Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

Γαλακτομπούρεκο... ελαφρύ


Σήμερα από μένα θα μάθετε τα μυστικά για ένα «ελαφρύ» γαλακτομπούρεκο απίστευτα απολαυστικό…

Τα υλικά μας:
1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού 
Για την κρεμά 
1 λίτρο γάλα (1,5 % λιπαρά) 
3/4 κούπας ζάχαρη 
ξύσμα ενός λεμονιού 
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό 

2 βανίλιες

1/3 κούπας βούτυρο ή φρέσκο αγελαδινό ή μαργαρίνη

4 αυγά

Για το σιροπι

2 1/2 κούπες ζάχαρη χυμό ενός λεμονιού

1 κούπα νερό

Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού να βράσουν, μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και το βούτυρο. 
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. 
Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στην κρεμά, μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. 
Σε βουτυρωμένο ταψάκι, στρώνουμε τα μισά φύλλα (6 νομίζω είναι) ενώ τα βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ένα. 
Βάζουμε την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο. Χαράζουμε το γλυκό ελαφρά σε μερίδες και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά (ή ανάλογα με το φούρνο) Λίγο πριν βγει το γλυκό βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και σιροπιάζουμε το γλυκό μόλις βγει από το φούρνο. 
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε γιατί διαφορετικά μπορεί να διαλυθεί 
Λίζα Γώγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου