Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015

Ρεβανί (σαν της Βέροιας) *****

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 αβγά
  • 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • 1 1/2 κ.γ. baking powder
  • 2-3 βανίλιες
  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κ.γ ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι:
  • 4 κούπες ζάχαρη
  • 3 1/2 κούπες νερό
  • 3-4 φλούδες λεμόνι (μόνο το κίτρινο μέρος, όχι το άσπρο, γιατί πικρίζει)


Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν και από το σημείο βρασμού, αφήνουμε για ακόμα 5 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  2. Το αφήνουμε να κρυώσει και προχωράμε στην κυρίως συνταγή.
  3. Ανακατεύουμε σιμιγδάλι, αλεύρι, βανίλιες και baking powder σε ενα μπωλ.
  4. Σε άλλο μπωλ ενώνουμε τη ζάχαρη με το σπορέλαιο χτυπώντας ζωηρά με το σύρμα.
  5. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  6. Ρίχνουμε τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  7. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί. Ενώνουμε τα δύο μείγματα και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
  8. Αδειάζουμε στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
  9. στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.
  10. Μόλις βγάλουμε το ταψί με το καυτό ρεβανί, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Στη συνταγή γράφει 1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό 2% αλλά λόγω έλλειψης εγώ έβαλα ενα κεσεδάκι πλήρες στραγγιστό και συμπλήρωσα την "κούπα" με λίγο νεράκι πριν το ρίξω στο μείγμα. Στο σιρόπιασμα, αφού ρίξετε τις πρώτες κουταλιές και δείτε το ρεβανί να "κολυμπάει", αφήστε για 2-3 λεπτά. Θα το "ρουφήξει" όλο, οπότε συνεχίζετε και ρίχνετε και το υπόλοιπο σιρόπι. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ σιροπιασμένο σε όλη την επιφάνεια και μέσα χωρίς περιττό σιρόπι στο ταψί. Το ταψί στο οποίο το φτιάχνω είναι στενόμακρο 30x26 και ο χρόνος ψησίματος αναφέρεται σε τέτοιο μέγεθος.




 www.sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου