Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΠΙΤΑ ΣΕ ΠΛΕΞΟΥΔΑ

Πίτα σε πλεξούδα

Τι χρειαζόμαστε:

  • Σφολιάτα (δική σας ή αγοραστή)
  • Ό,τι θέλετε για γέμιση
  • 1 αυγό για άλλειμα
  • λίγο σουσάμι (εάν θέλετε)

Πως το κάνουμε:

recipe image
1. Ανοίγετε ένα φύλλο σφολιάτας και το απλώνετε. Βάζετε μπροστά σας την μακριά πλευρά. Το κόβετε κάθετα σε τρεις λωρίδες.
recipe image
2. Βάζετε τη γέμιση στις λωρίδες. Επιλέξτε εσείς τι γέμιση θέλετε να βάλετε.
recipe image
3. Αλείφετε με νερό τις άκρες κάθε λωρίδας ζύμης, τυλίγετε σφιχτό κάπως ρολό και πατάτε τις άκρες για να κολλήσουν.
recipe image
4. Φέρνετε κοντά τις λωρίδες σας. Εάν θέλετε, για ευκολία, μπορείτε να τις μεταφέρετε μια μια μέσα στο ταψί (που θα είναι στρωμένο με λαδόκολλα), ώστε να την πλέξετε εκεί. Αλλιώς τη μεταφέρετε όλη την πλεξούδα στο τέλος.
recipe image
5. Αρχίζετε να τις πλέκετε πλεξούδα. Εγώ πάντα αφήνω τις άκρες ελεύθερες και τις σουλουπώνω στο τέλος.
recipe image
6. Σουλουπώνουμε τις δύο άκρες της πλεξούδας μας (πλέκουμε δηλαδή τις άκρες μέχρι τέλους και κολλάμε μεταξύ τους την άκρη, ώστε να φαίνεται ωραία η πλεξούδα). Τώρα είναι όμορφη και στρουμπουλή!
recipe image
7. Χτυπάτε ένα αυγό με 1 κουταλιά νερό και αλείφετε τις πλεξούδες.
Εάν θέλετε πασπαλίζετε την επιφάνεια με σουσάμι.
recipe image
8. Ψήνετε την πλεξούδα (ή τις πλεξούδες) σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180°C για 1 ώρα περίπου στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να βάλετε ό,τι υλικά θέλετε μέσα στις κοτσίδες. Απλώς δε θέλει μεγάλη ποσότητα, ούτε πολύ ζουμερά υλικά, για να μπορείτε να τις διαχειριστείτε.

Την ιδέα την πήρα από την συνταγή "πλεξούδες με φέτα, ελιές και πιπεριές". Εδώ έβαλα πάστα ελιάς, ένα μείγμα τυριών με λίγο αυγό και λωρίδες ζαμπόν.

Εάν βάλετε πάστα ελιάς, προσοχή στην ποσότητα. Μη βάλετε πολύ (ακομα και να σας αρέσει) γιατί γίνεται εξαιρετικά αλμυρή.

ΠΗΓΗ: Οι συνταγές της παρέας

1 σχόλιο:

  1. Πάρα πολύ προτότυπη ιδέα και νόστιμη φαίνεται,χρόνια πολλα στις μανούλες,καλη Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή