Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΜΙΑ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΗ.....!!!!!!!!!!!

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 5 αυγά
  • 1 κεσέ γιαούρτι
  • 2 κεσέδες ζάχαρη
  • 2 κεσέδες αλεύρι
  • 200 γρ. καρύδια
  • 6 κουταλιές σούπας κακάο
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • κανέλα - γαρύφαλλο - βανίλια
  • 3 κουταλιές κονιάκ
  • ξύσμα πορτοκαλιού
Σιρόπι:
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 3 1/2 κούπες νερό
  • 1/2 ποτήρι μέλι
  • φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Πώς το κάνουμε:

Χτυπάμε τα αυγά με ζάχαρη, μετά ρίχνουμε το γιαούρτι, το αλεύρι, το μπέκιν, την σόδα, το κακάο και όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταία τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά. Πριν ρίξουμε τα καρύδια, κρατάμε ένα ποτήρι από το μείγμα μας για να το ρίξουμε πάνω από το γλυκό αφού το έχουμε ψήσει και σιροπιάσει. Το βάζουμε σε ταψί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αφού κρυώσει την κόβουμε και την σιροπιάζουμε με ζεστό το σιρόπι. 

Αφήνουμε λιγάκι να απορροφήσει το σιρόπι και ρίχνουμε το ποτήρι με το μείγμα που είχαμε κρατήσει στην αρχή πάνω στο γλυκό σκεπάζοντας το καλά.



 











 Πανεύκολο γλυκάκι, νοστιμότατο και λερώνεις μόνο ένα σκεύος...!

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Τούρτα σοκολάτα-καραμέλα με κρέπες


tourta-me-crepes-photo2
Κρέπες, αλμυρές ή γλυκές, λατρεμένες σε κάθε εκδοχή τους, αγκαλιάζουν μέσα στη λεπτή τους ζύμη μια ατελείωτη ποικιλία υλικών. Τι γίνεται όμως αν αντί να τις διπλώσουμε ή να τις τυλίξουμε, τις στοιβάξουμε τη μία πάνω στην άλλη και τις περιχύσουμε με μια πλούσια κρέμα. Τότε οι κρέπες μεταμορφώνονται σε τούρτα. Μια πρωτότυπη συνταγή που σε ξαφνιάζει με την πρώτη ματιά και σε ενθουσιάζει με την πρώτη μπουκιά. 
Οι αλλεπάλληλες στρώσεις από σοκολατένιες κρέπες εναλλάσσονται με μια κρέμα σοκολάτας-καραμέλας και δημιουργούν αυτήν τη διαφορετική τούρτα. Όπως διαπίστωσα η ιδέα της «τούρτας με κρέπες» δεν είναι καινούργια. Η κλασική γαλλική συνταγή Mille crêpe είναι μία διάσημη εκδοχή της συγκεκριμένης τούρτας και η λέξη mille που σημαίνει χίλια, αναφέρεται μεταφορικά στο μεγάλο αριθμό στρώσεων από κρέπες που χρησιμοποιούνται. Στην πράξη χρειαζόμαστε πολύ λιγότερες, από είκοσι έως τριάντα, ανάλογα με το ύψος που θέλουμε να έχει η τούρτα. Μια ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης συνταγής είναι ότι μπορούμε να την απολαύσουμε είτε κρύα είτε να ζεστάνουμε ένα κομμάτι για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων, πριν το σερβίρουμε.
tourta-me-crepes-photo1

Τούρτα σοκολάτα-καραμέλα με κρέπες

Υλικά:

Για τις σοκολατένιες κρέπες (για 25-30 κρέπες)
6 αυγά
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
¾ κούπας κακάο
(65g)
3 κούπες γάλα (690g)
¾ κούπας νερό (180g)
½ κούπα βούτυρο, λιωμένο (100g)
4 κ.σ. ζάχαρη (55g)
½ κ.γλ. αλάτι
Για την κρέμα σοκολάτας-καραμέλας
300g σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
1 κούπα ζάχαρη (200g)
2 κ.σ. νερό
1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
600g κρέμα γάλακτος, χλιαρή
4 κ.σ. βούτυρο (55g)

Εκτέλεση:

1. Ξεκινάμε με τη κρέμα. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σ’ ένα μπολ.
2. Σ΄ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο έτσι ώστε η κρέμα να διατηρείται χλιαρή.
3. Σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο ανακατεύουμε τη ζάχαρη, με το νερό και το χυμό λεμονιού. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης ή μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σταματάμε το ανακάτεμα κι αφήνουμε το σιρόπι να βράσει ανακινώντας την κατσαρόλα κυκλικά μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει, δηλαδή να σκουρύνει και να πάρει ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Προσέχουμε να μην μας καεί γιατί θα πικρίσει.
4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε προσεκτικά, γιατί θα αρχίσει να κοχλάζει, το ⅓ της χλιαρής κρέμας γάλακτος. Ανακατεύμε με μια σπάτουλα μέχρι να σταματήσει να κοχλάζει και ρίχνουμε και την υπόλοιπη κρέμα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε πολύ χαμηλή φωτιά, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί η καραμέλα με την κρέμα σ’ ένα λείο μείγμα.
5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Περιμένουμε 5 λεπτά για να μαλακώσει η κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσει βελούδινη, λεία και γυαλιστερή υφή η κρέμα. Την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να κρυώσει και να πήξει, πριν τη χρησιμοποιήσουμε (περίπου 2 ώρες).
6. Ετοιμάζουμε το μείγμα για τις κρέπες. Σε ένα ευρύχωρο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το κακαό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τα αυγά και το νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί ένας πηχτός χυλός. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τέλος, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον. Αν βγάζοντας το μπολ από το ψυγείο μας φανεί το μείγμα πολύ πηχτό, το αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα. Αν υπάρχουν κόμποι αδιάλυτου αλευριού, μπορούμε να το περάσουμε από ψιλή σίτα.
7. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει καλά και το αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο. (Ανάλογα με τη διάμετρο που θέλουμε να έχει η τούρτα μας, επιλέγουμε και το αντίστοιχο τηγάνι.) Με μια κουτάλα ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα χυλού στο κέντρο του τηγανιού και κουνώντας το κυκλικά, απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα. Μόλις ψηθεί η κάτω πλευρά και ροδίσει, αναποδογυρίζουμε την κρέπα με μια σπάτουλα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Ακουμπάμε την ψημένη κρέπα πάνω σε πιατέλα στρωμένη με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
8. Στο μεταξύ μπορούμε να αρχίσουμε να συναρμολογούμε την τούρτα. Στο χρόνο που μεσολαβεί μέχρι να ψηθεί η επόμενη κρέπα, αλείφουμε την προηγούμενη με μια πολύ λεπτή στρώση κρέμας, φροντίζοντας να μας περισσέψει κρέμα για το γλασάρισμα της τούρτας. Συνεχίζουμε να εναλλάσσουμε τις στρώσεις κρέπας με κρέμα, μέχρι η τούρτα μας να έχει το επιθυμητό ύψος. Μπορούμε, επίσης, να ψήσουμε πρώτα όλες τις κρέπες και κατόπιν να συναρμολογήσουμε την τούρτα. Τέλος, καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα. Αν η κρέμα έχει πήξει πολύ μπορούμε να τη ζεστάνουμε ελαφρά για να μπορέσουμε να γλασάρουμε ομοιόμορφα την τούρτα. Αν θέλουμε διακοσμούμε την τούρτα με σπασμένη καραμέλα ή ξηρούς καρπούς.

Για τη σπασμένη καραμέλα
½ κούπα ζάχαρη (100g)
1 κ.σ. νερό
Σε μικρό κατσαρολάκι φτιάχνουμε την καραμέλα, ζεσταίνοντας τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να λιώσει και να σκουρύνει. Απλώνουμε την καραμέλα σε λεπτή στρώση πάνω σε λαδόκολλα κι όταν στερεοποιηθεί, τη σπάμε σε μικρά κομμάτια.



 http://kouzinista.wordpress.com

Σοκολατένια cookies με καραμέλες γάλακτος



Σοκολατένια cookies με ξηρούς καρπούς και καραμέλες γάλακτος. Μια ματιά αρκεί για να σε πείσει ότι πρέπει να τα δοκιμάσεις. Να τρέξεις στη κουζίνα με τη συνταγή ανά χείρας, να βγάλεις υλικά και σύνεργα και να μη σηκώσεις κεφάλι παρά μόνο όταν τα λαχταριστά αντικείμενα του πόθου σου είναι έτοιμα για να τα απολαύσεις. Μια μπουκιά αρκεί για να τα λατρέψεις. Η σοκολατένια ζύμη τους σκορπάει στο στόμα, οι χοντροκομμένοι ξηροί καρποί τα κάνουν ακαταμάχητα τραγανά και η μαστιχωτή καραμέλα σου φέρνει στο μυαλό αγαπημένες γεύσεις των παιδικών σου χρόνων. Tότε που οι τυλιγμένες στο χρυσόχαρτο «αγελαδίτσες» έμοιαζαν στα μάτια σου με μικρό θησαυρό.
cookies-me-karamela-photo5
Μοιάζουν με μικρές φωλιές γεμισμένες με καραμέλα που πλημμυρίζει στο στόμα σου μόλις τα δαγκώσεις. Η καραμέλα δεν σκληραίνει και διατηρείται μαλακή και μαστιχωτή. Τα cookies παραμένουν το ίδιο νόστιμα μέρες μετά, όσο και την πρώτη μέρα που θα τα φτιάξεις. Το πικρό κακάο, η γαλακτερή καραμέλα και οι ξηροί καρποί αποτελούν έναν ανεπανάληπτο γευστικό συνδυασμό που δεν έχει ανάγκη από πολλές συστάσεις. Τα υλικά αλληλοσυμπληρώνονται σε γεύση και υφή και δημιουργούν, χωρίς υπερβολή, τα πιο νόστιμα cookies που έχω δοκιμάσει!
Σοκολατένια cookies με καραμέλες γάλακτος/Chocolate turtle cookies
Τα cookies κέρδισαν επάξια μια θέση στη λίστα μου με τις πιο αγαπημένες συνταγές. Η συνταγή δεν είναι δύσκολη, ούτε χρονοβόρα. Πλάθεις τη ζύμη σε ολοστρόγγυλες μπαλίτσες, τις βουτάς στο ασπράδι και στους ξηρούς καρπούς, κάνεις μια λακκουβίτσα στο κέντρο τους και τα ψήνεις. Όταν βγουν από το φούρνο, θα έχουν απλώσει και η λακκουβίτσα θα έχει φουσκώσει γι΄ αυτό μην απογοητευτείτε. Όσο η ζύμη είναι ακόμη μαλακή και ζεστή, πιέζουμε για δεύτερη φορά τις λακκουβίτσες για να πάρουν το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος. Η τελευταία πινελιά είναι να τα γεμίσουμε με τη ζεστή καραμέλα. Μετά, αν μπορούμε, κάνουμε υπομονή για να κρυώσουν και να τα απολαύσουμε!
cookies-me-karamela-photo4

Σοκολατένια cookies με καραμέλες γάλακτος

Υλικά:

Για 24 cookies
1 κούπα + 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (140g)
⅓ κούπας κάκαο (30g)
¼ κ.γλ. αλάτι
½ κούπα βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (115g)
⅔ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (130g)
1 μεγάλο αυγό, χωρισμένο + 1 ασπράδι
2 κ.σ. γάλα (30g)
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
1 κούπα φουντούκια ή καρύδια, χοντροαλεσμένα (120g)
14 καραμέλες γάλακτος (αγελαδίτσες)
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος (45g)

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί, το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι. Σε άλλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα ν’ ασπρίσει και ν’ αφρατέψει, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού, το γάλα και τη βανίλια και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το μείγμα των στεγνών υλικών και ανακατεύουμε ελάχιστα, όσο χρειάζεται για να ενσωματωθούν στη ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την πατάμε να πλατύνει και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον, μέχρι να παγώσει και να σφίξει.
2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Στρώνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα.
3. Βάζουμε τα ασπράδια σε ένα μικρό μπολ και τα χτυπάμε μέχρι να αφρίσουν. Αλέθουμε στο multi τους ξηρούς καρπούς σε χοντρά κομμάτια και τους βάζουμε σε ένα ρηχό μπολ.
Σοκολατένια cookies με καραμέλες γάλακτος/Chocolate turtle cookies
4. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Παίρνουμε με το χέρι κομμάτια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού (περίπου 20g) και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Βουτάμε τις μπαλίτσες μία-μία στο ασπράδι και τις κυλάμε στους ξηρούς καρπούς, μέχρι να καλυφθούν καλά και παντού. Τις αραδιάζουμε στη λαμαρίνα φροντίζοντας να έχουν τουλάχιστον 5cm απόσταση μεταξύ τους. Με τον δείκτη μας ή με ένα κουταλάκι μεζούρα της ½ κ.γλ. σχηματίζουμε στο κέντρο κάθε μπαλίτσας μια μικρή λακκουβίτσα πιέζοντας ελαφρά.
Σοκολατένια cookies με καραμέλες γάλακτος/Chocolate turtle cookies
5. Ψήνουμε κάθε λαμαρίνα χωριστά για 12 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και πιέζουμε προσεκτικά για δεύτερη φορά τις λακκουβίτσες γιατί στο μεταξύ τα cookies θα έχουν φουσκώσει και απλώσει αρκετά. Τα αφήνουμε 5 λεπτά πάνω στη λαμαρίνα και κατόπιν τα μεταφέρουμε με μια σπάτουλα πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
6. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τις καραμέλες στο φούρνο μικροκυμάτων (ή σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά) στη μέτρια ισχύ για 1 λεπτό. Βγάζουμε το μπολ από το φούρνο, ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για διαστήματα όλο και μικρότερου χρόνου (30, 20, 10 δευτερολέπτων), ανακατεύοντας κάθε φορά, μέχρι να λιώσουν εντελώς οι καραμέλες και να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα. Γεμίζουμε τις λακκουβίτσες των cookies με τη ζεστή καραμέλα (γιατί όσο κρυώνει πήζει). Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και να σταθεροποιηθεί η καραμέλα πριν τα μεταφέρουμε.
(Βασισμένη στη συνταγή “Chocolate Turtle Cookies” από το: America’s Test Kitchen Holiday Cookies 2010 Special Issue)



 http://kouzinista.wordpress.com

Σοκολατένια cookies χωρίς αλεύρι και βούτυρο!

cookies-me-aspradia-photo2

Το να φτιάξεις απίθανα σοκολατένια cookies χωρίς να χρησιμοποιήσεις βούτυρο ή αλεύρι, είναι αλήθεια ότι μου ακούστηκε πολύ καλό για να είναι αληθινό. Μια δαγκωματιά, όμως, από αυτά τα σκουρόχρωμα cookies με τη λεπτή, τραγανή κρούστα και το μαλακό, υγρό και μαστιχωτό εσωτερικό, ήταν αρκετή για να με πείσει. Με υφή και γεύση που σε παραπέμπουν έντονα σε brownies, γεμάτα από καβουρδισμένα, τραγανά καρύδια και με πλούσια σοκολατένια γεύση, είναι ένας συνδυασμός που τα καθιστά επικίνδυνα εθιστικά κι εντελώς ακατάλληλα για μη εγκρατείς γλυκατζήδες με ιδιαίτερη έφεση στη σοκολάτα (ονόματα δε λέμε).
Σοκολατένια cookies χωρίς αλεύρι και βούτυρο/Flourless chocolate walnut cookies
Ηθικός αυτουργός της συνταγής είναι ο διάσημος Γάλλος pastry chef Francois Payard. Μια συνταγή που θα τολμήσω να την χαρακτηρίσω ιδιοφυή αφού τέσσερα μόνο υλικά, ένα μπολ και λίγα λεπτά ανακάτεμα αρκούν για να φτιάξεις αυτά τα ανεπανάληπτα cookies. Μπόλικη άχνη ζάχαρη, κακάο, ασπράδια αυγών και καρύδια είναι τα υλικά που θα χρειαστούμε. Σημειώστε ότι η συνταγή δεν περιέχει γλουτένη, λακτόζη ή χοληστερόλη ενώ είναι πλούσια σε καλά λιπαρά (ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα) και αντιοξειδωτικά! Διαίτης δεν τα λες αλλά σίγουρα αποτελούν μια λιγότερο «ένοχη» απόλαυση. Δείτε τη διατροφική ανάλυση στο τέλος της συνταγής.
cookies-me-aspradia-photo3
Τα ασπράδια σε συνδυασμό με τη ζάχαρη δημιουργούν αυτήν τη γυαλιστερή, εύθραυστη κρούστα με τις λεπτές ρωγμές που τα κάνει τόσο ακαταμάχητα και διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλα cookies έχω κατά καιρό φτιάξει ή δοκιμάσει. Μεγάλα και λαχταριστά, έχουν υπέροχη υφή και γεύση, κάτι που δεν αναμένεις από μια συνταγή για cookies χωρίς καθόλου βούτυρο. Το μοναδικό «κουσούρι» της συνταγής είναι ότι σου αφήνει ένα περίσσευμα αχρησιμοποίητων κρόκων. Μπορούμε, όμως, είτε να τους διατηρήσουμε στη συντήρηση για 2-3 μέρες αφού τους καλύψουμε με λίγο νερό για να μη πιάσουν κρούστα είτε στην κατάψυξη για 6 μήνες περίπου μέσα σε σακουλάκια τροφίμων με λίγο αλάτι ή ζάχαρη, ανάλογα με τη μελλοντική τους χρήση. Άλλωστε το μότο των ημερών με άμεση εφαρμογή και στην κουζίνα είναι ένα: «δεν πετάμε τίποτα».
cookies-me-aspradia-photo4

Σοκολατένια cookies χωρίς αλεύρι και βούτυρο!

Υλικά:

(για 18 cookies)
3 κούπες ζάχαρη άχνη (375g)
½ κούπα+3 κ.σ. άγλυκο κακάο, καλής ποιότητας (55g)
¼ κ.γλ. αλάτι
3-4 ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου (≈120g)
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
2 κούπες καρύδια, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα (250g)

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C με αέρα. Απλώνουμε τα καρύδια σε μια λαμαρίνα και τα βάζουμε στο ζεστό φούρνο για 8 με 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε ή τα αλέθουμε σε χοντρά κομμάτια.
2. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C και στρώνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα.
3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί, την άχνη, το κακάο και το αλάτι. Προσθέτουμε τα ασπράδια και τη βανίλια και ανακατεύουμε με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα (ή με το σύρμα χειρός) για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρευστη και γυαλιστερή ζύμη. Ρίχνουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.
4. Βάζουμε 6 ισομεγέθεις κουταλιές ζύμης σε κάθε λαμαρίνα φροντίζοντας να απέχουν τουλάχιστον 5cm μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν αρκετά όσο ψήνονται. Τοποθετούμε τις λαμαρίνες στην πρώτη και την τελευταία θέση του φούρνου και ψήνουμε για 14 με 16 λεπτά αλλάζοντας θέση στις λαμαρίνες στα 8 λεπτά (βάζουμε την πάνω κάτω και το μπροστά πίσω), ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα cookies είναι έτοιμα όταν αρχίσει να σπάει η γυαλιστερή τους κρούστα στην επιφάνεια και γεμίσει λεπτές ρωγμές.
5. Τα βγάζουμε από το φούρνο και μετά από 10 λεπτά, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, τα ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με την υπόλοιπη ζύμη, αφού πρώτα στρώσουμε καθαρή λαδόκολλα στη λαμαρίνα. Τα διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί, μεταλλικό ή γυάλινο, για 3 μέρες.
… Και μερικά χρήσιμα tips για σίγουρη επιτυχία, λίγο παρακάτω.
(Βασισμένη στη συνταγή του Francois Payard, από το βιβλίο του “Chocolate Epiphany”)
Σοκολατένια cookies χωρίς αλεύρι και βούτυρο/Flourless chocolate walnut cookies
Tips
Η ζύμη πρέπει να είναι παχύρευστη, όχι νερουλή (λίγο πιο πυκνή από μια κλασική ζύμη κέικ). Βάζοντας κουταλιές ζύμης πάνω στη λαδόκολλα, αυτές πρέπει να διατηρούν για λίγο το σχήμα τους και να μην απλώνουν αμέσως.
Αν δεν μπορούμε να ζυγίσουμε τα ασπράδια, προσθέτουμε πρώτα τα τρία, ανακατεύουμε, προσθέσουμε και τα καρύδια και στη συνέχεια, αν μας φανεί πολύ σφιχτή η ζύμη, προσθέτουμε και το τέταρτο ασπράδι.
Τα cookies όταν βγουν από το φούρνο θα πρέπει η κάτω τους πλευρά να είναι ακόμη μαλακή αλλά θα σφίξει όσο κρυώνουν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα αφήσουμε να κρυώσουν για 10 περίπου λεπτά πάνω στη λαδόκολλα, πριν προσπαθήσουμε να τα ξεκολλήσουμε.
Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φουντούκια αντί για καρύδια.

Μέση διατροφική αξία (ανά μερίδα 45g)*

nutrition-flourless-cookies

http://kouzinista.wordpress.com

Σιροπιασμένο και γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα και καρύδια… από τον Άκη Πετρετζίκη





































Υλικά για το τσουρέκι
500 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια +50 γραμμάρια για τη μαγιά
150 γραμμάρια μέλι
150 γραμμάρια νερό
1,5 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
100+50 γραμμάρια Βούτυρο
2 αυγά
ξύσμα πορτοκαλιού, 15 γρ. μαγιά, 10 γρ. μαχλέπι, 2 βανίλιες, 1,5 γρ. μαστίχα
1 πρέζα αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
150 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
100 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου σε κομμάτια
45 γραμμάρια ζάχαρη
30 γραμμάρια κακάο
λίγα καρύδια χοντροκομμένα
Υλικά για το σιρόπι
160 γραμμάρια ζάχαρη
160 γραμμάρια νερό

Σιροπιασμένο και γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα και καρύδια
Απίστευτο, νόστιμο και σοκολατένιο!!


Χρόνος Εκτέλεσης: 3 ώρες
Κόστος: 7.00 €
Βαθμός Δυσκολίας: 1
Μερίδες: Οικογενειακή

Βάζουμε στο μίξερ το νερό, τη μαγιά και τα 50γρ αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μετά σκεπάζουμε το μείγμα με το υπόλοιπο αλεύρι ρίχνοντάς το απαλά από πάνω. Το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγο. Είναι έτοιμο όταν οι φουσκάλες της ζωντανής μαγιάς βγουν πάνω από το αλεύρι (περίπου σε μισή ώρα).
Ενδιάμεσα βάζουμε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά (Μαχλέπι, βανίλια, μαστίχα) σε ένα μπλεντεράκι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σε ένα γουδί.
Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το μέλι, τα 100 γρ. βούτυρο, το ξύσμα και το μείγμα των μπαχαρικών με τη ζάχαρη, μέχρι που να λιώσει το βούτυρο αλλά προσοχή όχι να κάψει αλλά απλά να ζεσταθεί. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά και όλα μαζί μέσα στον κάδο του μίξερ όπου έχουμε το μείγμα του αλευριού.
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μπορεί να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα. Περίπου για 5 λεπτά. Στο τέλος των πέντε λεπτών προσθέτουμε τα 50 γρ. κρύο βούτυρο σε κομμάτια ενώ χτυπάει ακόμα το μίξερ. Μόλις απορροφηθεί και το τελευταίο κομμάτι από το βούτυρο βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει (αλλά όχι σε πολύ ζεστό μέρος) περίπου για 1 – 2 ώρες. 
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο μιας και είναι αρκετή για 2 τσουρέκια. 
Ετοιμάζουμε το μείγμα για τη γέμιση λιώνοντας στα μικροκύμματα ή σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κακάο. Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο. Ψιλοκόβουμε και μερικά καρύδια και τα έχουμε και αυτά εκεί δίπλα. 
Παίρνουμε τη ζύμη και τη διπλώνουμε αρκετές φορές και την ανοίγουμε με τον πλάστη με τη βοήθεια επιπλέον αλευριού. Τη διπλώνουμε ξανά και ξανά και την ανοίγουμε ξανά. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε το τσουρέκι μας να έχει πολλές ίνες καθώς ψήνεται. Αφού κάνουμε αυτή τη διαδικασία 4-5 φορές χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, και με την βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο. 
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας αλείφουμε το μείγμα της σοκολάτας και απο πάνω σκορπάμε τα καρύδια. Διπλώνουμε σε ρολό από την πιο στενή πλευρά. 
Με ένα μαχαίρι κόβουμε στα δύο τη ζύμη κατά μήκος. Έτσι εμφανίζονται οι στρώσεις της σοκολάτας και γυρνάμε τις ζύμες με την γέμιση προς τα πάνω για να μην τρέξει. Βάζουμε παράλληλα τα δύο κομμάτια και κάνουμε μια απλή κοτσίδα προσέχοντας οι “κόψεις» της ζύμης να είναι πάντοτε προς τα πάνω για να μην χύνεται η γέμιση κατά το ψήσιμο. Βάζουμε σε ταψί ή φόρμα του κέικ. Το ίδιο κάνουμε και με την άλλη μισή ζύμη.
Τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 30′ έως 1 ώρα και μετά τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 – 30 λεπτά. Αν θέλουμε να σιροπιάσουμε τα τσουρέκια μας τότε κατά τη διάρκεια του ψησίματος ετοιμάζουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό. Είναι έτοιμο μόλις βράσει και διαλυθεί η ζάχαρη. Μοιράζουμε το σιρόπι στη μέση και σιροπιάζουμε με προσοχή τα τσουρέκια μας. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μετά κόβουμε.
Μπορείτε να αυξήσετε τη ζάχαρη άν θέλετε να είναι πιό γλυκό!

tsoureki-gemisto-photo3
Πηγή: oisyntagesmoy.gr

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Κοκορετσάκια σε σουβλάκια



Ψήνονται πιο γρήγορα από τη σούβλα και σίγουρα εξασφαλίζουν το γιορτινό μας τραπέζι ακόμα κι αν ο καιρός έχει άλλα σχέδια! Αν τα ψήσετε στα κάρβουνα, αρχικά θα βάλετε τη σχάρα με τα σουβλάκια κοντά στη θράκα ώστε να τα δείτε να ροδίζουν καλά και να γίνουν τραγανά. Μετά θα ανεβάσετε λίγο τη σχάρα και θα ψήσετε γυρνώντας τα πολύ συχνά ώστε να ψηθούν καλά και ομοιόμορφα. Υπολογίστε το συνολικό χρόνο ψησίματος στα 45 λεπτά.
Χρόνος Προετοιμασίας:
2 ώρες
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: περίπου 35΄
Χρόνος Αναμονής:
Μαρινάρισμα: 1 βράδυ
Υλικά:
  • Για 6 σουβλάκια
  • 1 αρνίσια συκωταριά, βάρους περίπου 1½ κιλού
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
  • τα φύλλα από 1ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αντεριά από 2 αρνάκια, κατά προτίμηση γάλακτος
  • 6 μεταλλικές σούβλες για σουβλάκια
  • ρίγανη, θυμάρι και άφθονο αλατοπίπερο, για το το πασπάλισμα
Εκτέλεση: 
Το προηγούμενο βράδυ: Πλένω πολύ καλά τη συκωταριά και την κόβω σε μεγάλους κύβους (όπως τα κλασικά χοιρινά σουβλάκια). Βάζω τους κύβους σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δυόσμο και μπόλικο αλατοπίπερο και ανακατεύω πολύ καλά. Σκεπάζω το μπολ και το βάζω για όλο το βράδυ στο ψυγείο για να μαριναριστεί καλά η συκωταριά.
Την επόμενη ημέρα: Πλένω πολύ καλά την αντεριά*.
Περνάω σε κάθε μεταλλική σούβλα κομμάτια από συκωταριά, εναλλάξ, δηλαδή από διάφορα μέρη της (συκώτι, πλεμόνια κ.ά.), σφικτά, ώστε να κολλήσουν καλά μεταξύ τους. Προαιρετικά βάζω κομμάτια από αντεριά ανάμεσα στα κομμάτια της συκωταριάς.
Τύλιγμα με την αντεριά: Περνάω τη μία άκρη από τα έντερα στη σούβλα, τη δένω κόμπο για να μην φύγει και τυλίγω σφικτά τα εντόσθια τη συκωταριάς. Οταν φτάσω σην άλλη άκρη ξαναγυρίζω από την αρχή και επαναλαμβάνω το τύλιγμα άλλη μία φορά. Κόβω το έντερο και το δένω σφικτό κόμπο με την άλλη άκρη του που έχω δέσει στην αρχή.
Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια. Στερεώνω τα σουβλάκια όρθια σε ένα ταψί για να στραγγίξουν από τα περιττά υγρά και τα αφήνω για 20 λεπτά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βάζω τα κοκορετσάκια σε μια σχάρα και τη στερεώνω στα χείλη ενός ταψιού ώστε να πέσουν μέσα τα υγρά του ψησίματος. Ψήνω τα σουβλάκια για 30 λεπτά. Μετά, ανεβάζω ψηλότερα το ταψάκι και γυρίζω τη λειτουργία στο γκριλ. Ψήνω για άλλα 2 - 4 λεπτά, μέχρι τα κοκορετσάκια να πάρουν ωραίο χρώμα, τα βγάζω και τα πασπαλίζω αμέσως με μπόλικο αλατοπίπερο, ρίγανη και θυμάρι (τα οποία αν θέλω έχω ανακατέψει όλα μαζί σε ένα μπολάκι).


 http://www.dinanikolaou.gr

Εκμέκ σοκολατόπιτα ψυγείου




Ένα διαφορετικό εκμέκ με κρέμα σοκολάτας που θα λατρέψετε. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φυτική κρέμα με κανονική κρέμα γάλακτος για πιο πλούσια γεύση.
 
Χρόνος Προετοιμασίας:
20΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
15΄
Χρόνος Αναμονής:
Στο ψυγείο: 2 ώρες

Υλικά:
  • Για 6-8 άτομα
  • 400 γρ. φρυγανιές
  • 1½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλυτζ. τσαγιού νερό
  • Για την κρέμα σοκολάτα
  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 750 γρ. γάλα
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • Για τη σαντιγί
  • 700 γρ. κρέμα γάλακτος φυτική
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • φλοίδες σοκολάτας για τη διακόσμηση

Εκτέλεση: 
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη και το νερό και το αφήνω να βράσει για 5 λεπτά. Δεν το αφήνω να δέσει πολύ.
Σε ένα ορθογώνιο ταψί, στρώνω τις φρυγανιές ώστε να καλυφθεί ο πάτος. Περιχύνω τις φρυγανιές με το ζεστό σιρόπι και τα αφήνω μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Για την κρέμα: Παίρνω 1 φλυτζάνι από το μετρημένο γάλα και διαλύω μέσα το κορν φλάουρ. Σε ένα μπολ, χτυπάω τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτω το μίγμα με το κορν φλάουρ. Ανακατεύω καλά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το υπόλοιπο γάλα να ζεσταθεί. Μόλις πάρει βράση, προσθέτω την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύω καλά μέχρι να λιώσει εντελώς. Προσθέτω το μείγμα των αυγών και ανακατεύω μέχρι να σφίξει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει.
Στρώνω την κρέμα σοκολάτας επάνω στις σιροπιασμένες φρυγανιές και βάζω το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να κρυώσει καλά και να σφίξει.
Για τη σαντιγί: Χτυπάω καλά τη φυτική κρέμα με τη ζάχαρη και την βάζω σε κορνέ. Βγάζω το γλυκό από το ψυγείο και φτιάχνω γραμμές με τη σαντιγί επάνω στην σοκολατένια κρέμα. Πασπαλίζω με τις φλοίδες σοκολάτας και σερβίρω.



 http://www.dinanikolaou.gr

Αμυγδαλωτά σε φύλλο κρούστας




Τέλειο κέρασμα με τη λεπτή γεύση του αμυγδάλου και το απίθανο άρωμα της μαστίχας. Θα ξετρελάνει όσους τα δοκιμάσουν!!!
 
Χρόνος Προετοιμασίας:
30 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: 20-25 λεπτά
 
Υλικά:
  • Για 34 - 36 κομμάτια
  • 300 γρ. αμυγδαλόψιχα, ασπρισμένη, καβουρδισμένη στο γκριλ για ελάχιστα λεπτά, μέχρι να χρυσίσει και τριμμένη σε χοντρά ψίχουλα
  • 2 ασπράδια από βιολογικά αυγά, χτυπημένα σε μαρέγκα
  • 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας Χίου
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ μαστίχας Χίου ή κάποιο λικέρ της αρέσκειας σας
  • 1/2 φλιτζάνι γλυκό κουταλιού κεράσι (ή βύσσινο), καλά στραγγισμένο από το σιρόπι του
  • 4 λεπτά φύλλα κρούστας
  • 1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • 1/3 φλιτζανιού (περίπου 80 ml) ανθόνερο, για το ράντισμα
  • άφθονη ζάχαρη άχνη, για το  πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω την καβουρδισμένη και τριμμένη αμυγδαλόψιχα και προσθέτω τα χτυπημένα ασπράδια, τη σκόνη μαστίχας, το λικέρ και το στραγγισμένο γλυκό κουταλιού. Ανακατεύω πολύ καλά.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 C. Στρώνω με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί.
Παίρνω ένα φύλλο κρούστας και το απλώνω σε καθαρή και επίπεδη επιφάνεια. Το αλείφω καλά με λίγο βούτυρο και το διπλώνω στη μέση. Κατά μήκος της στενής πλευράς του απλώνω το 1/4 του μείγματος αμυγδάλου. Τυλίγω το φύλλο σε ρολό και το κόβω σε φέτες με πάχος περίπου 1½ εκ., φτιάχνοντας μικρά σαραγλάκια. Τα βάζω στο ταψί, το ένα κοντά στο άλλο.

Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα άλλα 2 φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση και τα κόβω και αυτά σε σαραγλάκια, τα οποία βάζω στο ταψί.
Τοποθετώ το ταψί στο φούρνο και ψήνω τα αμυγδαλωτά-σαραγλάκια για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.

Βγάζω το ταψί από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν ελαφρώς. Τα ραντίζω με το ανθόνερο και τα πασπαλίζω με άφθονη ζάχαρη άχνη.
 
 
 http://www.dinanikolaou.gr

«Μελαχρινή» νηστίσιμη


Όταν φτιάχνω γλυκίσματα σιροπιαστά που έχουν υφή κέικ τα αφήνω να κρυώσουν καλά και τα σιροπιάζω με χλιαρό σιρόπι. Ετσι, απορροφούν καλύτερα το σιρόπι και δεν λασπώνουν.
 
Χρόνος Προετοιμασίας:
15΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: 1 ώρα

Υλικά:                                                                           
  • Για 1 ταψί διαμέτρου 28 - 30 εκ.
  • 600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κουτ. σούπας καλής ποιότητας σκόνη κακάο
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 200 γρ. χονδροσπασμένη καρυδόψιχα
  • 2 σφηνάκια κονιάκ
  • 650 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 200 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη, για το ταψί
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • Για το σιρόπι
  • 500 ml νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μέλι
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

 Εκτέλεση:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C (κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα, αν διαθέτει ο φούρνος σας).
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά το αλεύρι, το κακάο, την άχνη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το γαρίφαλο και την καρυδόψιχα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και το ξύσμα.
Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος του αλευριού, ρίχνω εκεί το υγρό μείγμα και ανακατεύω καλά με τα χέρια (ή με ξύλινη κουτάλα ή με το μίξερ χειρός), με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματίσω ένα πυκνό, ομοιογενές μείγμα.
Λαδώνω ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 - 30 εκ., αδειάζω εκεί το μείγμα και το ψήνω για 1 ώρα. Για να δω αν είναι έτοιμο, βυθίζω στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού: πρέπει να βγει στεγνή, χωρίς υπολείμματα ζύμης. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
Σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά του σε ένα κατσαρολάκι, τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και, όταν το μείγμα κοχλάσει, το σιγοβράζω για 8 - 9 λεπτά. Το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς και να γίνει χλιαρό.
Περιχύνω σταδιακά την κρύα «μελαχρινή» με το χλιαρό σιρόπι. Όταν κρυώσει ξανά το γλυκό το κόβω σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρω.




 http://www.dinanikolaou.gr

Κανταΐφι με κρέμα



Εκμέκ κανταΐφι, μεγαλειώδες, λαχταριστό, γλύκισμα για ιδιαίτερες περιστάσεις. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα στρογγυλό τσέρκι που θα αγοράσετε από καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας ή έστω ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι, απαραιτήτως με αποσπώμενα τοιχώματα για να μπορέσετε να ξεφορμάρετε το γλυκό.
 
Χρόνος Προετοιμασίας:
45΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: 15΄
Χρόνος Αναμονής:
Στο ψυγείο: 1 ώρα τουλάχιστον

Υλικά:                                                                                        
  • Για 1 ταψάκι διαμέτρου 20 εκ.
  • Για την κρέμα
  • 650 ml γάλα
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • Για τη σαντιγί
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Για τη βάση
  • 100 γρ. κανταΐφι
  • 60 γρ. λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • Για το σιρόπι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • Για το γαρνίρισμα
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, τριμμένα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη

Εκτέλεση:
Για την κρέμα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το γάλα και τη μισή ζάχαρη και τα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά.
Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζω την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τη σκόνη βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και τα αυγά και τα χτυπάω με το μίξερ χειρός, μέχρι να αναμειχθούν καλά και να γίνουν ένα πηκτό μείγμα. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνω λίγο-λίγο το ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και το ρίχνω στο μπολ με τα χτυπημένα υλικά, δουλεύοντας διαρκώς με το μίξερ αλλά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι το καινούριο μείγμα που θα προκύψει να γίνει λείο και σχετικά ρευστό. Το αδειάζω στην κατσαρόλα και ανακατεύω γρήγορα και έντονα με μια ξύλινη κουτάλα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κάνει μεγάλες φουσκάλες. Αποσύρω από τη φωτιά προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί και αφήνω την κρέμα να κρυώσει.
Για τη σαντιγί: Σε ένα καθαρό μπολ χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη, μέχρι να φτιάξω μια αφράτη και σφικτή σαντιγί.
Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά σε μια μέτρια κατσαρόλα και τα ζεσταίνω για 5 - 6 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν μια βράση. Αποσύρω και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Για τη βάση: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνω ελαφρώς ένα μέτριο ταψάκι (ή ένα μέτριο πυρίμαχο οβάλ σκεύος). Απλώνω εκεί το κανταΐφι και το αραιώνω λιγάκι με τα χέρια μου για να απλωθεί σε όλο τον πυθμένα. Το περιχύνω με το λιωμένο βούτυρο και βάζω το ταψάκι στο φούρνο. Ψήνω το κανταΐφι για 15 λεπτά, μέχρι απλώς να ροδίσει απαλά και να στεγνώσει. Το βγάζω από το φούρνο και, όπως είναι καυτό, το περιχύνω με το κρύο σιρόπι. Το αφήνω για 5 λεπτά.
Συναρμολόγηση: Μεταφέρω το σιροπιασμένο κανταΐφι σε ένα μικρό και βαθύ ταψάκι με διάμετρο 20 - 22 εκ., με αποσπώμενα τοιχώματα. Εναλλακτικά, στρώνω με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί και βάζω στο κέντρο του ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 20 - 22 εκ.
Απλώνω στη βάση το σιροπιασμένο κανταΐφι και αδειάζω από πάνω την κρέμα. Ισιώνω την επιφάνεια και απλώνω εκεί τη σαντιγί, ανασηκώνοντάς την με ένα πιρούνι για να κάνει κορυφές (αν θέλω, τη βάζω σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και σχηματίζω ροζέτες σαντιγί στην επιφάνεια της κρέμας). Βάζω το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα.
Ξεφορμάρω το γλυκό (δηλαδή ανοίγω τα αποσπώμενα τοιχώματα του ταψιού ή απλώς ανασηκώνω το τσέρκι) και πασπαλίζω την επιφάνεια με τα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης και την κανέλα. Σερβίρω αμέσως.

http://www.dinanikolaou.gr

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΚΕΪΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΙ ΤΑΡΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ !!!





Τι θα χρειαστώ:
1 κούπα ηλιέλαιο
2 κούπες ζάχαρη
3 αβγά
2 βανίλιες 

1 μπέικιν πάουντερ
1 πορτοκάλι (τον χυμό του διαλύω το μπέικιν)
500 γρ. Αλεύρι κοσκινισμένο
2 μέτρια πορτοκάλια ολόκληρα ....! στο μουλτι, όχι όμως πολτό, κομματάκια ....
 

Η εκτέλεση με την σειρά που την δίνω:
Φούρνο πάνω κάτω 170 βαθμούς για 60 λεπτά.........

το σιρόπι όταν κρυώσει τελείως το κέικ. 
Κάνω το σιρόπι σε μπρικάκι: βάζω 3 κουταλιές μαργαρίνη ..
3 κουταλιές ζάχαρη
Λειώνω την ζάχαρη
Προσθέτω τον χυμό από ένα πορτοκάλι
Το βράζω 5 λεπτά και το περιχύνω στο κέικ
...............

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ 

Από το μείγμα για το κέικ πορτοκαλιού, κρατώ 2 ποτήρια για την τάρτα (πάντα το κάνω) ..και κάνω μηλόπιτα..αχλαδόπιτα κλπ
Τώρα για το στήσιμο της τάρτας, βουτυρώνω την ταρτιέρα. Κόβω τα πορτοκάλια σε φέτες και βάζω κυκλικά ...ρίχνω ραντίζω με ηλιέλαιο μισό φλιτζάνι περίπου, ρίχνω 3-4 κουταλιές ζάχαρη καστανή άμα έχεις .... και από επάνω την ζύμη......40_50 λεπτά στους 170 βαθμούς - πάνω κάτω ο φούρνος......
Τώρα προσοχή, θα τη βγάλω από την ταρτιέρα όταν κρυώσει καλά


Η Συνταγή και οι Φώτο είναι από την γλυκύτατη Ελένη Λ. Τσολακούδη.

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΒΑΚΑΛΑΟΣ ΦΙΛΕΤΟ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ...ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ!!!

Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε τόσο καιρό, μαζέψαμε κάμποσα κιλάκια, εεε... ώρα να τα χάσουμε.
Το φαγάκι αυτό είναι νοστιμότατο, χωρις να μας προσθέτει κάτι επιπλέον στο βάρος μας.. δεν μένει παρά να το ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ!!!



ΥΛΙΚΑ
Μια συσκευασία βακαλάο φιλέτο (1000 γρ)
3 ώριμες μεγάλες ντομάτες τριμμένες η' 1 συσκευασία ντοματάκια κονκασε
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κλωναράκια δεντρολίβανο
Αλάτι 
Πιπέρι
4 κ.σούπας ελαιόλαδο
1/2 κούπα νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και στρώνουμε τα φιλέτα σε ένα ταψί,τα αλατοπιπερώνουμε
και ρίχνουμε από πάνω τις τριμμένες ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά


σκεπάζουμε το ταψί μας με καπάκι αν έχει το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε,
διαφορετικά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 175-180 βαθμούς για 3 τέταρτα στην τελευταία σχάρα και στο τέλος αφαιρούμε το καπάκι να πάρει ελαφρά λίγο χρώμα. (όχι πολύ και ξεραθούν).



Συνοδεύουμε τα φιλετάκια μας με πράσινη σαλάτα (βραστά κολοκυθάκια, μαρούλι).






nostimessyntagesthsgwgws