Τι χρειαζόμαστε:
- Σφολιάτα (δική σας ή αγοραστή)
- Ό,τι θέλετε για γέμιση
- 1 αυγό για άλλειμα
- λίγο σουσάμι (εάν θέλετε)
Πως το κάνουμε:
1. Ανοίγετε ένα φύλλο σφολιάτας και το απλώνετε. Βάζετε μπροστά σας την μακριά πλευρά. Το κόβετε κάθετα σε τρεις λωρίδες.
3. Αλείφετε με νερό τις άκρες κάθε λωρίδας ζύμης, τυλίγετε σφιχτό κάπως ρολό και πατάτε τις άκρες για να κολλήσουν.
4. Φέρνετε κοντά τις
λωρίδες σας. Εάν θέλετε, για ευκολία, μπορείτε να τις μεταφέρετε μια μια
μέσα στο ταψί (που θα είναι στρωμένο με λαδόκολλα), ώστε να την πλέξετε
εκεί. Αλλιώς τη μεταφέρετε όλη την πλεξούδα στο τέλος.
5. Αρχίζετε να τις πλέκετε πλεξούδα. Εγώ πάντα αφήνω τις άκρες ελεύθερες και τις σουλουπώνω στο τέλος.
6. Σουλουπώνουμε τις δύο
άκρες της πλεξούδας μας (πλέκουμε δηλαδή τις άκρες μέχρι τέλους και
κολλάμε μεταξύ τους την άκρη, ώστε να φαίνεται ωραία η πλεξούδα). Τώρα
είναι όμορφη και στρουμπουλή!
7. Χτυπάτε ένα αυγό με 1 κουταλιά νερό και αλείφετε τις πλεξούδες.
Εάν θέλετε πασπαλίζετε την επιφάνεια με σουσάμι.
Εάν θέλετε πασπαλίζετε την επιφάνεια με σουσάμι.
8. Ψήνετε την πλεξούδα (ή
τις πλεξούδες) σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180°C για 1
ώρα περίπου στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε να βάλετε ό,τι υλικά θέλετε μέσα στις κοτσίδες.
Απλώς δε θέλει μεγάλη ποσότητα, ούτε πολύ ζουμερά υλικά, για να μπορείτε
να τις διαχειριστείτε.
Την ιδέα την πήρα από την συνταγή "πλεξούδες με φέτα, ελιές και πιπεριές". Εδώ έβαλα πάστα ελιάς, ένα μείγμα τυριών με λίγο αυγό και λωρίδες ζαμπόν.
Εάν βάλετε πάστα ελιάς, προσοχή στην ποσότητα. Μη βάλετε πολύ (ακομα και να σας αρέσει) γιατί γίνεται εξαιρετικά αλμυρή.
ΠΗΓΗ: Οι συνταγές της παρέας
Την ιδέα την πήρα από την συνταγή "πλεξούδες με φέτα, ελιές και πιπεριές". Εδώ έβαλα πάστα ελιάς, ένα μείγμα τυριών με λίγο αυγό και λωρίδες ζαμπόν.
Εάν βάλετε πάστα ελιάς, προσοχή στην ποσότητα. Μη βάλετε πολύ (ακομα και να σας αρέσει) γιατί γίνεται εξαιρετικά αλμυρή.
ΠΗΓΗ: Οι συνταγές της παρέας
Πάρα πολύ προτότυπη ιδέα και νόστιμη φαίνεται,χρόνια πολλα στις μανούλες,καλη Κυριακή.
ΑπάντησηΔιαγραφή