Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016

ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ



Για 10 βάζα του κιλού θέλουμε περίπου μισή κλούβα ροδάκινα πολύ σκληρά.
Για ένα βάζο ροδάκινα θέλουμε μία κοφτή κουταλιά στέβια.

Καθαρίζουμε τα ροδάκινα, τα πλένουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα ή σε δύο κομμάτια.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα ροδάκινα (τα μέτρησα με το βάζο για να δω πόσα βάζα είναι και να βάλω και την ανάλογη στέβια. στη δική μου κατσαρόλα χώρεσαν τέσσερα βάζα ροδάκινα και τα υπόλοιπα τα ξαναμέτρησα με τα βάζα και τα έβρασα μετά) - ρίχνουμε τη στέβια (στα 4 βάζα 4 κουταλιές κοφτές στέβια) - 2 βανίλιες και τα βράζουμε. Από τη στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει κρατάμε 10 λεπτά, όχι παραπάνω γιατί θα είναι πολύ μαλακά.


Έχουμε ζεματίσει τα βάζα και τα καπάκια.
Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζουμε με τα ζεστά ροδάκινα το βάζο προσεχτικά να μην καούμε. Το γεμίζουμε μέχρι επάνω προσέχοντας να μην έχουν κενό αναμεσά τους τα ροδάκινα. 
Συμπληρώνουμε με σιρόπι μέχρι το λαιμό του βάζου - αφαιρούμε τυχόν αέρα που έχει μείνει μέσα στο βάζο ανάμεσα στα κομμάτια με ένα πιρούνι - ρίχνουμε 2-3 σπυριά Λεμόντουζου σε κάθε βάζο.
Προσεκτικά κλείνουμε το βάζο με το καπάκι του - πολύ καλό κλείσιμο - και προσέχουμε να μην κάψουμε τα χέρια μας (αν έχουμε γάντια ψησίματος τα κλείνουμε με αυτά, αν όχι με πετσέτες).
Το γυρνάμε ανάποδα και το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να το κουνάμε.