Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Πανεύκολο γλυκό, νοοστιμότατο, χωρίς πολλές θερμίδες, νηστήσιμο εάν νηστεύετε και οικονομικό.
ΥΛΙΚΑ
5 - 6 πορτοκάλια με χοντρή φλούδα (για 40 κομμάτια)
2 κιλά ζάχαρη
το χυμό από μισό λεμόνι

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια, και με τον τρίφτη τα ξήνουμε γύρω γύρω να φύγει το χρώμα του και να μείνει το λευκό μέρος. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Τα αφήνουμε να βράσουν για ένα τέταρτο περίπου, τα βγάζουμε και αλλάζουμε το νερό και τα ξαναβράζουμε για δέκα λεπτά. Επαναλαμβάνουμε πάλι το ίδιο, τα ξαναβράζουμε για άλλα δέκα λεπτά περίπου σε νέο νερό. Συνολικά τα βράζουμε τρεις φορές και πετάμε το νερό τους για να φύγει η πίκρα της φλούδας. Τα τοποθετούμε σε τρυπητό, τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στραγγίσουν και τα κόβουμε στα τέσσερα ή στα οκτώ κομμάτια ή τρίγωνα ή όπως αλλιώς μας αρέσει. Θα βγουν περίπου 40 κομμάτια.  Με ένα ψαλίδι αφαιρούμε την ψίχα τους (εγώ τα προτιμώ με λίγη ψίχα, όχι σκέτη φλούδα) και τα στραγγίζουμε καλά να φύγουν τα ζουμιά τους. Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα να βράσει σε αναλογία με τη ζάχαρη δηλαδή: σε 2 ποτήρια ζάχαρη βάζουμε 1 ποτήρι νερό (μετρήστε τα 2 κιλά ζάχαρη πόσα ποτήρια είναι, αν πχ είναι 6 ποτήρια η ζάχαρη, βάζουμε 3 ποτήρια νερό στην κατσαρόλα) και ρίχνουμε και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να βράζει το σιρόπι βάζουμε μέσα τα πορτοκάλια και το χυμό λεμονιού, βράζουμε για 2,5 ώρες περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι (αν στάξετε μία σταγόνα σιρόπι στο νύχι σας και γίνει σαν κουμπάκι και δεν διαλυθεί σημαίνει ότι το σιρόπι είναι έτοιμο). Αφήνετε να κρυώσει και την άλλη μέρα (αν μείνει) το τοποθετείτε σε γυάλινα βαζάκια.  

Η συνταγή είναι της κ. Αρτεμησίας Κ.

1 σχόλιο:

  1. Φτιάχνω αυτό το γλυκό με μερικές παραλλαγές και το αποτέλεσμα είναι εξίσου εξαιρετικό. Κατ΄αρχήν ξύνουμε ΕΛΑΦΡΑ τα πορτοκάλια στον τρίφτη και όχι μέχρι να μείνει το λευκό μέρος. Πιστεύω ότι είναι τυπογραφικό λάθος. Τα βράζουμε και τα ξεπικρίζουμε, ως πιο πάνω. Τα κόβουμε κάθετα στη μέση και ξανά κάθετα σε οκτώ κομμάτια κάθε πορτοκάλι. Αφαιρούμε τις ίνες και τα κουκούτσια αλλά αφήνουμε την ψίχα. Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα τις φέτες τη μιά να μισοσκεπάζει την άλλη σε κύκλο και αμέσως βάζουμε απο πάνω τη ζάχαρη, χωρίς καθόλου νερό και αφήνουμε για μια νύκτα. Κατεβάζει πάρα πολύ ζουμί. Την επομένη αν χρειάζεται βάζουμε 1/3 με 1/2 του ποτηριού νερό μόνο, και βάζουμε την κατσρόλα σε χαμηλή φωτιά αρχικά να λιώσει η ζάχαρη. Ανακινούμε συχνά την κατσρόλα. Προσοχή. ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ. Μόλις πάρει μια βράση, σβύνουμε και αφήνουμε ακόμα μια μέρα. Την επομένη δένουμε κανονικά το γλυκό μας. Με αυτό τον τρόπο δεν βάζουμε πολλή νερό στη ζάχαρη και έτσι δεν χρειάζεται να βράσει πολλές ώρες να καταστηθει το γλυκό. Εγώ για 4- 5 πορτοκάλια βάζω 1 κιλό ζάχαρη και 1/3 του ποτηριού νερό. Το γλυκό όσο περισσότερο βράζει τόσο σκουραίνει το χρώμα του. Η καλύτερη ποικιλιά για γλυκό είναι τα μέρλιν. Εχουν λεπτή φλούδα και σχεδόν καθόλου κουκούτσια. Με το ξύσμα φτιάχνουμε λικέρ πορτοκαλιού, ή το στεγνώνουμε και το φυλάμε για τα κέικς. Επίσης μπορούμε να βάλουμε μερικές κουταλιές ξύσμα όπως είναι φρέσκο σε ένα βαζάκι, να συμπληρώσουμε με κονιάκ και θα είναι έτοιμο, αρωματισμένο να βάζουμε στα κέικ, ξύσμα με κονιάκ. Αργυρή Τσίγκη, Κύπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή