Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

Φωλιές από κανταΐφι με παγωτό και σιρόπι βύσσινο

folies kantaifi me pagoto 7edited

Για τις φωλίτσες

  • 250γρ. κανταΐφι
  • 100γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα

Για το σιρόπι

  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας γλυκόζη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλούδα λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι

Για το σερβίρισμα

  • Παγωτό το οποίο έφτιαξα ανακατεύοντας ένα κουτί ζαχαρούχο γάλα, ένα κουτί γάλα εβαπορέ και μία κρέμα γάλακτος των 500 γραμ. φυτική (αυτή στο πράσινη συσκευασία) 
  • Βύσσινο σιρόπι ή ότι άλλο θέλετε


    Εκτέλεση

    Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σας μαζί (στην αρχή θα ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη) για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση και το αφήνετε να κρυώσει.
    Ετοιμάζετε τις φωλιές σας. Εγώ χρησιμοποίησα ταψάκι για μάφινς. Αφρατεύετε με τα χέρια το κανταΐφι μέσα σε ένα ταψάκι. Αφού κάψετε το βούτυρο μέσα σε ένα μπρίκι, περιχύνετε το κανταΐφι μέσα στο ταψάκι και το δουλεύετε λίγο ακόμα.
    Ύστερα παίρνετε λίγη ποσότητα  και το τοποθετείτε στα ταψάκια. Καλύπτετε με το κανταΐφι τον πάτο και το ανασηκώνετε λίγο στα πλαϊνά δημιουργώντας φωλιές. 



    Πασπαλίζετε τη φωλιά με τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο 


    Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC και ψήνετε τις φωλιές για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. 

    Τις ξεφουρνίζετε και τις σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το κουταλιά κουταλιά. Αφήνετε να κρυώσουν.

    Για να σερβίρετε τις φωλιές πρώτα τις βγάζετε από τα ταψάκια και τις τοποθετείτε σε πιάτα. Προσθέτετε από μια μπάλα παγωτό και σιρόπι βύσσινο ή ότι άλλο θέλετε και σερβίρετε αμέσως.

    Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015

    Κανελόνια της Ελένης!!! Με κοτόπουλο..


    Τί θα χρειαστούμε:
      
    1 κουτί Κανελόνια Μέλισσα
    2 στήθη κοτόπουλο βρασμένα ή ένα στήθος και μπούτια ψιλοκομμένα
    ( της φώτο έχει στήθος και μπούτια)
    Κίτρινο τυρί τριμμένο
    Τυρί Φέτα 100 γρ.
    Μανιτάρια κονσέρβα 150-200γρ.
    1 1/2 κούπας Μπεσαμελ : (3-4 κουταλιές βούτυρο, 1 κούπα αλεύρι, 1 ποτήρι γάλα, 1 αυγό, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι)
    Για τη σάλτσα:

    1 χάρτινο κουτί χυμό ντομάτας
    1 ποτήρι νερό
    1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο 
    Λίγο βούτυρο κομματάκια για να ρίξουμε από πάνω

    Πως το κάνουμε:


    Βράζουμε το κοτόπουλο, το ψιλοκόβουμε
    Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το κοτόπουλο, το κίτρινο τυρί, τη φέτα, τα μανιτάρια.

    Φτιάχνουμε μπεσαμέλ 
    1 κούπα αλεύρι 
    3-4 κουταλιές βούτυρο 
    1 ποτήρι γάλα
    1 αυγό
    Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι (ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά), και το γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό.
     










    Προσθέτουμε τη Μπεσαμέλ στα υλικά μας και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά.




    Γεμίζουμε τα κανελόνια με αυτό το μείγμα και τα στρώνουμε σε ένα ταψάκι πυρέξ


    Φτιάχνουμε τη σάλτσα με την οποία θα σκεπάσουμε τα κανελόνια:
    Ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε τη σάλτσα και ένα ποτήρι νερό στην κατσαρόλα μας. Αφήνουμε λιγάκι να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι.



    Ρίχνουμε λίγη σάλτσα στο ταψάκι, αραδιάζουμε τα κανελόνια και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα τα κανελόνια μας.




     
    Ρίχνουμε κομματάκια βούτυρο από πάνω και ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου για μισή ώρα περίπου





    Η συνταγή είναι της αγαπημένης μου φίλης Ελένης Λυρή - Τσολακούδη

    ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ..!!!! (2)

     ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΦΡΑΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ.!!!

    Τι χρειαζόμαστε:

    • 1 κιλό αλεύρι Robin Hood (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο αλεύρι θέλουμε ή σκληρό για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι για τσουρέκια, γίνονται εξίσου νόστιμα και αφράτα)
    • 500 γραμμάρια χλιαρό νερό
    • 30 γραμμάρια αλάτι
    • 50 γραμμάρια ζάχαρη
    • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
    • 100 γραμμάρια λιωμένη μαργαρίνη
    • 1 κουταλιά ταχίνι
    • 300 γραμμάρια σουσάμι


    Πώς το κάνουμε:

    1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 235 βαθμούς. Βάζουμε στην κάτω σχάρα ένα μικρό βαθύ ταψάκι με νερό (θέλουμε μέσα στον φούρνο ατμό για το ψήσιμο των κουλουριών).
    2. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, την μαγιά, το νερό, το ταχίνι, την μαργαρίνη σε ένα μεγάλο μπολ.
    3. Μεταφέρουμε την ζύμη σε έναν πάγκο και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά (η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφιχτή). Χωρίζουμε την ζύμη σε 18 ίσα μέρη.
    4. Βάζουμε σε ένα μπολ μπόλικο νερό και σε ένα άλλο μπολ μπόλικο σουσάμι
    5. Κάνουμε με τα κομμάτια ζύμης κορδόνια μήκους 20-25 εκατοστών και πάχους περίπου όσο το μικρό μας δάχτυλο και τα κλείνουμε σε κουλούρια
    6. Τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά στο σουσάμι
    7. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
    8. Ψήνουμε τα κουλούρια στον προθερμασμένο φούρνο που έχει μέσα το ταψάκι με το νερό για 18-20 λεπτά στους 235 βαθμούς. Εάν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε το ταψάκι με το νερό στο φούρνο. Γίνονται εξίσου αφράτα.

     Αμέσως μόλις βγουν και αφού κρυώσουν μπορούμε να τα τυλίξουμε σε λαδόκολλα και μεμβράνη και να τα καταψύξουμε. Μια ώρα πριν τα φάμε τα αποψύχουμε και είναι σαν φρέσκα.


    Η συνταγή είναι από το Google

    Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

    Γλυκό ψυγείου με μπισκότα

    Γλυκό ψυγείου με μπισκότα - Media

    Με τις πρώτες ζέστες του καλοκαιριού, κάνει την εμφάνισή του και το περίφημο γλυκό ψυγείου. Με πολλές και διάφορες παραλλαγές, είναι γλυκάκι που βγάζει ασπροπρόσωπη κάθε οικοδέσποινα.

    1 πακέτο πτι μπερ σπασμένα σε μεγάλα κομμάτια
    4 φλιτζάνια φρέσκο γάλα
    250 γρ. βιτάμ
    8 κ.σ. ζάχαρη
    6 κ.σ. κορν-φλάουρ
    60 γρ. κουβερτούρα
    1 κουτί φυτική σαντιγύ  Morfat creamy
    1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
    Νιφάδες κουβερτούρας για το γαρνίρισμα

    Εκτέλεση :
    Βάζουμε τα σπασμένα μπισκότα σε παραλληλόγραμμο ταψάκι ή πυρέξ  και το αφήνουμε στην άκρη.
    Τοποθετούμε το γάλα σε μια κατσαρόλα , σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε το κορν φλάουρ , ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα ώστε να διαλυθεί πριν προλάβει να ζεσταθεί πολύ το γάλα και σβωλιάσει . Συνεχίζοντας το ανακάτεμα , προσθέτουμε σταδιακά , τη μαργαρίνη , τη ζάχαρη και την κουβερτούρα . Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να δούμε ότι η κρέμα γίνεται λεία , βελούδινη και πηχτή.
    Αποσύρουμε από το μάτι και αδειάζουμε αμέσως το περιεχόμενο της κατσαρόλας πάνω στα σπασμένα μπισκότα .Το αφήνουμε να κρυώσει.
    Χτυπάμε στο μίξερ τη Morfat μέχρι να αφρατέψει για 5 λεπτά και προσθέτουμε το ζαχαρούχο μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη κρέμα .
    Αδειάζουμε την κρέμα στο σκεύος , πάνω από τα μπισκότα με τη σοκολατένια κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
    Γαρνίρουμε με νιφάδες σοκολάτας και τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες μέχρι να παγώσει καλά.

    Tip: Μπορείτε να γαρνίρετε και με ότι άλλο σας αρέσει, όπως τριμμένους ξηρούς καρπούς ή τριμμένα μπισκότα.





     http://www.topontiki.gr