Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια βασιλόπιτα σαν τσουρέκι αφράτη και πολύ μυρωδάτη, είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της και θα σας δικαιώσει η υπέροχη γεύση της.





Υλικά:
  • 1 κιλό περίπου αλεύρι για τσουρέκι (μπορείτε να αναμίξετε μισό κιλό αλεύρι Robin Hook, αυτό που είναι στην κίτρινη συσκευασία και μισό κιλό αλεύρι μαλακό)
  • 150 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
  • 4 αυγά
  • 1.5 φλυτζάνια γάλα χλιαρό
  • 350 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι μαχλέπι
  • 5 κομμάτια μαστίχα
  • 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο
  • 40 γραμμάρια μαγιά νωπή
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • αυγό για άλειμμμα
  • ασπρισμένα αμύγδαλα για διακόσμηση

Εκτέλεση:

Στο κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε με λίγο χλιαρό νερό. 
Προσθέτουμε δυο φλιτζάνια από το αλεύρι και φτιάχνουμε ένα χυλό. 
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος και περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. 
Κοπανίζουμε με λίγη ζάχαρη τη μαστίχα. 
Όταν το προζύμι είναι έτοιμο το διαλύουμε με το μισό χλιαρό γάλα και προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο ( προσοχή όχι ζεστό), τα αυγά, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το αλάτι. 
Ζυμώνουμε στο μίξερ ( με τον γάντζο) (αν έχουμε, αν όχι ζυμώνουμε με το χέρι), με το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και τμηματικά το αλεύρι μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία.
Αφήνουμε τη ζύμη για να ανέβει περίπου 2 ώρες. 
Όταν η ζύμη ανέβει θα ξαναζυμώσουμε για 7 λεπτά ( το λεγόμενο διπλοζύμωμα ) και θα σχηματίσουμε μια μεγάλη μπάλα και θα την τοποθετήσουμε στο κέντρο ενός βουτυρωμένου ταψιού.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε για μισή ώρα. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. 
Ανοίγουμε τη ζύμη με τις παλάμες μας να απλωθεί σε όλο το ταψί, περνάμε με αυγό και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα.
ψήνουμε για περίπου 55-60 λεπτά. 
Αφού κρυώσει μπορούμε να γράψουμε το έτος με γλάσο αυγού ή σοκολάτας. 

 metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου