Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

ΚΑΡΙΟΚΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ


Τι θα χρειαστούμε
500 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
200 γρ. κουβερτούρα κομματάκια
40 γρ. κακάο σκόνη
2 κ.γ. κανέλα
450 γρ. φρυγανιά αλεσμένη
240 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για την επικάλυψη 5 κουβερτούρες των 125 γρ.
5 κ.σ. σπορέλαιο

Πως θα το κάνουμε
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για 3 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κομματιασμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει.

Προσθέτουμε το κακάο, την κανέλα, τη φρυγανιά και τα καρύδια. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας πολύ καλά. 

Το στρώνουμε σε διάφανη μεμβράνη και το τυλίγουμε καλά να γίνει σαν ένα σαλάμι. 




Το βάζουμε 2 ώρες στην κατάψυξη και όταν το βγάλουμε το κόβουμε σε κομμάτια
 ετοιμάζουμε την επικάλυψη με κουβερτούρα.
Σε μπαιν μαρί λιώνουμε τις σοκολάτες και προσθέτουμε το σπορέλαιο. Ανακατεύουμε καλά και βουτάμε μέσα ένα ένα κομμάτι καριόκας.

 Τοποθετούμε σε λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα μας, Τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και είναι έτοιμες και πεντανόστιμες.


ΜΕΘΥΣΜΕΝΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ


Τι θα χρειαστούμε

2 ποτήρια σπορέλαιο
1 κουτάκι μπύρα
1 φακελάκι Μπέικιν Πάουντερ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει να γίνει η ζύμη μαλακή
άχνη ζάχαρη για την επικάλυψη

Για τη γέμιση
1 κούπα καρύδια
μαρμελάδα της αρεσκείας μας
ή Λουκούμια κομματάκια
ή χαλβά
ότι μας αρέσει


Πως θα το κάνουμε

Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε το σπορέλαιο, την μπύρα, το Μπέικιν Πάουντερ, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ζυμώνουμε ελαφρά να γίνει η ζύμη μαλακή, όχι σφιχτή, και να μην κολλάει στα χέρια, θα χρειαστείτε λιγότερο από 1 κιλό αλεύρι.


Παίρνουμε λίγο από τη ζύμη και ανοίγουμε ένα μικρό φύλλο ούτε πολύ χοντρό, ούτε πολύ λεπτό.

Με ένα ποτήρι κόβουμε τη ζύμη μας σε στρόγγυλα κομμάτια, βάζουμε στο κέντρο μια μισή κουταλιά μαρμελάδα και καρύδια και κλείνουμε γύρω γύρω το ζυμάρι μας να κολλήσει καλά. Το μέγεθος είναι περίπου όπως ένα μεγάλο καρύδι.

Αν γεμίσουμε με λουκούμι βάζουμε μισό λουκούμι και καρύδια και κλείνουμε καλά γύρω γύρω το ζυμάρι μας.

Τα τοποθετούμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα λίγο μακριά το ένα από το άλλο γιατί φουσκώνουν.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου ανάλογα με το φούρνο μας. Βγάζουμε αφού ροδίσουν ελαφρά και όπως είναι ζεστά τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ που έχουμε βάλει την άχνη μας και πασπαλίζουμε και από πάνω..



Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

ΜΠΟΜΠΟΤΑ

ΜΠΟΜΠΟΤΑ


Τι θα χρειαστούμε

Για τη ζύμη

2 κούπες αλεύρι καλαμποκίσιο
1 κούπα αλεύρι άσπρο για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού Μπέϊκιν Πάουντερ

3 κούπες χλιαρό νερό
1/2 κούπας λάδι
1/2 κουταλάκι κοφτό αλάτι

Για τη γέμιση

1 κιλό περίπου τσουκνίδα ήμερη
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια πράσινα
προαιρετικά μία χεριά σπανάκι ή ότι άλλο χόρτο μας αρέσει
λίγο αλάτι


Πως θα το κάνουμε 

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε λίγο το νερό, ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι. Το κρατάμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση πρώτα, πλένουμε καλά τα χόρτα μας και τα χοντροκόβουμε, το ίδιο και τα κρεμμυδάκια, τα στραγγίζουμε καλά με τα χέρια μας και τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ. 

Ρίχνουμε μισό κουταλάκι αλάτι και  τρίβουμε τα χόρτα να μαραθούν και να ξεπικρίσουν. Δοκιμάζουμε λίγο από το ζουμάκι να δούμε αν πρέπει να προσθέσουμε λίγο αλάτι ακόμη ή αν είναι αλμυρό τα ξαναπλένουμε τα χόρτα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Ανακατεύουμε το καλαμποκίσιο αλεύρι με το άσπρο και το μπέϊκιν Πάουντερ να ενωθούν καλά. 
Λαδώνουμε το ταψί μας και ρίχνουμε σιγά σιγά το μισό περίπου αλεύρι με το χέρι μας.. να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού και να έχει πάχος περίπου 1 εκατοστό. 

Παίρνουμε με τη χούφτα μας από το κατσαρολάκι που έχουμε ζεστάνει το νερό με το λάδι και το αλάτι και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το αλεύρι, να πάει σχεδόν παντού για να σφίξει το αλεύρι και να γίνει σαν φύλλο πίτας (το μισό σχεδόν νερό από το κατσαρολάκι θα χρειαστεί)

Παίρνουμε τη γέμιση και την στρώνουμε στο ταψί ρίχνοντας και λίγο λάδι και την πατάμε καλά με τα χέρια μας για να ενσωματωθεί με το αλεύρι που στρώσαμε από κάτω.


Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι πασπαλίζοντας επάνω από τη γέμιση να πάει παντού και να την καλύψει. 

Ρίχνουμε πάλι με τη χούφτα μας το νερό από το κατσαρολάκι, όχι όλο, αφήνουμε λιγάκι για να ρίξουμε όταν έχει ψηθεί η Μπομπότα μας. για να μαλακώσει από πάνω.


Ψήνουμε για μία ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.
Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό (πιτσιλάμε με τη χούφτα μας) από πάνω για να μαλακώσει.