Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ



ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλο λάχανο
1 κιλό κιμά ανάμικτο
3/4 κούπας ρύζι 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι 
 πιπέρι
1 αυγό
2 λεμόνια
1 κούπα ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάχανο όπως είναι ολόκληρο, με νερό να το σκεπάζει περίπου και το ζεματίζουμε. Με αυτό τον τρόπο βγάζουμε ένα ένα τα φύλα του από το κοτσάνι και τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι. Σοτάρουμε με λάδι το κρεμμύδι και μόλις ξανθίσει το ρίχνουμε στον κιμά. Ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε μία κουταλιά καλά γεμάτη από τη γέμιση και ένα φύλο λάχανου. Βάζουμε την κουταλιά γέμισης στη μέση και τυλίγουμε καλά. Βάζουμε σε κατσαρόλα τους λαχανοντολμάδες τον ένα δίπλα στον άλλο. Γεμίζουμε νερό την κατσαρόλα να τους σκεπάζει, ρίχνουμε το χυμό του ενός λεμονιού και 1/2 κούπας ελαιόλαδο, αλάτι και λίγο πιπέρι. Καλά είναι να βάλουμε πάνω στους λαχανοντολμάδες ένα βαρύ πιάτο για να μην βγουν στην επιφάνεια οι λαχαντολμάδες με το βρασμό. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Όταν γίνουν κατεβάζουμε από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χτυπάμε το αυγό πρώτα το ασπράδι και μετά τον κρόκο, ρίχνουμε σιγά σιγά ζωμό από το φαγητό και ανακατεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού, αλάτι και λίγο πιπέρι. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά για να ανακατευθεί το φαγητό. Σε αυτό το σημείο οι λαχανοντολμάδες είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου