Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΤΟ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ... ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ



Τι θα χρειαστούμε:
2 κιλά αλεύρι κίτρινο ή Αλατίνη μωβ για τσουρέκια
4 φακελάκια ξερή μαγιά
1000 ml γάλα, μπορείτε να βάλετε με χαμηλά λιπαρά
600 γρ. ζάχαρη
Λεπτοτριμμένο ξύσμα 2 λεμονιών
1 κουτάλι σούπας κοπανισμένη μαστίχα
1κουτάλι σούπας μαχλέπι κοπανισμένο
1κουτάλι σούπας κακουλέ κοπανισμένο
8 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. βούτυρο. (εγώ έβαλα διάφορα βούτυρα)
2 αυγό για άλειμμα
αμύγδαλα φιλέ ή το παραδοσιακό σουσάμι για το στόλισμα
 
Πως θα τα κάνουμε:
- Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι (αφού το έχουμε κοσκινίσει πρώτα) όσο ακριβώς λέει η συνταγή μας, όχι παραπάνω.
 
 
- Ρίχνουμε τις μαγιές στο αλεύρι.
- Ρίχνουμε τα στεγνά υλικά μας που είναι η μαστίχα, το μαχλέπι και το κακουλέ τα οποία τα έχουμε κοπανίσει πρώτα με λίγη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. 
 
Ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι μας το αλεύρι να ενωθούν λιγάκι τα υλικά μας.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τέλος το γάλα. Προσοχή δεν πρέπει να κάψει, πρέπει να είναι χλιαρό γιατί θα μας καταστρέψει τη μαγιά και δε θα φουσκώσει. Για να δοκιμάσουμε βάζουμε το δάχτυλό μας μέσα και μετράμε μέχρι το 10. αν αντέχει το δάχτυλο είναι εντάξει και το ρίχνουμε στη λεκάνη με το αλεύρι.
 
 
- Σπάζουμε τα αυγά σε ένα πιάτο και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι, τα ρίχνουμε και αυτά στη λεκάνη.


- Σε αυτό το σημείο ξεκινάμε το ανακάτεμα με το χέρι μας σε κυκλικές κινήσεις να βραχεί το αλεύρι και να ενωθούν τα υλικά. 


ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ. Με απαλές κινήσεις τραβάμε τη ζύμη προς τα επάνω, κυκλικά. Η ζύμη είναι μαλακή. Αν κολλάει δεν θα ρίξουμε άλλο αλεύρι, τη μαζεύουμε με λίγο λάδι που έχουμε αλείψει τα χέρια μας. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΛΕΥΡΙ. ΜΟΝΟ ΜΕ ΛΑΔΙ.

- Όταν είναι έτοιμη και λεία, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τραπεζομάντιλο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να ανέβει, περίπου 2 ώρες χρειάζεται αλλά μπορούμε να καταλάβουμε όταν η ζύμη είναι έτοιμη, αν την ζουλήξουμε με το δάχτυλό μας ελαφρά και μείνει το βαθούλωμα τότε είναι έτοιμη, εάν ανέβει το βαθούλωμα σημαίνει ότι η ζύμη χρειάζεται κι άλλο χρόνο για να φουσκώσει.
Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη ζύμη μας από το προηγούμενο βράδυ και να την αφήσουμε όλη νύχτα σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένη να ανέβει και την επόμενη μέρα το πρωί να ξεκινήσουμε να πλάθουμε τα τσουρέκια μας.
Κόβουμε από τη ζύμη κομμάτια και πλάθουμε κορδόνια, ρίχνοντας ελάχιστο αλεύρι στον πάγκο μας για να μην κολλάει. Τα πλάθουμε δυνατά να βγει ο αέρας από μέσα τους. Αυτό είναι το ζύμωμα που κάνουμε στα τσουρέκια, πλάθοντας καλά τα κορδόνια και αλευρωνοντάς τα ελαφρά. Δεν χρειάζεται άλλο ζύμωμα. Κάνουμε πλεξούδες με τα κορδόνια και όποιο άλλο σχέδιο μας αρέσει. Να πω ότι σε μαλακές ζύμες όπως αυτή προτιμούμε να κάνουμε πλεξούδες με πολλά κορδόνια 4, 5, 6, κλπ. διότι δεν επιτρέπουν την ζύμη να απλώσει στο ψήσιμο. 
 
 
Αφού κάνουμε τις πλεξούδες μας τις βάζουμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, αν είναι μεγάλες, μία μία, αν είναι μικρές 2 - 3 μαζί αφήνοντας κενό μεταξύ τους για το φούσκωμα. Στη σχάρα του φούρνου, καλυμμένη με λαδόκολλα το ψήσιμο γίνεται πολύ πιο καλό και ομοιόμορφο.

- Αφού τελειώσουμε με το πλάσιμο, αφήνουμε τα ταψάκια μας σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν τα τσουρέκια μας για μία ώρα περίπου και να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Και ήρθε η ώρα για το στόλισμα τους.... χτυπάμε ένα αυγό με ένα πιρούνι (εάν θέλουμε το αραιώνουμε με λίγο νεράκι ή σκέτο τον κρόκο του αυγού) και με ένα πολύ μαλακό πινέλο αλείφουμε τα τσουρέκια μας από πάνω προσέχοντας πολύ μην τα τρυπήσουμε και ξεφουσκώσουν. Αφήνουμε να στεγνώσει λίγο το αυγό και ξαναβάζουμε δεύτερη στρώση αυγού με το πινέλο μας πολύ προσεχτικά πάλι όπως είπαμε πιο πάνω. 

Ρίχνουμε φιλέ αμύγδαλο ή σουσάμι (το σουσάμι μπορούμε να το βάλουμε ως εξής: Βουτάμε το δάχτυλό μας στο αυγό και μετά το βουτάμε στο σουσάμι και το ακουμπάμε προσεκτικά στο τσουρέκι αφήνοντας το αποτύπωμά μας με το σουσάμι, Με αυτό το τρόπο έχουμε τον έλεγχο του σουσαμιού.)
 
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 Βαθμούς, βάζουμε το ταψί μας στη δεύτερη σκάλα από κάτω και ψήνουμε στις αντιστάσεις, πάνω - κάτω, για 20 - 25 λεπτά περίπου.
 


Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε αυτό το σημείο εάν θέλουμε μπορούμε να τα καλύψουμε με σοκολάτα κουβερτούρα που την έχουμε λιώσει σε μπαιν μαρί, όμως εάν θέλουμε να τα καλύψουμε με σοκολάτα θα πρέπει στην προετοιμασία πριν το ψήσιμο, να τα αλείψουμε μόνο με το αυγό και να μην βάλουμε σουσάμι ή φιλέ αμύγδαλο.
- Τυλίγουμε τα τσουρέκια μας με μεμβράνη ή μπορούμε να βάλουμε και στην κατάψυξη μερικά για να τα φάμε όποτε επιθυμούμε εμείς.
Γίνονται 8 πλεξούδες μεγάλες. 


Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΣΤΡΙΦΤΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ


Υλικά

500 g αλεύρι (κατά προτίμηση το αλεύρι που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του ψωμιού)
2 αυγά
Ελαφρώς λιγότερο από το μισό φλιτζάνι ζάχαρη
3/4 φλιτζάνι γάλα
2 κουταλιές της σούπας
Βούτυρο
1 πακέτο ξηρή μαγιά

Για τη γέμιση

Μερέντα

 2 κουταλιές της σούπας γάλα

Για την επικάλυψη

1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά της σούπας
Ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας γάλα


Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανοίγουμε λακουβίτσα στη μέση. Ρίχνουμε τα δύο αυγά (χτυπημένα ελαφρά με το πιρούνι) στο αλεύρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά μας.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το γάλα και ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας πολύ καλά.Σκεπάζουμε με πανί και αφήνουμε να φουσκώσει. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την κάνουμε μια μπάλα και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και αφήνουμε πάλι λίγο να φουσκώσει. Με τον πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε φύλλο όχι πολύ λεπτό. Ανοίγουμε 4 φύλλα. Αναμιγνύουμε τη μερέντα με το γάλα. Τοποθετούμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο αφού έχουμε βάλει μερέντα στη μέση και κόβουμε όπως το παρακάτω βίντεο.
Όταν είναι έτοιμα περιμένουμε για 30 λεπτά πριν το βάλουμε στο φούρνο για να φουσκώσει η ζύμη.
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε το γάλα, τον κρόκο του αυγού και τη ζάχαρη και αλείφουμε τη ζύμη από πάνω.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ  







 http://www.elmaelma.com