Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Τα μελομακάρονα της γιαγιάς

Έφτασε λοιπόν η ώρα νομίζω, να σας δώσω επιτέλους αυτή την περίφημη συνταγή της γιαγιάς. Πέρσι σας είχα δείξει τις φωτογραφίες από την διαδικασία και το αποτέλεσμα, όσοι θυμάστε. Και φέτος θα σας δείξω κάποιες βασικές για να έχετε και οπτικό μπούσουλα της συνταγής!

Χαρτί, μολύβι, φύγαμε!

Υλικά για τη ζύμη:
3 φλυτζάνια τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1/2 φλυτζάνι τσαγιού κονιάκ
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
12-15 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι γλυκού (κοφτό) αλάτι
3 κουταλάκια γλυκού baking powder
1 κουταλάκι γλυκού (κοφτό) μαγειρική σόδα
έξτρα υλικό (όποιος θέλει, προτείνεται ανεπιφύλακτα!): ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Υλικά για το σιρόπι:
2 φλυτζάνια τσαγιού μέλι
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια τσαγιού νερό

Για γέμιση και πασπάλισμα: καρύδια ψιλοκομμένα (όχι σκόνη, αλλά ούτε και κοτρόνια! Ξέρετε εσείς)

Η διαδικασία:
Κατ’ αρχήν η γιαγιά προτείνει να ξεκινήσουμε με το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να έρθει η ώρα να μελώσουμε τα μελομακάρονα.

Το σιρόπι, λοιπόν:
Βάζουμε τα υλικά σε μία κατσαρόλα, ανακατεύουμε (εννοείται!) μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά και αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις. Μετά βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε εκεί να περιμένει.

Η ώρα της ζύμης:
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, σε μια μεγάλη γαβάθα και ανακατεύουμε. Μετά προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Τα 12 φλυτζάνια θα τα πάρει σίγουρα. Μετά, ανάλογα με το μάτι.  

Tip: Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να πλάθεται πολύ εύκολα. Διαφορετικά σας βλέπω να φτιάχνετε πέτρες μελωμένες…
Όταν τελειώσουμε με τη διαδικασία του ζυμώματος, αρχίζουμε να φτιάχνουμε ένα ένα τα μελομακάρονά μας. Καλό είναι να έχουμε δίπλα μας ένα ταψί με λαδόκολλα στρωμένη στον πάτο, και να τα βάζουμε εκεί κατ’ ευθείαν. Γλιτώνουμε φασαρία και κόπο (α, ρε γιαγιά με τις συμβουλές σου!).  
Tip: Όσοι θέλουμε τα μελομακάρονα με γέμιση καρύδι, κάνουμε το εξής: Βάζουμε σ’ ένα μπολ τριμμένο καρύδι (υπολογίζετε μισό κουταλάκι του γλυκού για κάθε μελομακάρονο) και προσθέτουμε λίγο σιρόπι μέχρι να μουσκέψουν τα καρύδια. Την ώρα που πλάθουμε τα μελομακάρονα λοιπόν, τα απλώνουμε σας πιτάκια, βάζουμε μισό κουταλάκι γέμιση στο κέντρο και τα κλείνουμε σαν μισοφέγγαρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει το ταψί μας (ίσως να χρειαστείτε και δεύτερο ταψί…). Α, μην το ξεχάσω. τα μελομακάρονα δεν τα φτιάχνουμε τεράστια, ούτε και πολύ μικρούλια και κυρίως όχι πολύ φουσκωτά (θα μείνουν άψητα μέσα).

Ψήσιμο:
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο (πάνω κάτω αντιστάσεις) στους 180 βαθμούς. Βάζουμε το ταψί και αφήνουμε να ψηθούν για μισή ώρα. Τα βγάζουμε και…

Μέλωμα:
Έτσι όπως είναι καυτά από τον φούρνο και μέσα στο ταψί, ρίχνουμε από πάνω τους το χλιαρό έως κρύο σιρόπι.  Προσοχή: αν και τα μελομακάρονα και το σιρόπι είναι καυτά, θα γίνει μια ωραιότατη λάσπη! Αν, λοιπόν, δεν σας αρέσουν πάρα πολύ μαλακά και μουλιασμένα τα μελομακάρονα, πρέπει το σιρόπι να είναι κρύο (θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς χλιαρό) και τα μελομακάρονα καυτά. Tip: Ισχύει και το αντίθετο, κρύα μελομακάρονα και καυτό σιρόπι. Αυτό εξαρτάται από εσάς, τι σας βολεύει καλύτερα σαν διαδικασία.
Τα αφήνουμε να ρουφήξουν το σιρόπι και μετά τα γυρίζουμε από την ανάποδη, για να μελώσουν ολόκληρα. Υπολογίστε περίπου κανά 5λεπτο από την κάθε πλευρά. Όταν τελειώσουμε το μέλωμα, ρίχνουμε από πάνω το ψιλοκομμένο καρύδι και είμαστε έτοιμοι!


Δείτε και τις φωτογραφίες:
Κάπως �τσι πρ�πει να είναι η ζύμη σας στο τ�λος.
Κάπως έτσι πρέπει να είναι η ζύμη σας στο τέλος.
Διαδικασία γεμίσματος με καρύδι (δείτε τι μ�γεθος πρ�πει να είναι τα μελομακάρονα)
Διαδικασία γεμίσματος με καρύδι (δείτε τι μέγεθος πρέπει να είναι τα μελομακάρονα)
Το μ�λωμα. Τ�τοιο χρώμα πρ�πει να �χουν τα μελομακάρονα όταν τα βγάλετε από το φούρνο.
Το μέλωμα. Τέτοιο χρώμα πρέπει να έχουν τα μελομακάρονα όταν τα βγάλετε από το φούρνο. 


mikroanalogo.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου