεύουμε όλα αυτά και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί λίιγη ώρα πριν το χρησιμοποιήσουμε. Όταν το ανοίξουμε φύλλο το αλοίφουμε με Σπορέλαιο και Βιτάμ τα οποία έχουμε ζεστάνει σε κατσαρολάκι)

1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα
3 αυγά
2 κουταλιέ σούπας Κάστερ Πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 βανίλια
1/2 κούπας ελαιόλαδο για τα φύλλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε στην μέση την κολοκύθα και αφαιρούμε τους σπόρους με ένα κουτάλι.
Την κόβουμε σε κύβους και την βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ¼ του φλιτζανιού νερό.
Βράζουμε, μέχρι η κολοκύθα να βγάλει όλα τα υγρά της και να στεγνώσει. Την βγάζουμε από την κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε στραγγιστό για να στραγγίσει τελείως από τα υγρά της.
Προσθέτουμε την ζάχαρη, τα αυγά,  το γάλα, την κανέλα, τη βανίλια, την Κάστερ Πάουντερ και το γάλα . Ανακατεύουμε το μίγμα να γίνει σαν κουρκούτι. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. 


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου.
Σε ένα λαδωμένο, καλά, ταψί απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας και κρατάμε τα υπόλοιπα για το τέλος.
Κάθε φορά λαδώνουμε το κάθε φύλλο, με ένα πινέλο.
Ρίχνουμε τη γέμιση.
Τέλος καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Εαν κάνουμε δικό μας φύλλο το απλώνουμε στο ταψί προσέχοντας η άκρη του να καλύπτει το γύρο του ταψιού για να μείνει η ζύμη μέσα στο φύλλο.

Ψήνουμε στους 180°C Κελσίου, χωρίς αέρα.
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα!


- Αρωματίστε αν θέλετε την γέμιση, με ξύσμα πορτοκαλιού.
- Αν θέλετε αντικαταστήστε την μισή ποσότητα ζάχαρης με μέλι ή να αυξομειώσετε την ζάχαρη.
- Αν χρησιμοποιήσετε χειροποίητο φύλλο προτιμήστε να είναι λεπτό.
Μπορείτε να κάνετε την κολοκυθόπιτα και στριφτή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου