Μία πεντανόστιμη και πρωτότυπη συνταγή...
ΥλικάΓια 8 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
- 1,5 κιλό μοσχάρι φιλέτο ή κόντρα ή ribeye (φιλέτο μπριζόλας)
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 600 γραμμ. άσπρα μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
- 12 φέτες καπνιστό χοιρομέρι
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 2 έτοιμα φύλλα σφολιάτας
- 1 αυγό χτυπημένο
Εκτέλεση
- Με κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το κρέας από μεμβράνες και λίπος.
- Αν χρησιμοποιήσουμε φιλέτο, διπλώνουμε από κάτω την ουρά του ώστε να έχει ωραίο σχήμα.
- Με σπάγκο ψησίματος το δένουμε σε 4-5 σημεία και με τα χέρια μας αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο σε όλες τις πλευρές.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά.
- Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω να πιάσει κρούστα για περίπου 10΄.
- Το βγάζουμε σε πιατέλα και το αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα μανιτάρια, το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα ψιλοκόβουμε χωρίς να τα λιώσουμε.
- Ζεσταίνουμε στο ίδιο τηγάνι με το κρέας το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το μείγμα των μανιταριών.
- Σοτάρουμε μέχρι σχεδόν να στεγνώσει, για περίπου 10΄.
- Προσθέτουμε το ένα κλαδάκι θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι μαγειρικής μεμβράνης στον πάγκο μας.
- Τοποθετούμε πάνω σε σχήμα τετράγωνο τις φέτες χοιρομέρι ώστε όταν θα τις τυλίξουμε στο κρέας να το καλύπτουν όλο.
- Με μια σπάτουλα απλώνουμε πάνω τους μια λεπτή στρώση μανιταριών και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο φρέσκο θυμάρι.
- Αφαιρούμε το σπάγκο από το μοσχάρι και το αλείφουμε με τη μουστάρδα.
- Το τοποθετούμε στη μέση της στρώσης μανιταριών και με τη βοήθεια της μεμβράνης το καλύπτουμε γύρω γύρω με το χοιρομέρι.
- Κλείνουμε τις άκρες της μεμβράνης σαν καραμέλα, σφίγγοντας, και βάζουμε το κρέας στο ψυγείο για 30΄.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με χοντρό πλάστη τη σφολιάτα σε πάχος 0,5 εκ.
- Για να χωρέσει να καλύψει όλο το ρολό, κολλάμε τα δύο φύλλα σε ένα και βρέχουμε την ένωση με αυγό.
- Βγάζουμε τη μεμβράνη από το κρέας και το τοποθετούμε στη μέση της σφολιάτας.
- Κλείνουμε τη σφολιάτα πάνω από το κρέας και βρέχουμε τις ενώσεις με αυγό.
- Αν χρειαστεί (αν περισσεύουν πολύ), κόβουμε λίγο τα πλαϊνά και κλείνουμε ξανά με αυγό.
- Με την περισσευούμενη σφολιάτα κάνουμε σχέδια πάνω στο ρολό.
- Στη συνέχεια το βάζουμε με την ένωση προς τα κάτω σε λαδωμένο ταψί.
- Το παγώνουμε για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
- Αλείφουμε όλο το ρολό με αυγό και κάνουμε μερικές τρύπες στην πάνω πλευρά της σφολιάτας, ώστε να φεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο.
- Ψήνουμε για 45΄, να ροδίσει καλά η σφολιάτα.
- Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20΄, κι έπειτα το κόβουμε σε φέτες.
briefingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου