Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ


ΥΛΙΚΑ:

500 γραμ. μαγιά (κομμάτι)
20 αυγά
2 κιλά ζάχαρη
1/2 κιλό γάλα
500 γραμ. βούτυρο Μινερβίνη
2 φακελάκια Μαχλέπι
2 φακελάκια Κακουλέ
2 Βανίλιες
1 φακελάκι μαστίχα Χίου
3 κιλά αλεύρι άσπρο (Κούλα)
2 κιλά αλεύρι κίτρινο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Φτιάχνουμε τη μαγιά:
Σε μία μικρή λεκανίτσα βάζουμε 4 ποτήρια χλιαρό νερό, λιώνουμε τη μαγιά, ρίχνουμε λίγο αλάτι και μισό κιλό περίπου από το αλεύρι. Το σκεπάζουμε να ανέβει για μία ώρα περίπου.

Φτιάχνουμε τη ζύμη:
Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ με 1 κιλό ζάχαρη. Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε το άλλο κιλό ζάχαρη. Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά στο ζεστό γάλα.
Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε να ενωθεί καλά (κίτρινο - άσπρο). Ρίχνουμε το Μαχλέπι, το Κακουλέ, τις βανίλιες και τη μαστίχα κοπανισμένη. Ανακατεύουμε καλά και ανοίγουμε μία φωλιά. Ρίχνουμε τη μαγιά, το γάλα με τα αυγά και το μισό βούτυρο (ζεστό λιωμένο). Ζυμώνουμε και στο τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά μας. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 2 ώρες να φουσκώσει. 
Πλάθουμε πλεξούδες λεπτές, αλείφουμε το ταψί με λάδι και πασπαλίζουμε τον πάτο του με αλεύρι, βάζουμε τις πλεξούδες στο ταψί και αφήνουμε μία ώρα να φουσκώσουν. Μόλις διπλασιαστούν σε όγκο αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου για 30' - 40' σε φούρνο με αντίσταση. 
Αν θέλουμε όταν ψηθούν ρίχνουμε πάνω τους λιωμένη σοκολάτα. 
(Επειδή φουσκώνουν πολύ στο ψήσιμο, οι πλεξούδες όταν τις πλάθουμε πρέπει να είναι πολύ λεπτές). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου