1 κιλό φύλλο κρούστας
1/2 κιλό αμύγδαλα χοντραλεσμένα
1/2 κιλό καρύδια χοντραλεσμένα
3 κουταλιές κανέλα
1 κουταλιά γαρύφαλλο
2 κούπες βούτυρο
ολόκληρα γαρύφαλλα
Για το σιρόπι
6 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1/2 κιλό γλυκόζη ή μέλι
λίγη βανίλια (προαιρετικά) ή 2 φλούδες λεμόνι ή 2 κουταλιές κονιάκ ή μπράντι
Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ, ανακατέψτε
τα καρύδια, τ΄ αμύγδαλα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Λιώστε τη μαργαρίνη και το βούτυρο μαζί.
Βουτυρώστε ένα ταψί 35 εκ. και στρώστε 4
φύλλα, βουτυρώνοντάς τα.
Πασπαλίστε λίγο από το μείγμα των καρυδιών.
Συνεχίστε στρώνοντας δύο-δύο βουτυρωμένα φύλλα και πασπαλίζοντας με το
μείγμα των καρυδιών, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά.
Τελειώστε με 4 φύλλα,
όπως αρχίσατε.
Κόψτε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε ρομβοειδή,
τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια και μπήξτε στο καθένα από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο.
Περιχύστε τον με το υπόλοιπο βούτυρο και ραντίστε τον με λίγο
κρύο νερό.
Σ' αυτό το στάδιο μπορείτε, αν θέλετε, να τον φυλάξετε στην
κατάψυξη.
Ψήστε τον στους 175 βαθμούς Κελσίου, 30'-40', να ροδίσει καλά.
Στο μεταξύ, βάλτε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και βράστε τα
5'.
Εάν χρησιμοποιήσετε κονιάκ, ρίξτε το στο σιρόπι, όταν το κατεβάσετε
από τη φωτιά.
Περιχύστε τον μπακλαβά με το καυτό σιρόπι, αμέσως μόλις
βγει από το φούρνο.
Αφήστε τον να σταθεί, ώσπου να απορροφήσει όλο το
σιρόπι και να κρυώσει εντελώς.
Για να διατηρηθεί τραγανιστός, μην τον σκεπάσετε και μην τον βάλετε στο ψυγείο.
Για να διατηρηθεί τραγανιστός, μην τον σκεπάσετε και μην τον βάλετε στο ψυγείο.
Φτιάξτε τον μπακλαβά μόνο με
καρύδια ή μόνο με αμύγδαλα, αν προτιμάτε.
Διατηρείται μια εβδομάδα.
Η συνταγή είναι της Βέφας Αλεξιάδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου