Παραδοσιακό φαγητό για το πασχαλινό τραπέζι στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας - Περιχώρων, στο γνωστό Ρουμλούκι.
ΥΛΙΚΑ
κρέας αρνί ή κατσίκι
3-4 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκορδάκια φρέσκα
Τη συκωταριά από το αρνί
τα έντερα τα οποία πλένουμε καλά και τα γυρίζουμε
3/4 κούπας ρύζι
μισή κούπα τοματάκι ψιλοκομμένο
μαϊντανό
δυόσμο
μισή κούπα ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
3 κούπες νερό
Πλένουμε καλά το κρέας το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε στο ταψί. Γυρίζουμε τα έντερα με ένα ξυλάκι και τα πλένουμε καλά, πλένουμε καλά και τη συκωταριά και τα ζεματίζουμε. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια μαζί με τα σκορδάκια και τα ζεματίζουμε κι αυτά (η αναλογία είναι μία κατσαρόλα γεμάτη ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια). Ψιλοκόβουμε τα έντερα και τη συκωταριά. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα έντερα και συκωτάκια. Στίβουμε τα ζεματισμένα κρεμμυδάκια με το χέρι μας και τα σοτάρουμε κι αυτά μαζί με τα συκώτια, ρίχνουμε το ρύζι, το ψιλοκομμένο τοματάκι, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά και τα ρίχνουμε στο ταψί με το κρέας. Προσθέτουμε τρεις κούπες νερό και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Σε αυτό το σημείο είναι έτοιμο για ψήσιμο.
Σκεπάζουμε το ταψί με δύο κεραμίδες. Καίμε το φούρνο και όταν κοκκινίσει καλά, βάζουμε το ταψί και κλείνουμε με λάσπη την πόρτα του φούρνου για να μην περνάει καθόλου αέρας.
Το φούρνισμα γίνεται τα βράδυ του Μ. Σαββάτου και ανοίγουμε το φούρνο την Κυριακή του Πάσχα.
Το φούρνισμα γίνεται στον παραδοσιακό φούρνο στην αυλή.
Το φούρνισμα γίνεται τα βράδυ του Μ. Σαββάτου και ανοίγουμε το φούρνο την Κυριακή του Πάσχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου