Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Μια ιστορία και μια πίτα


 Η όμορφη Σουλτάνα μου γεννήθηκε το 1936 στην Ήπειρο, αλλά την έγραψαν το 38 όπως λέει. Κόρη μεγαλέμπορα της εποχής που την είχε μονάκριβη θυγατέρα. Μεγαλωμένη στα πούπουλα.

Μέχρι που ήρθαν οι Γερμανοί για να καταστρέψουν τα πάντα στο πέρασμα τους .. 
Μικρό κορίτσι ήταν όταν πήραν τον πατέρα της.

Καλύτερα στην εξορία παρά στον θάνατο έλεγε και ξανά λεγε η μανα της. Δεν ήξερε όμως ότι μακριά τους ο Κυρ Δημήτρης αργοπέθαινε. 

Μετά από ένα χρόνο κατάφερε να γυρίσει κοντά τους. Χωρίς να φανερώσει κουβέντα για το τι πέρασε και τι είδε .Γύρισε για να βρει την περιουσία του καμμένη, ένα παιδί νεκρό και άλλα τρία με το στόμα ανοιχτό. 



Μάταια προσπαθούσε η Βασιλική να του δώσει κουράγιο, να παλέψουν να ξαναζήσουν.

Δεν άντεχε η καρδιά του τη λύπη και τις κακουχίες που περνούσε η οικογένεια και αυτός να μη μπορεί να τους βοηθήσει. Δεν άντεξε αυτή η αδύναμη καρδιά και τον πρόδωσε ένα μήνα μετά την επιστροφή του. 

Η κυρά Βασιλική έμεινε μόνη να θρέψει δυο γερόντους και τρία ορφανά. Πάλεψε με νύχια και δόντια να μεγαλώσει τα παιδιά της. Στη πλάτη της《ζάλωνε》τα μωρά της και δούλευε. Έγινε θηρίο και τα προστάτεψε. Τα μεγάλωσε και ευτυχώς έφυγε σε μεγάλη ηλικία αφού χάρηκε εγγόνια και δισέγγονα. Έτσι λοιπόν είχα την ευτυχία να τη γνωρίσω και εγώ μέχρι τα εννιά μου χρόνια. Μια γιαγιά τετραπέρατη και πάντα γελαστή. 

Αυτή η γιαγιά λοιπόν έκανε τη δική μου γιαγιά. Τη γιαγιά που μας φροντίζει όλους ακόμα σαν μικρά παιδιά. Μας φτιάχνει τις πιο νόστιμες πίτες και μας διηγείται τις πιο όμορφες ιστορίες.

Η Σουλτάνα μου άνοιξε τα φύλλα της .. αυτά της ζύμης αλλά και τα άλλα της ψυχής της....

Αυτές τις μέρες την έχω κοντά μου και την έβαλα να μας φτιάξει την πίτα αυτή για πρώτη φορά.
Θέλετε να δοκιμάσετε κρεμμυδόπιτα από τα χεράκια της με χειροποίητα φύλλα; 

Υλικά ζύμης

700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτό κ.γ  αλάτι
3 κ.σ ελαιόλαδο 
νερό όσο τραβήξει να ζυμώσει
4 κ.σ φρέσκο γάλα (για να βρέξω στο τέλος τη πίτα πριν το ψήσιμο)

Αφήνουμε 2-3ώρες το ζυμάρι να ξεκουραστεί

Υλικά γέμισης

15-20 μέτρια κρεμμύδια ξερά
1 κύβο λαχανικών
Κρεατάκι απο 6 μπούτια κοτόπουλο βρασμένα
Αλάτι, πιπέρι,
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Χρησιμοποίησα ταψί 40 εκ.


Εκτέλεση

Καθαρίζω και κόβω τα κρεμμύδια σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω το φλιτζάνι με το ελαιόλαδο και προσθέτω όλο το κρεμμύδι.

Βράζω σε χαμηλή φωτιά μέχρι το κρεμμύδι να αφήσει τα υγρά του και τότε προσθέτω αλάτι,πιπέρι και τον κύβο λαχανικών λιωμένο σε 2 δάχτυλα νερό..

Αφήνω να βράσει καλά μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν όμορφα. 

Προσέχω και ανακατεύω συχνά μην κολλήσουν.

Όταν δέσουν καλά κατεβάζω απ' τη φωτιά και ρίχνω μέσα τα κομματάκια κοτόπουλου και αφήνω στην άκρη να κρυώσει.


Χωρίζω τη ζύμη μου σε 6-7 ζυμαράκια και ένα ένα ανοίγω τα φύλλα με τον πλαστή.

Όταν είναι έτοιμα όλα , προθερμαίνω το φούρνο στους 180. 

Παίρνω δυο από τα φύλλα και τα απλώνω ένα τη φορά στον πάτο του φούρνου όχι στη σχάρα, τα ψήνω μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. 

Με τα φύλλα αυτά θα 《κρατήσω》τη ζύμη στο ταψί.


Λαδώνω το ταψί καλά και απλώνω δυο φύλλα άψητα, τα ραντίζω ελαφρά με ελαιόλαδο και απλώνω πάνω τους τα δυο ψημένα φύλλα με τη γέμιση μέσα. Σκεπάζω με άλλα δυο ή τρία φύλλα λαδωμένα ακόμα και κλείνω την πίτα μου. 

Κόβω κάθε άκρη που περισσεύει και ξανά λαδώνω από πάνω. Τέλος βρέχω ελαφρά με το φρέσκο γάλα και την βάζω στον φούρνο.


Ψήνω στους 180 βαθμούς  στον αέρα μέχρι να ροδίσει έντονα πάνω και κάτω.

(Εδώ χρειάστηκε ο φούρνος μας 50 λεπτά.)


*ή γιαγιά μου στο 30 λεπτό τη γυρνά απ' την ανάποδη και την ψήνει κι από την κάτω πλευρά. Εδώ δεν την γυρίσαμε γιατί είδαμε πως είχε ψηθεί καλά και κάτω.

Όσοι έχουμε τις ψυχούλες αυτές κοντά μας είμαι σίγουρη ότι τους προσέχουμε σαν τα μάτια μας.. είναι ένας θησαυρός ανεκτίμητος και εύχομαι να τους χαιρόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο!!! 


http://mamagoesvintage.blogspot.gr

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,είμαι η κάτοχος των φωτογραφιών και του πλήρες κείμενου που έχεις αντιγράψει χωρίς να μου ζητήσεις την άδεια. Στο disclaimer μου αν είδες γράφω ξεκάθαρα ότι επιτρέπω την αντιγραφή μόνο κάποιων φωτογραφιών αλλά μόνο εφόσον υπάρχει ενεργό Link προς την ανάρτηση μου, κάτι που εδώ δεν έγινε... δεν γράφω πουθενά ότι επιτρέπω την πλήρη αντιγραφή ολόκληρης δημοσίευσης. Αυτό αποτελεί λογοκλοπη και διατηρώ κάθε νόμιμο δικαίωμα απέναντι σε ότι γράφω.Θα σε παρακαλούσα να λάβεις σοβαρά τα όσα γράφω και να διαγράψεις μέρος της ανάρτησης. Μπορείς να κράτησεις μόνο τη συνταγή και 2-3 φωτογραφίες αφού πρώτα αναφέρεις ότι είναι δική μου και με ενεργό Link. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή