Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015

CINNAMON - ROLLS



Φρεσκοψημένα  αφράτα  ψωμάκια με κανέλα ..για όσους  αγαπούν  την    κανέλα
 Η τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε μια λεπτή, αφράτη ζύμη και μια γλυκιά γέμιση κανέλας, αυτά τα νόστιμα ρολά θα γεμίσουν   το σπίτι σας με μια απολαυστική  μυρωδιά  όταν  θα  ψήνονται ..
    ΥΛΙΚΑ :
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά  7 -9 γρ   
  • 1/4 φλυτζάνι (60 γρ )  βούτυρο  σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 ασπράδι  ακόμα  
  • 1/4 φλυτζάνι (50 γρ) κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3   και  1/2 φλυτζάνια (450 -500 γραμμάρια ) για κάθε χρήση αλεύρι    και λίγο  παραπάνω   ακόμα ..( βάλαμε το ασπράδι  και θα χρειαστεί )

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :
  • 50-60  γρ βούτυρο, λιωμένο  ελαφρά  ή σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3/4 φλυτζάνι (150 γρ ) ανοικτό καφέ ζάχαρη ή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1-2  κουταλιές  της σούπας κανέλα
  • 1/2   κρόκο   διαλυμένο   με γάλα για  το τέλος 
    ΓΙΑ ΤΟ  ΓΛΑΣΟ :
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
  • 1-2 κουταλιές της σούπας ελαφριά κρέμα γάλακτος   ή γάλα   ή  χυμό  πορτοκαλιού  
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε  το  νερό   χλιαρό . Δυαλύουμε τη μαγιά  και αφήνουμε  φουσκώσει  για 10 λεπτά. 
  • Σε ένα μπολ (αν δεν έχετε  μίξερ, ανακατεύουμε με το χέρι), προσθέτουμε το βούτυρο, αυγό, τη ζάχαρη  και το χλιαρό γάλα  και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε   το μείγμα της  μαγίας  και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά  . Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα (ή αναμίγνειουμε  με το χέρι με ένα ξύλινο κουτάλι) μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε  το υπόλοιπο αλεύρι, 2 κουταλιές της σούπας  σταδιακά  ανακατεύοντας καλά μέχρι η ζύμη να αρχίσει   ξεκολλάει από μπολ.  Εγώ  την  ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή .
  • Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή , λεία και   ελαστική και  θα  κολλάει  ελαφρώς  . Από τη στιγμή που έχει φτάσει  η ζύμη μας  σε αυτο το σημείο   συνεχίζουμε  να  ζυμώνουμε  σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ για 5 λεπτά, ή με το χέρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 7-8 λεπτά.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε   να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για περίπου μια ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε   τη γέμιση. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε   τη ζάχαρη και την κανέλα.
  • Όταν η ζύμη έχει διπλασιάσει  σε μέγεθος της  , απαλά με τη   γροθιά μας  πατάμε  την ζύμη   για να αφαιρέσουμε   τον αέρα. Στη συνέχεια, μοιράζουμε  την ζύμη  σε  2 κομμάτια  ένα μικρό  και  ένα  πιο  μεγάλο  ..  παίρνουμε  το μεγάλο  κομμάτι και το ανοίγουμε  φύλλο    ορθογώνιο 14χ18
  • Αφήνοντας μικρό περιθώριο γύρω από τις άκρες, απλώνουμε  τη ζύμη με

    βούτυρο, στη συνέχεια με το μείγμα ζάχαρης .
    Αρχίζουμε  να  το κάνουμε  σφιχτό  ρολλό  και το κόβουμε σε 12 -14 ρολά ίσου μεγέθους και τα  τοποθετούμε  με την  κομμένη   πλευρά προς τα πάνω σε ένα λαδωμένο στρογγυλό 24-26  ταψί . 
  • Η  αν  θέλουμε  σχηματίζουμε   το  σχεδιο  που  έκανα  εγώ  θα  κάνουμε    μια  και μισή δόση    
  •  Σκεπάζουμε  με  μια  πετσέτα   και αφήνουμε   να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

  • Προθερμάνουμε  το φούρνο στους 190 βαθμούς .Αλείφουμε τα ψωμάκια με  κρόκο  και γάλα (προαιρετικά)και ψήνουμε   στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι οι κορυφές έχουν ροδίσουν και ένα ξύλο  για  σουβλάκια τριπάμε τα ρολά και αν βγαίνει   καθαρό .Αν τα  ρολά πάρουν  καφέ χρώμα  πολύ γρήγορα, τα καλύπτουμε  χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
  • Για να κάνουμε   το γλάσο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας λίγη κρέμα σε ένα χρόνο μέχρι την επιθυμητή ρευστότητα. Στη συνέχεια,  ρίχνουμε  με  το κουτάλι   πάνω από τα ρολά.Εγώ έβαλα  χυμό από  πορτοκάλι   για να κάνω  το γλάσο .. και δεν έβαλα  μεγάλη  ποσότητα ..γιατί  οι  μικρές  μουδεν  τους αρέσει  πολύ  η  γλυκειά  γεύση του ..
    Καλή μας  όρεξη . 





 


 Εδώ  το ζυμαράκι  το έκανα  με  γέμιση  σοκολάτας  .

 ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΉ ΤΗ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου