Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Σαραγλάκια

Υλικά

  • ½ φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
  • 20 φύλλα κρούστας
  • ½ φλιτζάνι σησαμέλαιο
  • 200 γρ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και χοντροαλεσμένη
  • 200 γρ. καρυδόψιχα
  • 200 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ψίχα) χοντροαλεσμένα
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • ψίχα από φιστίκια ή αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη για το γαρνίρισμα
Για το σιρόπι
  • 6 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνι νερό
  • 4 κ.σ. χυμός λεμονιού
Καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς.

Ανακατεύουμε τα καρύδια με τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Λιώνουμε το καλαμποκέλαιο με το σησαμέλαιο. 
Στρώνουμε τα φύλλα κρούστας δύο-δύο, το ένα επάνω στο άλλο, βουτυρώνοντάς τα καλά ενδιάμεσα. 

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με αρκετό από το μείγμα των ξηρών καρπών. 

Τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολά ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά. 





Όπως βλέπετε χρησιμοποίησα για το τύλιγμα μία σιδερένια βέργα με τσάκισμα στην άκρη, βοηηθ΄΄αει πολύ για να σουρώσουμε το φύλο. Τυλίγεται όμως και χωρίς αυτή. 
Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.

Κόβουμε τα ρολά με κοφτερό μαχαίρι σε 6 κομμάτια μήκους 5-6 εκ. Τα τοποθετούμε σε ταψί αλειμμένο με καλαμποκέλαιο,  το ένα κολλητά στο άλλο. 
Τα αλείφουμε με λάδι και βρέχουμε με λίγο νεράκι την επιφάνειά τους για να μη σκορπάει το φύλο όταν το κόβουμε. 
Ψήνουμε για 40-45 περίπου στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν καλά. 
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5-8 λεπτά, μέχρι να δέσει καλά. Περιχύνουμε τα σαραγλάκια αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο. Τα πασπαλίζουμε με ψίχα από φιστίκια ή αμυγδαλόψιχα. Τα αφήνουμε να σταθούν μέχρις ότου απορροφήσουν όλο το σιρόπι και κρυώσουν εντελώς. Τοποθετούμε τα γλυκά σε πιατέλα και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου