Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Τροφές που "φτιάχνουν" επίπεδη κοιλιά


Οι γευστικές κραιπάλες σας οδήγησαν με σωσίβιο και μπρατσάκια που αντί να σας κρατούν στην επιφάνεια της θάλασσας, σας βυθίζουν; Τότε  καλά θα κάνετε να  εγκαταλείψετε  τα  γνωστά κοψίδια
και να σκεφτείτε πως θα ήταν καλό να αρχίσετε να καταναλώνετε κάποιες από τις είκοσι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να «φτιάξετε» επίπεδη κοιλιά.
Γιαούρτι
Το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί εύγευστο τρόπο για την απώλεια βάρους λόγω των πρωτεϊνών του. Η Leslie Bonci, διατροφολόγος αθλητών, από τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο να 'αφήσει' το στομάχι και έτσι παραμένει περισσότερο χρόνο η ικανοποίηση. Σαν δώρο, ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες χωνεύοντας την πρωτεΐνη σε σχέση με τους υδατάνθρακες. Όσοι τρώνε χωρίς λιπαρά, με λίγα λιπαρά και λίγη ζάχαρη είναι αδύνατοι.
Κινόα
Η Κινόα είναι πολύ θρεπτική και ανήκει στο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Το συγκεκριμένο είδος ολικής άλεσης περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης που μειώνει την όρεξη και 5 γραμμάρια ίνας σε ένα φλιτζάνι, ενώ επιπλέον είναι εύκολο να μαγειρευτεί σαν ρύζι. Είναι γεμάτη με θρεπτικές ουσίες όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο και βιταμίνη Ε. Για γρήγορο και ενδιαφέρον δείπνο, αναμείξτε με λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή άλιπη πρωτεΐνη.
Κανέλα
Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κανέλα μπορεί ενδεχομένως να έχει σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίζει την όρεξη, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με διαβήτη 2, δήλωσε η ειδικός. Σχεδόν όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την κανέλα στον παραδοσιακό της ρόλο. Βάλτε λίγη στον καφέ σας, το τσάι ή το γιαούρτι και προσθέστε γλύκα χωρίς θερμίδες.
Καυτερές πιπεριές
Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν άγευστη ουσία, που ονομάζεται καψαϊκίνη. Φαίνεται πως περιορίζει την όρεξη και επιταχύνει λόγο το μεταβολισμό αλλά για μικρό διάστημα. Η ερευνήτρια αμφιβάλλει ότι έχει σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους, αλλά, δήλωσε, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε λιγότερο όταν η τροφή τους είναι πικάντικη.
Πράσινο τσάι
Αρκετές έρευνες υποδεικνύον ότι το πράσινο τσάι μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους ενεργοποιώντας τον οργανισμό ώστε να κάψει κοιλιακό λίπος. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, που μπορεί παροδικά να επηρεάσουν το μεταβολισμό. Για να λάβετε τα μεγαλύτερα οφέλη μπορεί να χρειαστεί να πίνετε αρκετές φορές την ημέρα. Η Bonci συνιστά να το πίνετε ζεστό, γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος, επιβραδύνεται η πρόσληψη θερμίδων και παρέχεται ανακουφιστική εμπειρία.
Γκρέιπφρουτ
Ενώ το γκρέιπφρουτ δεν έχει μαγικές ιδιότητες καύσης λίπους μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα να αισθάνονται κορεσμό με λιγότερες θερμίδες. Η Bonci το αποδίδει στις άφθονες ποσότητες διαλυτών ινών που χρειάζονται περισσότερο χρόνο να χωνευτούν. Μισό γκρέιπφρουτ ή ένα ποτήρι χυμός από το συγκεκριμένο φρούτο πριν το γεύμα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στον κορεσμό. Ετσι καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες στο γεύμα.
Καρπούζι
Τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες νερού καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο στομάχι, δήλωσε η Bonci. Αυτό πληροφορεί τον οργανισμό ότι έφαγε αρκετά και αφήνει λιγότερο χώρο για άλλες τροφές. Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα νερό και θρεπτικές ουσίες αλλά χαμηλά σε θερμίδες. Το καρπούζι είναι καλό παράδειγμα. Είναι πλούσια πηγή στο αντιοξειδωτικό λυκοπένη και προμηθεύει την ημέρα σας με βιταμίνες Α και C.
Μήλα και αχλάδια
Τα μήλα και τα αχλάδια είναι υψηλά σε περιεχόμενο νερού. Να τα καταναλώνετε με τα φλούδια για επιπλέον ίνες, που θα σας κρατούν περισσότερο χρόνο χορτάτο. Η Bonci συνιστά ολόκληρα φρούτα αντί για χυμό. 'Οχι μόνο λαμβάνετε περισσότερες ίνες αλλά πρέπει να μασάτε και τα φρούτα. Αυτό χρειάζεται περισσότερο χρόνο και απαιτεί προσπάθεια. Στην πραγματικότητα καίτε λίγες θερμίδες μασώντας, σε αντίθεση με το ρούφηγμα του smoothie.
Σταφύλια έναντι ριζών
Η αξία του νερού ως περιεχομένου είναι σαφής όταν συγκρίνουμε 2 φλιτζάνια σταφύλια έναντι ¼ φλιτζανιού ριζών. Κάθε επιλογή έχει λίγο περισσότερες από 100 θερμίδες αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι σταφυλιών είναι πιθανό να ικανοποιεί περισσότερο. Παρόλα αυτά, η ειδικός δήλωσε ότι τα αποξηραμένα φρούτα έχουν ενδιαφέρουσα υφή. Λίγες ρίζες ή αποξηραμένα cranberries καθιστούν περισσότερο ελκυστική μια σαλάτα.
Μούρα
Όπως άλλα φρούτα, τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ίνες, που μπορεί να σας κρατήσουν χορτάτο περισσότερο χρόνο. Επιπλέον έχουν κι άλλο ωφέλιμο στοιχείο. Είναι πολύ γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι τα μούρα μπορούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη σας για γλυκιά γεύση για ένα μέρος των θερμίδων που θα παίρνατε από μπισκότα ή brownies.Τα βατόμουρα ξεχωρίζουν επειδή είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά.
Ωμά λαχανικά
Τα ωμά λαχανικά είναι ξεχωριστό σνακ. Ικανοποιούν την επιθυμία για φαγητό, είναι γεμάτα νερό που βοηθά στον κορεσμό και χαμηλά σε θερμίδες. Μισό φλιτζάνι κομματισμένου σέλερι έχει 8 θερμίδες. Ο ειδικός προτείνει το σέλερι με λίγο φυστικοβούτυρο ή να βουτάτε τα καρότα σε σως. Όταν επιθυμείτε τσιπς και ντιπ αντικαταστήστε τα με ωμά λαχανικά.
Γλυκοπατάτες
Σκεφτείτε τα αγαπημένα σας toppings στην ψητή πατάτα-βούτυρο, κρέμα γάλακτος, ίσως τυρί και μπέικον. Αν αντικαταστήσετε με μια γλυκοπατάτα μπορεί ενδεχομένως να μη χρειαστείτε κάποιο από αυτά. Οι ψητές γλυκοπατάτες είναι επίσης γεμάτες γεύση και απαιτούν πολύ λίγο 'στολισμό'. Αυτό μπορεί να σας γλιτώσει από πολλές θερμίδες. Σαν δώρο, οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες με ποτάσιο, βήτα καροτίνη, βιταμίνη C, και ίνες.
Αυγά
Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατνάλωση πρωτεΐνης το πρωί βοηθά στην απομάκρυνση της πείνας για περισσότερη ώρα σε σχέση με την κατανάλωση ενός κουλουριού ή άλλων υδατανθράκων. Ένα αυγό έχει μόνο 75 θερμίδες αλλά προσδίδει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας μαζί με άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Η ειδικός προσθέτει ότι το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες με την πέψη αυγών σε σχέση με πρωινό υψηλό σε υδατάνθρακες. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη ελέγξτε με τον γιατρό σας πόσα αυγά την εβδομάδα μπορείτε να καταναλώνετε.
Καφές
Μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ένα από τα αγαπημένα σας ροφήματα μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του μεταβολισμού και στην απώλεια βάρους. Η Bonci δήλωσε ότι ο καφές ενεργοποιεί τον μεταβολισμό – σε μικρό βαθμό. Προειδοποιεί ότι η επίδραση είναι μικρή και εύκολα ακυρώνεται από τις επιπλέον θερμίδες ενός mocha cappuccino.
Πλιγούρι βρώμης
Το πλιγούρι βρώμης έχει τρια χαρακτηριστικά. Βρώμη ολικής άλεσης πλούσια σε ίνες, πολύ νερό και είναι ζεστό. Η το θεωρεί συνδυασμό που φέρνει κορεσμό. Η ζεστή τροφή θέλει περισσότερο χρόνο να καταναλωθεί και το νερό και οι ίνες κρατούν περισσότερο τον κορεσμό. Μην αγοράζετε αυτό που ήδη έχει γλυκαντικά, συμβουλεύει. Μπορείτε να επιλέξετε πώς θα το γεμίσετε γεύση. Μπορείτε να προσθέσετε κανέλα για γλυκιά γεύση με λιγότερη ζάχαρη.
Κράκερς
Κράκερς σίκαλης ολικής αλέσεως προσφέρουν εναλλακτική λύση χαμηλών λιπαρών στα παραδοσιακά κρακεράκια. Έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που αντικαθιστούν τα κατεργασμένα σιτηρά με ολικής αλέσεως τείνουν να έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά. Τα σιτηρά ολικής αλέσεως επίσης παρέχουν πιο πλούσια πηγή φυτικών ουσιών. Αυτό δεν αφορά τα κρακεράκια. Μπορείτε να λάβετε τα ίδια οφέλη επιλέγοντας ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
Tαμπουλέ
Ξεχωριστό προϊόν ολικής άλεσης είναι το πλιγούρι, το είδος που συναντάται στη σαλάτα ταμπουλέ. Είναι πλούσιο σε ίνες και πρωτεΐνες, χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες.Βοηθά στον κορεσμό μα ελάχιστες θερμίδες. Η Bonci προσθέτει ότι η πλούσια γεύση το κάνει ελκυστικό. Είναι γεμάτο γεύση και έτσι δεν χρειάζεται προσθήκη πολύ λαδιού, πρόσθεσε. Για να το κάνετε γεύμα, προτείνει να προσθέσετε φασόλια και επιπλέον ντομάτα, αγγούρι και μαϊντανό.
Σούπα
Η σούπα, όχι η κρεμώδης, είναι ο φίλος του ανθρώπου που κάνει δίαιτα, με πολλούς τρόπους. Είναι γεμάτη νερό, που χορταίνει με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες. Είναι ζεστή, που σας εμποδίζει να την καταναλώνετε γρήγορα. Όταν καταναλώνεται πριν από γεύμα μπορεί να καταλάβει χώρο που θα καταλαμβανόταν ενδεχομένως από τροφές με πολλές θερμίδες. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε ικανοποιητικό γεύμα χαμηλό σε θερμίδες από σούπα προσθέτοντας κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά ή φασόλια.
Σαλάτα
Άλλος τρόπος να χορτάσετε πριν ένα γεύμα είναι τρώγοντας σαλάτα. Το μαρούλι έχει πολύ νερό και καταλαμβάνει χώρο στο στομάχι. Έτσι μένει λιγότερος χώρος για πιο λιπαρές τροφές που μπορούν να ακολουθήσουν. Για μεγαλύτερη γεύση μπορείτε να προσθέσετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών ή τριμμένο τυρί. Ωστόσο προσέξτε το ντρέσιγκ που μπορεί να προσθέσει πολλές θερμίδες. Η ειδικός συνιστά σάλτσα, χούμους ή ντρέσιγκ από μαύρα φασόλια.
Ξίδι
Αν περιχύνετε τη σαλάτα σας με λάδι και ξίδι μπορεί ενδεχομένως να έχετε ακόμα ένα όφελος που καταπολεμά το λίπος. Περισσότερη έρευνα χρειάζεται, αλλά ορισμένες υποδεικνύουν ότι το ξίδι μπορεί ενδεχομένως να βοηθά το σώμα να διασπά το λίπος. Είτε ισχύει η συγκεκριμένη επίδραση είτε όχι, η ειδικός δηλώνει ότι το ξίδι αποτελεί καλή επιλογή. Είναι γεμάτο γεύση και καθιστά πιο ικανοποιητική τη σαλάτα και δεν έχει θερμίδες.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι υπέροχος τρόπος να μειώνεται η πείνα μεταξύ των γευμάτων. Είναι υψηλοί σε πρωτεΐνες, ίνες και λιπαρά φιλικά προς την καρδιά. Έρευνες υποδεικνύου ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να προάγουν την απώλεια βάρους και να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης όταν καταναλώνονται με σύνεση. Το κλειδί είναι να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα. Επιλέξτε κάποιον με κέλυφος για να 'παιδευτείτε' περισσότερο και να χάσετε χρόνο.
Ποπκόρν
Τρία φλιτζάνια ποπκόρν μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά το περιεχόμενο σε θερμίδες είναι χαμηλό. Ο αέρας προσθέτει όγκο χωρίς να προσθέτει λιπαρά ή ζάχαρη. Όταν οι άνθρωποι επιλέγουν ένα σνακ, δεν σταματούν στο δέκατο τσιπ. Θέλουν μεγάλη μερίδα και ένα μεγάλο μπολ ποπκόρν αξίζει καθώς ικανοποιεί οπτικώς και χρειάζεται χρόνο να καταναλωθεί.
Αποβουτυρωμένο γάλα
Το αποβουτυρωμένο γάλα παρέχει άφθονες πρωτεΐνες και ασβέστιο χωρίς τα λιπαρά που περιέχονται στο πλήρες. Ακόμα και αν είναι χωρίς λιπαρά το αποβουτυρωμένο γάλα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε κορεσμό. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο να 'αφήσει' το στομάχι σε σχέση με ροφήματα με λιγότερη πρωτεΐνη. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το αποβουτυρωμένο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να προάγουν την απώλεια βάρους, ιδιαίτερα γύρω από τη μέση. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη επίδραση.
Κρέας χωρίς λίπος
Όπως είδαμε, η πρωτεΐνη σας κρατά χορτάτους περισσότερη ώρα και καίει περισσότερες θερμίδες στην πέψη. Αλλά πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά την πρωτεΐνη. Το σκούρο κρέας τείνει να έχει υψηλά λιπαρά, που μπορούν να ακυρώσουν ορισμένα οφέλη. Το στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα αποτελεί περίφημη επιλογή.
Ψάρι
Μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι το ψάρι. Έρευνες έδειξαν ότι ικανοποιεί περισσότερο από το κοτόπουλο ή το μοσχάρι λόγω πιθανόν του είδους πρωτεϊνών που περιέχει. Τα περισσότερα ψάρια είναι χαμηλά σε λιπαρά και οι εξαιρέσεις συνήθως έχουν μια υγιεινή μορφή λίπους τα ωμέγα 3 λιπαρά. Τα ωμέγα 3 βρίσκονται στο σολομό, τη ρέγκα και άλλα λιπαρά ψάρια. Φαίνεται πως βοηθούν έναντι της καρδιοπάθειας και άλλες χρόνιες νόσους.
Φασόλια
Τα φασόλια έχουν τριπλή ιδιότητα, δήλωσε η Bonci. Αποτελούν λαχανικό, πρωτεΐνη και καλή πηγή ινών. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν να μένει κάποιος χορτάτος έναντι πολύ λίγων θερμίδων. Είναι επίσης εύκολο να προετοιμαστούν όταν ξεπροβάλλει η πείνα. Ανοίξτε μια κονσέρβα φασόλια garbanzo και ρίξτε τα σε σούπα ή σαλάτα ή λιώστε τα για να τα χρησιμοποιήσετε σαν ντιπ. Ένα φλιτζάνι περιέχει 12 γραμμάρια ίνας, 4 γραμμάρια λιπαρών και 15 πρωτεΐνης.

DAILYNEWS.GR

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΜΕΛΙ..!


 Οι άνθρωποι «έκλεψαν» την τροφή της μέλισσας που με τόσο κόπο παράγει για την δική της συντήρηση. Το μέλι καταναλώνεται στην αρχική μορφή παραγωγής του και αποτελεί εκτός από το ιδανικό φυσικό γλυκαντικό και μια εξαιρετική φαρμακευτική ουσία.

Αποτελεί άλλωστε μια από τις λίγες τροφές που δεν έχει ημερομηνία λήξης. Μπορεί κανείς να το απολαύσει σκέτο, στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική και τα αφεψήματα.

Είναι πλούσιο σε διατροφική αξία καθώς έχει πολλούς υδατάνθρακες αλλά την ίδια στιγμή έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Το μέλι είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Περιέχει: κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο, θείο, σίδηρο, ιώδιο, ψευδάργυρο. Και μπορεί οι συγκεντρώσεις να είναι μικρές είναι ικανές παρολ' αυτά να συνεισφέρουν στην συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψή τους από τον οργανισμό. Το μέλι έχει πλούσιες διατροφικές και θεραπευτικές ιδιότητες που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τον πατέρα της ιατρικής, τον Ιπποκράτη.

Η μαγική τροφή
1. Μια κουταλιά της σούπας μέλι έχει 64 θερμίδες. Αποτελεί ιδανική πηγή ενέργειας και υδατανθράκων καθώς η γλυκόζη του απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό.
2. Είναι εύπεπτο και ταυτόχρονα ανακουφίζει από το αίσθημα της σωματικής κούρασης.
3. Καταπολεμά βακτήρια, παράσιτα και ιούς και τονώνει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
4. Δρα κατά των φλεγμονών, διεγείρει την παραγωγή νέων κυττάρων και συμβάλει καθοριστικά στην αποβολή νεκρών ιστών.
5. Καταπραΰνει τον βραδινό βήχα.
6. Έχει αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
7. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην θεραπεία και την επούλωση πληγών, σύμφωνα με τελευταίες κλινικές μελέτες.
8. Βοηθά και στην στοματική υγιεινή καθώς «εξολοθρεύει» τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την πλάκα και την τερηδόνα.
9. Μπορεί άνετα να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στα άτομα που υποφέρουν από διαβήτη τύπου 1.
10. Χρησιμοποιείται ευρέως στην αισθητική για την περιποίηση του δέρματος.
11. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την θεραπεία του έλκους.

Ένας τρόπος να το εντάξετε στις καθημερινές σας συνήθειες είναι: σε μια κούπα ζεστό νερό να προσθέσετε μια κουταλιά μέλι και να το καταναλώνετε μαζί με το πρωινό σας.

