Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

ΜΠΟΜΠΟΤΑ

ΜΠΟΜΠΟΤΑ


Τι θα χρειαστούμε

Για τη ζύμη

2 κούπες αλεύρι καλαμποκίσιο
1 κούπα αλεύρι άσπρο για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού Μπέϊκιν Πάουντερ

3 κούπες χλιαρό νερό
1/2 κούπας λάδι
1/2 κουταλάκι κοφτό αλάτι

Για τη γέμιση

1 κιλό περίπου τσουκνίδα ήμερη
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια πράσινα
προαιρετικά μία χεριά σπανάκι ή ότι άλλο χόρτο μας αρέσει
λίγο αλάτι


Πως θα το κάνουμε 

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε λίγο το νερό, ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι. Το κρατάμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση πρώτα, πλένουμε καλά τα χόρτα μας και τα χοντροκόβουμε, το ίδιο και τα κρεμμυδάκια, τα στραγγίζουμε καλά με τα χέρια μας και τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ. 

Ρίχνουμε μισό κουταλάκι αλάτι και  τρίβουμε τα χόρτα να μαραθούν και να ξεπικρίσουν. Δοκιμάζουμε λίγο από το ζουμάκι να δούμε αν πρέπει να προσθέσουμε λίγο αλάτι ακόμη ή αν είναι αλμυρό τα ξαναπλένουμε τα χόρτα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Ανακατεύουμε το καλαμποκίσιο αλεύρι με το άσπρο και το μπέϊκιν Πάουντερ να ενωθούν καλά. 
Λαδώνουμε το ταψί μας και ρίχνουμε σιγά σιγά το μισό περίπου αλεύρι με το χέρι μας.. να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού και να έχει πάχος περίπου 1 εκατοστό. 

Παίρνουμε με τη χούφτα μας από το κατσαρολάκι που έχουμε ζεστάνει το νερό με το λάδι και το αλάτι και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το αλεύρι, να πάει σχεδόν παντού για να σφίξει το αλεύρι και να γίνει σαν φύλλο πίτας (το μισό σχεδόν νερό από το κατσαρολάκι θα χρειαστεί)

Παίρνουμε τη γέμιση και την στρώνουμε στο ταψί ρίχνοντας και λίγο λάδι και την πατάμε καλά με τα χέρια μας για να ενσωματωθεί με το αλεύρι που στρώσαμε από κάτω.


Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι πασπαλίζοντας επάνω από τη γέμιση να πάει παντού και να την καλύψει. 

Ρίχνουμε πάλι με τη χούφτα μας το νερό από το κατσαρολάκι, όχι όλο, αφήνουμε λιγάκι για να ρίξουμε όταν έχει ψηθεί η Μπομπότα μας. για να μαλακώσει από πάνω.


Ψήνουμε για μία ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.
Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό (πιτσιλάμε με τη χούφτα μας) από πάνω για να μαλακώσει. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου