Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Πολίτικο γλυκό με μαστίχα & κρέμα. Θεϊκό !!!!

Yλικά
500 γραμ  (είναι ένα ολόκληρο πακέτο ) σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
250 ml φρέσκο γάλα (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω να μην είναι σφιχτό το μίγμα αλλά όπως στα κέικ  )
1/2 κ.σ μπέικιν
1 κ.γ μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ μαστίχα κοπανισμένη

Για το σιρόπι 
2 1/2 φλ/ τσαγιού ζάχαρη
2 φλ/ τσαγιού νερό
Για την κρέμα
1 φακελάκι κρέμα στιγμής ζαχαροπλαστικής για μιλφέιγ
600ml γάλα

Εκτέλεση 
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι,την ζάχαρη,την μαστίχα,το μπέκιν πάουντερ  και το γάλα με την σόδα αφού τα ανακατέψουμε πρώτα μαζί
Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα,στους 180 βαθμούς,για 30 λεπτά περίπου, βγάζουμε απο τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 8 λεπτά και έτσι καυτό όπως θα είναι σιροπιάζουμε με ένα κουτάλι λίγο λίγο όλη την επιφάνεια του γλυκού.
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά
Χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά το περιεχόμενο του φακέλου με τα 600ml γάλα και με την βοήθεια μιας σπάτουλας την απλώνουμε πάνω απο ρεβανί
Πασπαλίζουμε με κανέλα και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα .















http://mageirikikaisintages.blogspot.gr

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Μια ιστορία και μια πίτα


 Η όμορφη Σουλτάνα μου γεννήθηκε το 1936 στην Ήπειρο, αλλά την έγραψαν το 38 όπως λέει. Κόρη μεγαλέμπορα της εποχής που την είχε μονάκριβη θυγατέρα. Μεγαλωμένη στα πούπουλα.

Μέχρι που ήρθαν οι Γερμανοί για να καταστρέψουν τα πάντα στο πέρασμα τους .. 
Μικρό κορίτσι ήταν όταν πήραν τον πατέρα της.

Καλύτερα στην εξορία παρά στον θάνατο έλεγε και ξανά λεγε η μανα της. Δεν ήξερε όμως ότι μακριά τους ο Κυρ Δημήτρης αργοπέθαινε. 

Μετά από ένα χρόνο κατάφερε να γυρίσει κοντά τους. Χωρίς να φανερώσει κουβέντα για το τι πέρασε και τι είδε .Γύρισε για να βρει την περιουσία του καμμένη, ένα παιδί νεκρό και άλλα τρία με το στόμα ανοιχτό. 



Μάταια προσπαθούσε η Βασιλική να του δώσει κουράγιο, να παλέψουν να ξαναζήσουν.

Δεν άντεχε η καρδιά του τη λύπη και τις κακουχίες που περνούσε η οικογένεια και αυτός να μη μπορεί να τους βοηθήσει. Δεν άντεξε αυτή η αδύναμη καρδιά και τον πρόδωσε ένα μήνα μετά την επιστροφή του. 

Η κυρά Βασιλική έμεινε μόνη να θρέψει δυο γερόντους και τρία ορφανά. Πάλεψε με νύχια και δόντια να μεγαλώσει τα παιδιά της. Στη πλάτη της《ζάλωνε》τα μωρά της και δούλευε. Έγινε θηρίο και τα προστάτεψε. Τα μεγάλωσε και ευτυχώς έφυγε σε μεγάλη ηλικία αφού χάρηκε εγγόνια και δισέγγονα. Έτσι λοιπόν είχα την ευτυχία να τη γνωρίσω και εγώ μέχρι τα εννιά μου χρόνια. Μια γιαγιά τετραπέρατη και πάντα γελαστή. 

Αυτή η γιαγιά λοιπόν έκανε τη δική μου γιαγιά. Τη γιαγιά που μας φροντίζει όλους ακόμα σαν μικρά παιδιά. Μας φτιάχνει τις πιο νόστιμες πίτες και μας διηγείται τις πιο όμορφες ιστορίες.

Η Σουλτάνα μου άνοιξε τα φύλλα της .. αυτά της ζύμης αλλά και τα άλλα της ψυχής της....

Αυτές τις μέρες την έχω κοντά μου και την έβαλα να μας φτιάξει την πίτα αυτή για πρώτη φορά.
Θέλετε να δοκιμάσετε κρεμμυδόπιτα από τα χεράκια της με χειροποίητα φύλλα; 

Υλικά ζύμης

700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτό κ.γ  αλάτι
3 κ.σ ελαιόλαδο 
νερό όσο τραβήξει να ζυμώσει
4 κ.σ φρέσκο γάλα (για να βρέξω στο τέλος τη πίτα πριν το ψήσιμο)

Αφήνουμε 2-3ώρες το ζυμάρι να ξεκουραστεί

Υλικά γέμισης

15-20 μέτρια κρεμμύδια ξερά
1 κύβο λαχανικών
Κρεατάκι απο 6 μπούτια κοτόπουλο βρασμένα
Αλάτι, πιπέρι,
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Χρησιμοποίησα ταψί 40 εκ.


Εκτέλεση

Καθαρίζω και κόβω τα κρεμμύδια σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω το φλιτζάνι με το ελαιόλαδο και προσθέτω όλο το κρεμμύδι.

Βράζω σε χαμηλή φωτιά μέχρι το κρεμμύδι να αφήσει τα υγρά του και τότε προσθέτω αλάτι,πιπέρι και τον κύβο λαχανικών λιωμένο σε 2 δάχτυλα νερό..

Αφήνω να βράσει καλά μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν όμορφα. 

Προσέχω και ανακατεύω συχνά μην κολλήσουν.

Όταν δέσουν καλά κατεβάζω απ' τη φωτιά και ρίχνω μέσα τα κομματάκια κοτόπουλου και αφήνω στην άκρη να κρυώσει.


Χωρίζω τη ζύμη μου σε 6-7 ζυμαράκια και ένα ένα ανοίγω τα φύλλα με τον πλαστή.

Όταν είναι έτοιμα όλα , προθερμαίνω το φούρνο στους 180. 

Παίρνω δυο από τα φύλλα και τα απλώνω ένα τη φορά στον πάτο του φούρνου όχι στη σχάρα, τα ψήνω μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. 

Με τα φύλλα αυτά θα 《κρατήσω》τη ζύμη στο ταψί.


Λαδώνω το ταψί καλά και απλώνω δυο φύλλα άψητα, τα ραντίζω ελαφρά με ελαιόλαδο και απλώνω πάνω τους τα δυο ψημένα φύλλα με τη γέμιση μέσα. Σκεπάζω με άλλα δυο ή τρία φύλλα λαδωμένα ακόμα και κλείνω την πίτα μου. 

Κόβω κάθε άκρη που περισσεύει και ξανά λαδώνω από πάνω. Τέλος βρέχω ελαφρά με το φρέσκο γάλα και την βάζω στον φούρνο.


Ψήνω στους 180 βαθμούς  στον αέρα μέχρι να ροδίσει έντονα πάνω και κάτω.

(Εδώ χρειάστηκε ο φούρνος μας 50 λεπτά.)


*ή γιαγιά μου στο 30 λεπτό τη γυρνά απ' την ανάποδη και την ψήνει κι από την κάτω πλευρά. Εδώ δεν την γυρίσαμε γιατί είδαμε πως είχε ψηθεί καλά και κάτω.

Όσοι έχουμε τις ψυχούλες αυτές κοντά μας είμαι σίγουρη ότι τους προσέχουμε σαν τα μάτια μας.. είναι ένας θησαυρός ανεκτίμητος και εύχομαι να τους χαιρόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο!!! 


http://mamagoesvintage.blogspot.gr

Εκλέρ cake !! Καταπληκτικό σε γεύση και εμφάνιση !!


Υλικά

Για τη ζύμη 

1 κούπα νερό
1/2 κούπα βούτυρο
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά

Γέμιση
1 πακέτο φιλαδέλφια
2 φακελάκια Γιώτης στιγμής βανίλια
3 κούπες γάλα

Σαντιγί
250 γρ κρέμες  γάλακτος 
3 κουταλιές άχνη ζάχαρη

Γλάσο
1 κούπα κρέμα γάλακτος 
125 γρ κουβερτούρα
1 κ.σ. βούτυρο
2 βανίλιες
 

Εκτέλεση για τη ζύμη
Ζεσταίνουμε το νερό και το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι .
Αφού πήξουν αρκετά ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν .
Απλώνουμε  το μείγμα σε πυρέξ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
 
Εκτέλεση για την γέμιση
Χτυπάμε τις κρέμες με το γάλα και ρίχνουμε το Φιλαδέλφεια και το στρώνουμε αφού κρυώσει το κέικ που ψήσαμε από πάνω σε όλη την επιφάνεια.

Εκτελεση για σαντιγί
Χτυπάμε  την κρέμα γάλακτος και την στρώνουμε  πάνω από την πρώτη κρέμα
 

Γλάσο
Ζεσταίνουμε  την  κρέμα γάλακτος την ρίχνουμε στην κομμένη κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο και τη βανίλια
Απλώνουμε  το γλάσο όταν έχουν παγώσει και κάνουμε αν θέλουμε σχεδιάκια όπως βλέπετε στις φωτογραφίες.Καλή επιτυχία!!!





Συνταγή από