Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΑΥΓΟΥΛΑΚΙΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ...

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς θέλετε βάψετε τα αυγά σας με φυσική βαφή θα σας παρουσιάσω τον πιο απλό, εύκολο και φτηνό τρόπο που έβαφαν τα αυγά τους τα παλιά χρόνια.
Οι αποχρώσεις που μπορείτε να βάψετε τα αυγά σας είναι πορτοκαλί, κόκκινο και βαθύ σκούρο κόκκινο, αναλόγως τις προτιμήσεις σας.

Τι θα χρειαστούμε:
Αυγά όσα θέλουμε
κρεμυδότσουφλα από 10 - 15 κρεμμύδια περίπου
1 φλυτζανάκι του καφέ ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι

Πως θα το κάνουμε:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που συνήθως χωράει 12-20 αυγά άνετα, για να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει καλά τα αυγά (1-2 δάχτυλα πιο πάνω είναι απαραίτητο γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και το νερό που θα εξατμιστεί με το βρασμό). Καθαρίζουμε με ένα πανάκι που έχει ξύδι τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό μας. Τα αυγά και το νερό μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό μας, τις εξωτερικές φλούδες από 10 μεγάλα κρεμμύδια και το αλάτι. Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσουμε με μαχαίρι τα κρεμμύδια γιατί χρησιμοποιούμε μόνο τις εξωτερικές φλούδες από αυτά. Ανάβουμε την φωτιά στην κουζίνα μας όχι στο τέρμα αλλά περίπου στην μέση. Δεν θέλουμε να βράζει και να κοχλάζει πολύ το νερό μας γιατί θα χτυπιούνται περισσότερο τα αυγά μας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να σπάσουν.


Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό μας πρέπει να το αφήσουμε να βράζει για 20-30 λεπτά μέχρι να γίνουν και τα αυγά μας εσωτερικά. Το χρώμα τους στο τέλος του βρασμού θα έχει γίνει κόκκινο. Αν θέλουμε να γίνει σκούρο κόκκινο μπορούμε να τα αφήσουμε για 10-20 λεπτά ακόμη, αφού σβήσουμε την φωτιά μας. Τα αυγά συνεχίζουν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό. Όταν πάρουν το χρώμα που θέλουμε τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Φυσικά και μπορούμε να κάνουμε και σχέδια στα αυγά μας με διάφορα φιλαράκια αρκεί να είναι πλατιά, τυλίγοντας τα με τούλι ή με καλσόν και μετά τα βάζουμε να βράσουν.


Τέλος τα τρίβουμε με ένα πανί που έχουμε βάλει λάδι για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα. Την ίδια διαδικασία κάνουμε και για πορτοκαλί χρώμα, απλώς βάζουμε λιγότερες φλούδες από κρεμμύδια στο νερό μας.




ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν δε θέλετε να παραβράσουν τα αυγά σας και να μαυρίσει ο κρόκος τους, μπορείτε να κάνετε ως εξής: Βάλτε πρώτα τα κρεμμυδότσουφλα, το ξύδι, το αλάτι στην κατσαρόλα με το νερό να βράσουν για 10 λεπτά, να βγάλουν το χρώμα τους. Ετοιμάστε τα αυγά σας, αν θέλετε σκέτα ή τυλίξτε τα με τούλι με τα φιλαράκια που θέλετε και μετά βάλτε τα στην κατσαρόλα να βράσουν για 10 λεπτά. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε τα 5 - 10 λεπτά στο ζεστό ζουμί. Με αυτό τον τρόπο ο κρόκος του αυγού δεν μαυρίζει. 

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σας εύχομαι και του Χρόνου με ΥΓΕΙΑ..!!!!

1 σχόλιο: