Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΜΑΡΟΥΛΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ



ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΎΜΕ:

1/2 κιλό κιμά μοσχάρι
2 μεγάλα μαρούλια
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό και 1 πράσινο
1 φλιτζανάκι ρύζι καρολίνα
1 αυγό
Μαϊντανό
Αλάτι - πιπέρι
Λάδι

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

2 αυγά
χυμό λεμονιού
1 κ.γ. κορν φλάουρ 
ζουμάκι από το φαγητό
αλάτι

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ:

Πλένουμε τα μαρούλια φύλλο - φύλλο. 
Έχουμε βάλει στη φωτιά μια κατσαρόλα με νερό να ζεσταθεί και βουτάμε μέσα λίγα - λίγα φύλλα (4 - 5) να ζεματιστούν για ένα λεπτό περίπου. 

Τα απλώνουμε σε μία πιατέλα λίγο αραιά για να μην κολλήσουν.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τον κιμά, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μαϊντανό κι όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν.
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα φύλλο μαρουλιού, το ακουμπάμε στον πάγκο μας, κόβουμε λίγο από τη στενή πλευρά το άσπρο του φύλλου, βάζουμε μέσα στη μέση, ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και αρχίζουμε να το διπλώνουμε.

Στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε από την αρχή όσα φύλλα δεν ήταν καλά για να μη μας κολλήσουν.
Τοποθετούμε κυκλικά στην κατσαρόλα τα ντολμαδάκια με το κλείσιμο του φύλλου προς τα κάτω.
Αφού τελειώσουμε ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν, λίγο αλάτι και λίγο λάδι. 


Τοποθετούμε επάνω ένα βαρύ πιάτο για να μη διαλυθούν στο βράσιμο.

Βράζουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.


Στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά ολόκληρα με το χυμό λεμονιού - μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει το κορν φλάουρ - προσθέτουμε σιγά - σιγά στο αυγολέμονο ζεστό ζουμάκι από το φαγητό ανακατεύοντας συνεχώς. 

Μόλις το αυγολέμονο ζεσταθεί από το ζουμάκι του φαγητού το ρίχνουμε πάνω στους μαρουλοντολμάδες και κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά για να πάει παντού το αυγολέμονο.

Αν θέλουμε περισσότερο άρωμα μπορούμε να προσθέσουμε ένα κομματάκι βούτυρο στο φαγητό μας αφού κλείσουμε τη φωτιά.