Το μέλι δεν έχει ημερομηνία λήξης
Αν το μέλι που έχετε αγοράσει έχει αποκτήσει κρυσταλλική μορφή, αυτό σημαίνει ότι είναι αγνό – χωρίς προσθήκη γλυκόζης. Μην προσπαθήσετε να το βράσετε γιατί θα χάσει τα θρεπτικά του συστατικά, απλώς βουτήξτε το βαζάκι σε ζεστό νερό και περιμένετε να επιστρέψει αργά στην ρευστή του μορφή.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

PANNA COTTA με παραλλαγές


recipe image
Πανεύκολο γλυκό και δροσερό μαζί. Ακολουθήστε όποια παραλλαγή θέλετε. Μπορεί να σερβιριστεί και σαν τούρτα με τα διπλά υλικά.
Συστατικά
  • Μισή κούπα γάλα
  • 6 μικρά φύλλα ζελατίνης ή 4 μεγάλα
  • Μισό λίτρο κρέμα γάλακτος ή 2 κούπες ζωικής ή φυτικής προέλευσης
  • 4 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 κουβερτούρα λιωμένη
  • Μερικές φράουλες σε φετάκια
Οδηγίες
1η παραλλαγή

  1. Φτιάχνω τη λευκή πανακότα, ως εξής:
  2. Μαλακώνω τις ζελατίνες στο κρύο γάλα για 15 λεπτά περίπου.
  3. Σε κατσαρόλα ζεσταίνω την κρέμα με τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού.
  4. Πριν από το βράσιμο αφαιρώ την κανέλα και τη φλούδα και ρίχνω τη ζελατίνα με το γάλα. Την ανακατεύω καλά να διαλυθεί.
  5. Είναι έτοιμη και τη βάζω σε φορμάκια, ποτήρια ή φόρμα για ψωμί να κρυώσει αρκετή ώρα στο ψυγείο, περίπου 2-3 ώρες.
  6. Τη σερβίρω με σιρόπι ή μαρμελάδα φράουλα, ροδάκινο, βερύκοκο, λιωμένη σοκολάτα ή ότι άλλο θέλω.

2η παραλλαγή

  1. Στο χλιαρό μείγμα πανακότας που έχω φτιάξει στην 1η παραλλαγή , μπορώ να ρίξω 1 κούπα φρέσκιες φράουλες κομμένες σε φετάκια.
  2. Να τα ανακτατέψω καλά και τα βάζω στο ψυγείο, όπως αναφέρω πιο πάνω.
  3. Σερβίρω με σάλτσα και φρέσκιες φράουλες.
3η παραλλαγή

  • Να προσθέσω στο μείγμα της 1ης παραλλαγής, νες καφέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Και έτσι έχουμε πανακότα καφέ.
4η παραλλαγή

  1. Αυτή που βλέπετε στη φωτογραφία.
  2. Πήρα το μισό μείγμα της 1ης παραλλαγής , το έβαλα στη φωτιά και έριξα μέσα τη λιωμένη κουβερτούρα.
  3. Τ ανακάτεψα καλά και το έβαλα σε φόρμα ψωμιού απλωμένη με διαφάνεια.
  4. Το έβαλα στο ψυγείο για μιαμιση ώρα να πήξει.
  5. Στο υπόλοιπο λευκό μείγμα της πανακότας, ανακάτεψα τις κομμένες φράουλες. Τα μείγμα αυτό πρέπει να είναι κρύο αλλα να μην έχει πήξει.
  6. Όταν το σοκολατένιο μείγμα είχε κρυώσει, έριξα πάνω του το μείγμα το άσπρο με τις φράουλες και το ξαναέβαλα στο ψυγείο να πήξει όλο μαζί τελείως.
  7. Το στολίζω με ότι θέλω και ότι έχω.
  8. Καλή επιτυχία!


Λίγα μυστικά ακόμα
Για να αφαιρέσετε την πανακότα από τα ποτήρια ή τη φόρμα, περάστε τριγύρω το μαχαίρι να ξεκολλήσουν τα τοιχώματα ή βάλτε διαφάνεια.

ΑΠΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΣΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ



ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό κρέας μοσχάρι
1/2 κιλό κρέας χοιρινό
1/2 κιλό αρνάκι
5 ντομάτες μέτριες
2 κρεμμύδια ξερά
5 πιπεριές κίτρινες
300 γραμ. κεφαλοτύρι
1 κούπα κρασί άσπρο
1 κούπα ελαιόλαδο
4-5 σκελίδες σκόρδο
αλάτι - πιπέρι - κύμινο - ρίγανη - βασιλικό - μοσχοκάρυδο
 (στη συγκεκριμένη συνταγή αντικατέστησα το αρνάκι με 1/2 κοτόπουλο. Γίνεται εξίσου νόστιμο)




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω τα κρέατα κομμένα σε μπουκίτσες σε ένα βαθύ μπολ με καπάκι. Ρίχνω το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τις ντομάτες, όλα κομμένα σε ροδέλες όπως για πίτσα. Ρίχνω και το σκόρδο. Σκεπάζω με το καπάκι και το βάζω στο ψυγείο να μείνουν ένα βράδυ, να μαριναριστούν. 
Την επόμενη μέρα τα τοποθετώ στη γάστρα και κόβω το κεφαλοτύρι σε κυβάκια, το ρίχνω κι αυτό στη γάστρα. Ρίχνω το κρασί, το λάδι, τα μπαχαρικά, τα ανακατεύω και τα αραδιάζω στη γάστρα. Δεν ρίχνω νεράκι γιατί τα λαχανικά μας θα βγάλουν από μόνα τους. Ψήνω το φαγητό για 2,00 ώρες περίπου στους 200 βαθμούς Κελσίου. 



Το συνοδεύω με πατάτες τηγανητές ή πουρέ ή ρύζι πιλάφι.

ΤΟΥΡΤΑ ΑΡΜΕΝΟΒΙΛ

Φωτογραφία: Αρμενοβίλ (τούρτα)
 
Πολύ εντυπωσιακή τούρτα µε µπεζέδες και αμύγδαλα κροκάν, σκέτη γλύκα. 

 Υλικά 

1 φυτική σαντιγί σε κονσέρβα
1 ζαχαρούχο γάλα
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
500 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
150 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
15 μπεζέδες (θα βρείτε έτοιμες μαρέγκες στα ζαχαροπλαστεία ή μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας)
Λιωμένη σοκολάτα για το σερβίρισμα

Για τα αµύγδαλα κροκάν:
150 γραμμ. αμυγδαλόψιχα
150 γραμμ. ζάχαρη


 Για σπιτικούς µπεζέδες:
3 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
100 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γραμμ. ζάχαρη άχνη
Χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά) 

Εκτελεση

Τοποθετούµε τη φυτική σαντιγί σε µπολ και µε το µίξερ χειρός τη χτυπάµε για 5΄-6΄ δυνατά, µέχρι να σχηµατιστούν απαλές κορυφές. Προσθέτουµε το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια και συνεχίζουµε το χτύπηµα για 3΄-4΄. Τέλος προσθέτουµε την παχύρρευστη κρέµα γάλακτος και απαλά µε σπάτουλα ανακατεύουµε το µείγµα. Προσθέτουµε την τριµµένη σοκολάτα, τα αµύγδαλα κροκάν και τους µπεζέδες σπασµένους. (Κρατάµε µερικά αµύγδαλα κροκάν και µερικούς µπεζέδες για το γαρνίρισµα). Ανακατεύουµε καλά το µείγµα µε σπάτουλα. 
 
Θα χρησιµοποιήσουµε φόρµα στρογγυλή 22 εκ. ή µακρόστενη του κέικ. Ντύνουµε τη φόρµα µε µεµβράνη. Αδειάζουµε το µείγµα. Το παγώνουµε για µία νύχτα στην κατάψυξη. 
 
Ξεφορµάρουµε, αναποδογυρίζουµε το αρµενοβίλ σε τουρτιέρα και αφαιρούµε τη µεµβράνη. Γαρνίρουµε µε τα αµύγδαλα κροκάν (που κρατήσαµε) και τη λιωµένη σοκολάτα. Γύρω γύρω στην πιατέλα τοποθετούµε σπασµένους µπεζέδες (µαρέγκες).
 
Για τα αµύγδαλα κροκάν: Βάζουµε τη ζάχαρη σε τηγάνι και αφήνουµε να λιώσει σε χαµηλή φωτιά. Προσθέτουµε τα αµύγδαλα, ανακατεύουµε να καλυφθούν µε την καραµέλα. Τα αδειάζουµε σε λαδόκολλα και τα αφήνουµε να κρυώσουν για 10΄ (τελείως). Τα σπάµε µε γουδί ή τα χοντροκόβουµε στο µπλέντερ.
 
Για τους µπεζέδες: Χτυπάµε τα ασπράδι στον κάδο του µίξερ να σχηµατιστούν απαλές κορυφές. Προσθέτουµε βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουµε το χτύπηµα µέχρι να σφίξει η µαρέγκα καλά. Τέλος, µε σπάτουλα ανακατεύουµε απαλά στο µείγµα την άχνη. Στρώνουµε λαδόκολλα σε λαµαρίνα. Κόβουµε τους µπεζέδες µε κορνέ, αν έχουµε, αλλιώς αφήνουµε κουταλιές από το µείγµα στη λαδόκολλα. Ψήνουµε τους µπεζέδες σε προθερµασµένο φούρνο στους 100 C για περίπου 1 ώρα έως 1 ώρα και 15΄. Πρέπει να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα και απέξω να είναι τραγανοί. Τους αφήνουµε να κρυώσουν καλά.
 
Επιπλέον χρόνος παγώµατος 
 

μερίδες 10 
Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά



Υλικά

1 φυτική σαντιγί σε κονσέρβα
1 ζαχαρούχο γάλα
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
500 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
150 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
15 μπεζέδες (θα βρείτε έτοιμες μαρέγκες στα ζαχαροπλαστεία ή μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας)
Λιωμένη σοκολάτα για το σερβίρισμα

Για τα αµύγδαλα κροκάν:
150 γραμμ. αμυγδαλόψιχα
150 γραμμ. ζάχαρη


Για σπιτικούς µπεζέδες:
3 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
100 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γραμμ. ζάχαρη άχνη
Χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Εκτελεση

Τοποθετούµε τη φυτική σαντιγί σε µπολ και µε το µίξερ χειρός τη χτυπάµε για 5΄-6΄ δυνατά, µέχρι να σχηµατιστούν απαλές κορυφές. Προσθέτουµε το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια και συνεχίζουµε το χτύπηµα για 3΄-4΄. Τέλος προσθέτουµε την παχύρρευστη κρέµα γάλακτος και απαλά µε σπάτουλα ανακατεύουµε το µείγµα. Προσθέτουµε την τριµµένη σοκολάτα, τα αµύγδαλα κροκάν και τους µπεζέδες σπασµένους. (Κρατάµε µερικά αµύγδαλα κροκάν και µερικούς µπεζέδες για το γαρνίρισµα). Ανακατεύουµε καλά το µείγµα µε σπάτουλα.

Θα χρησιµοποιήσουµε φόρµα στρογγυλή 22 εκ. ή µακρόστενη του κέικ. Ντύνουµε τη φόρµα µε µεµβράνη. Αδειάζουµε το µείγµα. Το παγώνουµε για µία νύχτα στην κατάψυξη.

Ξεφορµάρουµε, αναποδογυρίζουµε το αρµενοβίλ σε τουρτιέρα και αφαιρούµε τη µεµβράνη. Γαρνίρουµε µε τα αµύγδαλα κροκάν (που κρατήσαµε) και τη λιωµένη σοκολάτα. Γύρω γύρω στην πιατέλα τοποθετούµε σπασµένους µπεζέδες (µαρέγκες).

Για τα αµύγδαλα κροκάν: Βάζουµε τη ζάχαρη σε τηγάνι και αφήνουµε να λιώσει σε χαµηλή φωτιά. Προσθέτουµε τα αµύγδαλα, ανακατεύουµε να καλυφθούν µε την καραµέλα. Τα αδειάζουµε σε λαδόκολλα και τα αφήνουµε να κρυώσουν για 10΄ (τελείως). Τα σπάµε µε γουδί ή τα χοντροκόβουµε στο µπλέντερ.

Για τους µπεζέδες: Χτυπάµε τα ασπράδι στον κάδο του µίξερ να σχηµατιστούν απαλές κορυφές. Προσθέτουµε βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουµε το χτύπηµα µέχρι να σφίξει η µαρέγκα καλά. Τέλος, µε σπάτουλα ανακατεύουµε απαλά στο µείγµα την άχνη. Στρώνουµε λαδόκολλα σε λαµαρίνα. Κόβουµε τους µπεζέδες µε κορνέ, αν έχουµε, αλλιώς αφήνουµε κουταλιές από το µείγµα στη λαδόκολλα. Ψήνουµε τους µπεζέδες σε προθερµασµένο φούρνο στους 100 C για περίπου 1 ώρα έως 1 ώρα και 15΄. Πρέπει να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα και απέξω να είναι τραγανοί. Τους αφήνουµε να κρυώσουν καλά.

Τούρτα με γιαούρτι

Φωτογραφία: Καλοκαιρινή τούρτα με γιαούρτι 

Η δροσερή γεύση του γιαουρτιού ταιριάζει τέλεια με όποιο γλυκό του κουταλιού κι αν επιλέξετε να το σερβίρετε.

Υλικά 

Για τη βάση:
250 γραμμ. μπισκότα digestive ή πτι μπερ αλεσμένα
80 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Για την κρέμα:
500 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
300 γραμμ. κρέμα γάλακτος
1 βανίλια
2 μεγάλα φύλλα (10 γραμμ.ή 5 μικρά των 2 γραμμ. το καθένα) ζελατίνη
100 γραμμ. ζάχαρη άχνη

Για το γαρνίρισμα:
1 φλ. ψιλοκομμένο περγαμόντο   



 Εκτέλεση

 Ψιχουλιάζουμε τα τριμμένα μπισκότα με το βούτυρο να γίνει το μείγμα σαν άμμος. Το στρώνουμε σε φόρμα δαχτυλίδι 23 εκ. και με την ανάποδη του κουταλιού το πατάμε να ισιώσει η επιφάνεια και να κολλήσει στη φόρμα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οCγια 10΄. Toαφήνουμε να κρυώσει. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό να φουσκώσει για 15΄. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε για ακόμη 1΄. Βάζουμε το γιαούρτι και χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα ακόμη 1΄. Στύβουμε τις ζελατίνες και τις βάζουμε σε μπρίκι με 1 κ.σ. νερό. Σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν (περίπου 1΄). Αφήνουμε να γίνουν χλιαρές. Τέλος τις προσθέτουμε στη λευκή κρέμα και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1΄. Αδειάζουμε την κρέμα στο κρύο πλέον μπισκότο. Αφήνουμε στο ψυγείο για 3΄ να σφίξει. Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε με περγαμόντο ή άλλο γλυκό κουταλιού.


Υλικά

Για τη βάση:
250 γραμμ. μπισκότα digestive ή πτι μπερ αλεσμένα
80 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Για την κρέμα:
500 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
300 γραμμ. κρέμα γάλακτος
1 βανίλια
2 μεγάλα φύλλα (10 γραμμ.ή 5 μικρά των 2 γραμμ. το καθένα) ζελατίνη
100 γραμμ. ζάχαρη άχνη

Για το γαρνίρισμα:
1 φλ. ψιλοκομμένο περγαμόντο



Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα τριμμένα μπισκότα με το βούτυρο να γίνει το μείγμα σαν άμμος. Το στρώνουμε σε φόρμα δαχτυλίδι 23 εκ. και με την ανάποδη του κουταλιού το πατάμε να ισιώσει η επιφάνεια και να κολλήσει στη φόρμα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οCγια 10΄. To αφήνουμε να κρυώσει. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό να φουσκώσει για 15΄. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε για ακόμη 1΄. Βάζουμε το γιαούρτι και χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα ακόμη 1΄. Στύβουμε τις ζελατίνες και τις βάζουμε σε μπρίκι με 1 κ.σ. νερό. Σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν (περίπου 1΄). Αφήνουμε να γίνουν χλιαρές. Τέλος τις προσθέτουμε στη λευκή κρέμα και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1΄. Αδειάζουμε την κρέμα στο κρύο πλέον μπισκότο. Αφήνουμε στο ψυγείο για 3΄ να σφίξει. Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε με περγαμόντο ή άλλο γλυκό κουταλιού της αρεσκείας μας.

ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ Light


Φωτογραφία: Και για οσους κανουν διαιτα αλλα δεν μπορουν να ζησουν χωρις ΣΟΚΟΛΑΤΑ (οπως εγω!!!!)

ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΥΨΕΙΣ!!!!!!! 

Αυτή η μους είναι αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά της: γλυκό τόσο ελαφρύ που το τρως χωρίς τύψεις!

Υλικά 

250 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
2 κεσεδάκια (400 γραμμ.) γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά 
2 κεσεδάκια ημιαποβουτυρωμένο φρέσκο γάλα
 Φρέσκα φρούτα ψιλοκομμένα για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 Εκτέλεση 

Βάζουµε την κουβερτούρα (ψιλοκοµµένη) µε το γάλα σε κατσαρόλα. Σε πολύ χαµηλή φωτιά αφήνουµε τη σοκολάτα µέχρι να λιώσει τελείως, ανακατεύοντας κατά διαστήµατα.
 
Αφού λιώσει η σοκολάτα, αφήνουµε λίγα λεπτά το µείγµα να γίνει χλιαρό. Το µεταφέρουµε στον κάδο του µίξερ. Προσθέτουµε το γιαούρτι και χτυπάµε το µείγµα µε το σύρµα µέχρι να οµογενοποιηθεί, για λίγα λεπτά.
 
Ισοµοιράζουµε την αραιή µους σε 6 ποτήρια. Την αφήνουµε στο ψυγείο µέχρι να σταθεροποιηθεί για περίπου 3 ώρες. Τη σερβίρουµε µε ψιλοκοµµένα φρέσκα φρούτα ή σκέτη.

 

Επιπλέον χρόνος παγώµατος



μερίδες 6 
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά


Υλικά

250 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
2 κεσεδάκια (400 γραμμ.) γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
2 κεσεδάκια ημιαποβουτυρωμένο φρέσκο γάλα
Φρέσκα φρούτα ψιλοκομμένα για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζουµε την κουβερτούρα (ψιλοκοµµένη) µε το γάλα σε κατσαρόλα. Σε πολύ χαµηλή φωτιά αφήνουµε τη σοκολάτα µέχρι να λιώσει τελείως, ανακατεύοντας κατά διαστήµατα.

Αφού λιώσει η σοκολάτα, αφήνουµε λίγα λεπτά το µείγµα να γίνει χλιαρό. Το µεταφέρουµε στον κάδο του µίξερ. Προσθέτουµε το γιαούρτι και χτυπάµε το µείγµα µε το σύρµα µέχρι να οµογενοποιηθεί, για λίγα λεπτά.

Ισοµοιράζουµε την αραιή µους σε 6 ποτήρια. Την αφήνουµε στο ψυγείο µέχρι να σταθεροποιηθεί για περίπου 3 ώρες. Τη σερβίρουµε µε ψιλοκοµµένα φρέσκα φρούτα ή σκέτη.




Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Κερκυραϊκό µυρµηγκάτο (τούρτα)



Υλικά

2½ πακέτα μπισκότα σαβουαγιάρ
8 αυγά
1 πρέζα αλάτι
8 κ.σ. ζάχαρη
300 γραμμ. κουβερτούρα (τρίμματα ή τρούφα)
3 πακέτα (3x200 γραμμ.) τυρί μασκαρπόνε
2 φλ. τσαγιού δυνατό καφέ
1/2 φλ. τσαγιού αμαρέτο
1 κιλό σαντιγί
Λίγο τρίμμα σοκολάτας για το φινίρισμα


Εκτέλεση


Χωρίζουµε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάµε τα ασπράδια µε το αλάτι σε σφιχτή µαρέγκα, στη µεσαία ταχύτητα του µίξερ, για περίπου 7΄-8΄ µέχρι να σχηµατιστούν κορυφές που στέκονται.



Σε µπολ βάζουµε το µασκαρπόνε, τη ζάχαρη και τους κρόκους. Τα χτυπάµε µε µίξερ χειρός να αφρατέψουν και να κρεµώσουν. Λίγη λίγη προσθέτουµε τη µαρέγκα στην κρέµα τυριού, διπλώνοντάς την απαλά να ενσωµατωθεί, για να µη χάσουµε τον όγκο της µαρέγκας. Τέλος προσθέτουµε στην κρέµα και τα τρίµµατα σοκολάτας.



Θα χρησιµοποιήσουµε ένα µακρόστενο πυρίµαχο σκεύος.

Βάζουµε σε µπολ τον καφέ (κρύο) και το αµαρέτο. Βουτάµε ένα ένα τα σαβουαγιάρ µέχρι τη µέση και τα στρώνουµε σε σειρά να καλυφθεί το πυρίµαχο σκεύος.



Κάνουµε µία στρώση µε τη µισή κρέµα τυριού. Επαναλαµβάνουµε µία στρώση µπισκότα. Στρώνουµε µία στρώση την υπόλοιπη κρέµα τυριού. Τέλος στρώνουµε τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ.



Καλύπτουµε το γλυκό µε τη σαντιγί. Πασπαλίζουµε µε την τριµµένη σοκολάτα ή µε τρούφα.



Αφήνουµε το Κερκυραϊκό µυρµηγκάτο να σταθεί για 3-4 ώρες στο ψυγείο να παγώσει. Το κόβουµε σε κοµµάτια.



Μους λευκής σοκολάτας με βανίλια


Υλικά

250 γραμμ. λευκή σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
75 ml φρέσκο γάλα
1 μπαστουνάκι βανίλια
3 ολόφρεσκα βιολογικά αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τ’ ασπράδια)
350 ml κρέμα γάλακτος
φρέσκα φρούτα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

1. Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα με το γάλα σε μπεν μαρί κι ανακατεύουμε τακτικά. Μόλις η σοκολάτα λιώσει αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 5΄-6΄.
2. Σχίζουμε το μπαστουνάκι της βανίλιας και με τη λάμα του μαχαιριού αφαιρούμε προσεκτικά τους σπόρους. Τους προσθέτουμε στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά.
3. Έναν έναν ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα τους κρόκους χτυπώντας με το σύρμα. Κάθε φορά που απορροφάται ο ένας, προσθέτουμε τον επόμενο. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή και λίγη λίγη τη ρίχνουμε κι αυτή στο μείγμα.
4. Χτυπάμε τ’ ασπράδια με το μίξερ χειρός για 5΄-6΄, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Προσθέτουμε τη μισή μαρέγκα στη μους διπλώνοντας απαλά και αφού την απορροφήσει ρίχνουμε και την υπόλοιπη διπλώνοντας με κουτάλι ή σπάτουλα.
5. Μοιράζουμε τη μους σε 6 ψηλά ποτήρια και την παγώνουμε για 3 ώρες.



Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Black Forest Mousse



Συστατικά
•1 1/2 φλιτζάνι γάλα 1% (ή όσο χρειάζεται για τη δόση της κρέμας σοκολάτας)
•1 πακέτο κρέμα σοκολάτας άνθρος αραβοσίτου στιγμής

•240 γρ. σαντιγί


ΓΕΜΙΣΗ ΚΕΡΑΣΙ:

2 φλτιζάνια φρέσκα κεράσια

•1/2 φλιτζάνι νερό

•1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

•2 κ.σ κορν φλάουρ

•16 γεμιστά μπισκότα (τύπου oreo)


Τρόπος μαγειρέματος

• Ετοίμασε την κρέμα σοκολάτας σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου

• Στη συνέχεια πρόσθεσε στην κρέμα σου 1 φλιτζάνι σαντιγί

• Τρίψε τα μπισκότα σου σε κομματάκια και ανακάτεψε και αυτά μέσα στη μους σου

• Στο μεταξύ βάλε σε κατσαρολάκι τα κεράσια με το νερό να πάρουν μια βράση

• Ανακάτεψε το κορν φλάουρ με τη ζάχαρη και πρόσθεσέ τη στα κεράσια ανακατεύοντας ζωηρά

• Άφησε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει καλά

• Μοίρασε το μείγμα της σοκολάτας σε 6 χαμηλά και φαδιά γυάλινα ποτήρια. Βάλε μια στρώση από τη σοκολάτα

• Συμπλήρωσε από πάνω με σαντιγί και κάτι περισσότερο από τη μισή γέμιση με κεράσι

• Συνέχισε την ίδια διαδικασία τελειώνοντας με σαντιγί και τριμμένο μπισκότο

ΜΠΕΖΕΔΕΣ - ΠΑΥΛΟΒΑ



υλικά
για 40-50 μπεζέδες

Για τη μαρέγκα:
ασπράδια από 5 αυγά
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. ζάχαρη άχνη
χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας, σε υγρή μορφή (τα βρίσκουμε στα μεγάλα σουπερμάρκετ) προεραιτικά



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα με το σύρμα τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά την άχνη, ανακατεύοντας με μια πλαστική κουτάλα. Στο τέλος ρίχνουμε λίγες σταγόνες από το χρώμα που θέλουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100οC, στον αέρα. Με ένα κορνέ δημιουργούμε μαρέγκες σε σχήμα που θέλουμε πάνω σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες. Όταν ψηθούν, τις ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και τις αφήνουμε εκτός φούρνου για αρκετή ώρα να στεγνώσουν.

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

 

υλικά

  • 1 μικρό γιαούρτι αγελάδος
  • 1 ποτήρι (200 - 250 γραμ.)  φρυγανια τρμμένη
  • 1 ποτήρι (200 - 250 γραμ.)  σπορέλαιο
  • 200-250 γραμμάρια καρύδια τριμμένα
  • 2 αυγά
  • 3/4 του φλυτζανιού ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 2 κουταλάκια μπέκιν
  • 2 κουταλάκια σόδα φαγητού
  • 1 βανίλια
  • 1 φλυτζάνι αλέυρι

Για το σιρόπι
  • 3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλυτζάνια νερό
  • 1/2 λεμόνι (τον χυμό του λεμονιού)



εκτέλεση

  1. Μέσα σε ένα μπώλ ανακατεύουμε με μια κουτάλα όλα τα υλικά μαζί (τα αυγά τα χτυπάμε χώρια και προσθέτουμε στο πιο πάνω μίγμα). Δεν χρησιποιούμε καθόλου μιξερ.
  2. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, ρίχνουμε το μιγμα και ψήνουμε στους 180°c για 30 λεπτα περίπου.
  3. Αφού κρυώσει η καρυδόπιτα ετοιμάζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε.

ΜΙΚΡΗ - ΜΙΚΡΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΤΑ ΚΑΝΕΙ

ΦΡΕΣΚΙΑ ΚΕΡΥΘΡΑ

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ

0






ΥΛΙΚΑ

250 γρ μαργαρίνη
2 κουβερτούρες
5 κουταλιές σούπας κορν-φλάουρ
1 γάλα εβαπορέ μεγάλο και 1 ποτήρι νερό μεγάλο
5 κουταλιές γλυκού ζάχαρη
2 πακέτα πτι-μπερ μπισκότα

για τη σαντιγύ

1 morfat κονσέρβα
1 ζαχαρούχο γάλα
1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και τις κουβερτούρες να λιωσουν.
Διαλύουμε το κορν-φλάουρ σε λίγο γάλα, το ρίχνουμε και ανακατεύουμε καλά
Μετά το γάλα και το νερό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς.
Τέλος αφού βγάλουμε τη κατσαρόλα από το μάτι, ρίχνουμε τα μπισκότα θρυμματισμένα και τα ανακατεύουμε στο σοκολατένιο μείγμα.
Χτυπάμε το μόρφατ με το ζαχαρούχο και τη βανίλια με μίξερ. Σε ενα τάπερ ή ταψί στρώνουμε το σοκολατένιο μείγμα και από πάνω τη σαντιγύ και το τοποθετούμε στο ψυγείο να πήξει καλά.

Σπιτικός Φαρσαλινός χαλβάς



Υλικά:
  • 5-6 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερού νισεστέ
  • 5 ποτήρια νερό
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι σπορέλαιο
  • κανέλα και αμύγδαλα προαιρετικά

Εκτέλεση: 
Καβουρδίζουμε την ζάχαρη όσο θέλουμε. Σε μιά άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό ,το λάδι  και το νισεστέ και τα κάνουμε ένα χυλό.
Τον χυλό αυτόν που είναι κρύος τον ρίχνουμε στην καβουρντισμένη ζάχαρη και το ανακατεύουμε καλά να γίνει σαν κόλλα.
Το μείγμα αυτό το αδειάζουμε σε ταψί.     Στο σημείο αυτό ενσωματώνουμε τα αμύγδαλα και την κανέλα.
Πάνω από το μείγμα ρίχνουμε λίγη ζάχαρη και την καίμε με το φλόγιστρο ή στο γκριλ της κουζίνας.

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΗΓΑΝΙΑ ΡΙΓΑΝΑΤΗ


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κρέας χοιρινό κομμένο σε κομμάτια
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1/2 κούπας λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μοσχοκάρυδο
1 λεμόνι
ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε κομματάκια, το στραγγίζουμε πολύ καλά

το βάζουμε σε κατσαρόλα με το λάδι . Μόλις αρχίσει να τηγανίζεται το σβήνουμε με το κρασί.
Κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα και τα ρίχνουμε στην τηγανιά
Ρίχνουμε και το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε να σιγοβράσει. Αφήνουμε να πιει τα υγρά της και μόλις κοκκινίσει το κρέας, βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το λεμόνι και τη ρίγανη. Σκεπάζουμε με καπάκι για λίγο και σερβίρουμε. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε πιπεριές ψιλοκομμένες κίτρινες και κόκκινες προς το τέλος του μαγειρέματος


ΡΕΒΑΝΙ ΒΕΡΟΙΑΣ (ΚΟΛΑΣΗ)


ΥΛΙΚΑ

5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
2 μικρά γιαουρτάκια
1 και 1/2 κούπας σιμιγδάλι χοντρό
2 κούπες αλεύρι
1 μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι κοφτό σόδα

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

6 κούπες νερό
5 κούπες ζάχαρη
2 βανίλιες 
μερικές σταγόνες λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και προσθετουμε τους κρόκους 
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά να γίνει αλοιφή. Προσθέτουμε και τα γιαουρτάκια με τη σόδα, το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ

Βάζουμε τη ζύμη σε ταψί της κουζίνας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα περίπου
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και τις βανίλιες. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει αφήνουμε 10' και βγάζουμε από τη φωτιά. 
Μόλις βγάλουμε το ρεβανί από το φούρνο το χαράζουμε σε κομμάτια
Ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι στο ρεβανί μόλις βγει από το φούρνο. (πρέπει να είναι και τα δύο ζεστά, σιρόπι και ρεβανί)
Σκεπάζουμε το ταψί για να τραβήξει το ρεβανί το σιρόπι και μόλις κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο
Σερβίρουμε κρύο το γλυκό.


Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟΥΛΟΥΜΠΕΣ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 10 αυγά
  • 1/4 του κιλού βούτυρο
  • 1/2 κιλό και 1 κουπα του τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
  • 2 κουταλάκια σόδα
Σιρόπι:
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1/2 κιλο νερο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 λεμονόφλουδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βράζουμε μισό κιλό νερό με το βούτυρο, ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι τ'ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι ώσπου να πιεί όλο το νερό.
  2. Βγάζουμε απο την φωτιά, ρίχνουμε τη σόδα με τ' αυγά, τα δουλεύουμε να γίνει μία σφιχτή ζύμη.
  3. Βάζουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ που έχει δόντια, πιέζουμε την σακούλα βγαζουμε μικρά κομμάτια (όσο μέγεθος θέλουμε).
  4. Τηγανίζουμε τις τουλουμπίτσες σε καυτό λάδι ώσπου να ξανθύνουν.
  5. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα.
  6. Βράζουμε το σιρόπι και το περιχύνουμε τις τουλουμπίτσες.

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό αλεύρι Robin Hood
  • 500 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • 30 γραμμάρια αλάτι
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 100 γραμμάρια λιωμένη μαργαρίνη
  • 1 κουταλιά ταχίνι
  • 300 γραμμάρια σουσάμι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 235 βαθμούς. Βάζουμε στην κάτω σχάρα ένα μικρό βαθύ ταψάκι με νερό (θέλουμε μέσα στον φούρνο ατμό για το ψήσιμο των κουλουριών).
  2. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, την μαγιά, το νερό, το ταχίνι, την μαργαρίνη σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Μεταφέρουμε την ζύμη σε έναν πάγκο και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά (η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφιχτή). Χωρίζουμε την ζύμη σε 18 ίσα μέρη.
  4. Βάζουμε σε ένα μπολ μπόλικο νερό και σε ένα άλλο μπολ μπόλικο σουσάμι
  5. Κάνουμε με τα κομμάτια ζύμης κορδόνια μήκους 20-25 εκατοστών και τα κλείνουμε σε κουλούρια
  6. Τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά στο σουσάμι
  7. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
  8. Ψήνουμε τα κουλούρια στον προθερμασμένο φούρνο που έχει μέσα το ταψάκι με το νερό για 18-20 λεπτά στους 235 βαθμούς