Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Σαγανάκι με Φέτα και γαρίδες

Σαγανάκι με Χωριό Φέτα και γαρίδες

υλικά



1 κιλό γαρίδες μεγάλου μεγέθους
300 γρ. Φέτα
1 νεροπότηρο ψιλοκομμένη ντομάτα
1 νεροπότηρο χυμό ντομάτα
1 φλιτζάνι του καφέ Ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμυδάκι τριμμένο στον τρίφτη
1 κ.γ. πιπέρι τριμμένο
Λίγο αλάτι
1 φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα


εκτέλεση

  1. Με υπομονή καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφός τους, κρατώντας το κεφάλι και την ουρά. Τις απλώνετε σε ένα ταψί του φούρνου.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το χυμό ντομάτας, το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο.
  3. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και περιμένετε να μειωθεί ο όγκος της σάλτσα κατά το ¼.
  4. Με αυτή τη σάλτσα περιχύνετε τις γαρίδες στο ταψί.
  5. Ψιλοκόβετε τη Φέτα σε μικρά κομματάκια και το σκορπίζετε ανάμεσα από τις γαρίδες.
  6. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για περίπου ¾ στους 200ο .
  7. Σερβίρετε τις γαρίδες σε πιατέλα και τις πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 minervahorio.gr

Σπαγγέτι με τόνο & Ελιές

Σπαγγέτι με τόνο

υλικά

1 πακέτο σπαγγέτι
3 τονάκια σε άλμη ή 2 κονσέρβες τόνο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κονσέρβα ντοματάκια
1 κ.σ. ρίγανη
1 βάζο Ελιές Καλαμών
Αλάτι με προσοχή
Πιπέρι


εκτέλεση

  1. Ετοιμάζετε την σάλτσα: σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτετε τις ντομάτες, τη ρίγανη, τον τόνο και τέλος τις Ελιές Καλαμών. Ρίχνετε πιπέρι και αλάτι με προσοχή. Βράζετε την σάλτσα για 15 – 20λεπτά .
  2. Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνετε.
  3. Σερβίρετε τα μακαρόνια με την σάλτσα τους
  4. Πασπαλίζετε με φρέσκο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.

 minervahorio.gr

Καλαμάρια γεμιστά

Καλαμάρια γεμιστά

υλικά

6 μεγάλα καλαμάρια
1 1⁄2 φλιτζάνι τσαγιού 
αραβοσιτέλαιο
1 ματσάκι μαϊντανό 
(ψιλοκομμένο)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια 
(ψιλοκομμένα)
1 μέτριο κρεμμύδι 
(ψιλοκομμένο)
2 κ.σ. σταφίδες (προεραιτικά)
1 1⁄2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί αρετσίνωτο
αλάτι & πιπέρι
ελαιόλαδο


εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα καλαμάρια αφαιρώντας από μέσα τα εντόσθια και κόβοντας το κεφάλι από το υπόλοιπο σώμα.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε για 2’-3’ το ξερό κρεμμυδάκι.
  3. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καλαμαράκια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 4’-5’ μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
  4. Σβήνουμε με το μισό κρασί και ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το μισό μαϊντανό. Ανακατεύουμε για 15’.
  5. Προσθέτουμε 4 1/2 φλιτζάνια νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει καλά.
  6. Τότε ρίχνουμε τις σταφίδες, το ρύζι και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά.
  7. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  8. Γεμίζουμε τα καλαμαράκια με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού, όχι όμως μέχρι επάνω, έτσι ώστε να μπορούν να κλείσουν με μια σκληρή οδοντογλυφίδα χωρίς να «χυθεί» η γέμιση.
  9. Τοποθετούμε τα καλαμαράκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  10. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο το κρασί.
  11. Σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30’.
  12. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20’ μέχρι να ροδίσουν από πάνω και σερβίρουμε.

 minervahorio.gr

Ταραμοσαλάτα

Ταραμοσαλάτα

υλικά

200 γρ. ταραμάς λευκός
350 γρ. ψίχα ψωμιού (όχι φρέσκο)
1 ποτήρι νερού Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
χυμός από 2 λεμόνια
πιπέρι

εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ με νερό αφήνουμε την ψίχα να μουλιάσει και κατόπιν την στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
  2. Στο μίξερ χτυπάμε τον ταραμά και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το πιπέρι και την ψίχα.
  3. Καθώς το χτυπάμε, προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.
  4. Σταματάμε να χτυπάμε μόλις το μίγμα γίνει ομογενοποιημένο και αποκτήσει κρεμώδη υφή.
  5. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε ψίχα ψωμιού, αραβοσιτέλαιο, πιπέρι ή λεμόνι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας


 minervahorio.gr

Μπακαλιάρος μαγειρευτός

Μπακαλιάρος μαγειρευτός

υλικά

2 κιλά μπακαλιάρο παστό
2 φλιτζάνια του τσαγιού Ελαιόλαδο
6 μέτρια κρεμμύδια
6 σκελίδες σκόρδο
6 ντομάτες ώριμες
2 κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ
1 ματσάκι μαϊντανό
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
Ελαιόλαδο και αλεύρι για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι


εκτέλεση

  1. Κόβουμε και ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο ως εξής: τον κόβουμε  σε κομμάτια και τον τοποθετούμε από την προηγούμενη μέρα σε μπολ. Τον σκεπάζουμε με νερό και τον αφήνουμε για 12 έως 24 ώρες, αλλάζοντας αρκετά συχνά το νερό (τουλάχιστον έξι φορές).
  2. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και το μαϊντανό.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το Ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη και το μαϊντανό.
  4. Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια νερό περίπου, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει, σε μέτρια φωτιά, για 20 περίπου λεπτά, έως ότου μαλακώσουν τα κρεμμύδια, απορροφήσει τα υγρά του και μείνει στην κατσαρόλα μας ελάχιστη σάλτσα.
  5. Αλευρώνουμε τον μπακαλιάρο. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε Ελαιόλαδο και μόλις κάψει τον προσθέτουμε και τηγανίζουμε κι από τις δύο πλευρές.
  6. Τέλος, προσθέτουμε τον μπακαλιάρο στη σάλτσα και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 5 λεπτά ακόμη, ώσπου να πιεί τα υγρά του κουνώντας παράλληλα συνέχεια την κατσαρόλα, για να μην μας κολλήσει.

 minervahorio.gr

Τραγανή τάρτα με πραλίνες

 
ΥΛΙΚΑ
  • 250 γρ βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 125 γρ ζάχαρη άχνη
  • Στη μύτη του κουταλιού αλάτι
  • 2 μέτρια αυγά
  • Ό,τι αρωματικό θέλετε (βανίλια, κάρδαμο, μαχλέπι, γλυκάνισο ή ξύσμα πορτοκάλι, λεμόνι, περγαμότο)
  • 500 γρ αλεύρι μαλακό
  • 3 γρ μπέικιν πάουντερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε, σε θερμοκρασία δωματίου, το βούτυρο, την άχνη και το αλάτι μαζί μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αποκτήσει το χαρακτηριστικό άρωμα που θέλουμε.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπεικιν πάουντερ και δουλεύουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει. Κλείνουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την ξεκουράζουμε για 5 περίπου ώρες στο ψυγείο. Τη δουλεύουμε και πάλι την επόμενη ημέρα.
Με την ζύμη αυτή κάνουμε ταρτάκια και τα γεμίζουμε με πραλίνα της αρεσκείας μας (κακάο, βανίλια, φράουλα, φουντούκι ή μπανάνα).
Καλύπτουμε την κορυφή με γλάσσο σοκολάτας και διακοσμούμε ανάλογα με την γέμιση, τοποθετώντας κομμάτια φράουλας, μπανάνας, φουντουκιού ή γενικώς φρούτων. 

 haitogloubros.com

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ

 
ΥΛΙΚΑ
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
  • 1 1/4 φλιτζάνι νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξερή μαγιά
  • 1/4 φλιτζάνι Παρθένο σησαμέλαιο για να αλείψετε τα κριτσίνια
  • 1 φλιτζάνι σησάμι Σουδάν
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε αλεύρι, νερό, γάλα, ζάχαρη, αλάτι και μαγιά στο ζυμωτήριο. Αφήνουμε το μείγμα να ζυμωθεί και να φουσκώσει. Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και την απλώνουμε σε μία επιφάνεια.
Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο ορθογώνιο (περίπου 30 x 40 εκ και πάχος 0,5 εκ. ). Με ένα μαχαίρι ή τη ρόδα της πίτσας, κόβουμε τη ζύμη σε λεπτές λωρίδες μήκους 20 εκ. Τις λαδώνουμε με Παρθένο Σησαμέλαιο και τις ρολάρουμε στο σησάμι Σουδάν. Τεντώνουμε κάθε λωρίδα ζύμης πιάνοντας την από τις άκρες της για να σχηματίσουμε τα κριτσίνια. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί ή σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς C, για 12-15 λεπτά περίπου. 
 haitogloubros.com

Μοσχάρι στιφάδο

Μοσχάρι στιφάδο

υλικά

700 γρ. μοσχάρι σε μερίδες
200 γρ. κρεμμύδια μικρά στιφάδου
400 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο (1 μεγάλη κονσέρβα )
200 ml ξύδι
200 ml ελαιόλαδο
200 γρ. μανιτάρια (προαιρετικά)
10 κόκκους μπαχάρι
10 γαρίφαλα
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι


εκτέλεση

  1. Στρώνετε τις μερίδες του κρέατος μέσα σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.
  2. Βάζετε τα καθαρισμένα κρεμμυδάκια από πάνω.
  3. Αλατίζετε, πιπερώνετε και ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, και μόλις πάρει βράση τη χαμηλώνετε στο ελάχιστο.
  5. Αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου δυόμισι ώρες.

 minervahorio.gr

Λαχταριστή πίτσα με φέτα, ντομάτα, ελαιόλαδο και θυμάρι


Λαχταριστή πίτσα με φέτα, ντομάτα, ελαιόλαδο και θυμάρι


υλικά

150 γρ. Φέτα
5 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
4 κρεμμύδια ξερά
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας  Ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
αλάτι, πιπέρι

Για τη ζύμη
2 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα χλιαρό
½  φακελάκι μαγιά
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι

εκτέλεση

  1. Σε μια λεκάνη διαλύουμε ένα μικρό κομματάκι μαγιάς σε λίγο χλιαρό νερό. Ρίχνουμε το γάλα χλιαρό, το Ελαιόλαδο, το αλάτι και λίγο από το αλεύρι και ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας συνεχώς αλεύρι (όσο χρειαστεί) μέχρι η ζύμη μας να είναι ναι μεν απαλή αλλά και να ξεκολλάει από το χέρι μας.
  2. Μόλις είναι έτοιμη τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
  3. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε λίγο χοντρό αλάτι, το πιπέρι και το Ελαιόλαδο και τα τρίβουμε με τα χέρια μας για να μαλακώσουν.
  4. Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί με ένα πινέλο, βάζουμε μέσα τη ζύμη και την ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να απλωθεί.
  5. Πάνω από τη ζύμη απλώνουμε με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα τον πελτέ ντομάτας, από πάνω βάζουμε τα κρεμμύδια και τη Φέτα τριμμένη με το χέρι. Τέλος, βάζουμε τις ντομάτες κομμένες σε φέτες και αρωματίζουμε με το θυμάρι.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 50 λεπτά.


 minervahorio.gr

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Μιλφέιγ εξπρές με χαλβά

 
ΥΛΙΚΑ
για 6 άτομα
  • 250 γρ. Μακεδονικό Χαλβά με αμύγδαλα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος Ζαχαροπλαστικής
  • 2 κουταλάκια λικέρ Τία Μαρία
  • 350 γρ. φύλλο σφολιάτα (κατεψυγμένο 32 Χ 42 εκ.)
  • Βούτυρο
  • Ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπαγώστε το φύλλο σφολιάτας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαβμούς. Μ' ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόψτε τη σφολιάτα σε 3 λωρίδες φάρδους 10.5 εκ. περίπου και μήκους 42 εκ. Αλείψτε με βούτυρο μία λαμαρίνα, τοποθετήστε τις λωρίδες μέσα και μ' ένα πηρούνι τσιμπήστε τις. Κάντε τα τσιμπήματα προς το κέντρο του φύλλου για να μην "τραυματίσετε" τις άκρες του.
Ψήστε τη σφολιάτα 10-12 λεπτά. Λιώστε το χαλβά στο μπλέντερ του μίξερ. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ. Μ' ένα πηρούνι ανακατέψτε τον χαλβά με τη σαντιγύ και το λικέρ.
Αφήστε τη σφολιάτα να κρυώσει και αλείψτε το ένα φύλλο με την κρέμα χαλβά που έχετε ετοιμάσει. Σκεπάστε με το άλλο φύλλο σφολιάτας και αλείψτε ξανά με κρέμα χαλβά.
Τρίψτε το τελευταίο κομμάτι σφολιάτας και σκεπάστε με τα τρίμματα το μιλφέϊγ, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη. 


 haitogloubros.com

ΚΟΡΜΟΣ ΧΑΛΒΑ

 
ΥΛΙΚΑ
Για 2 φόρμες του μισού κιλού
  • 500 gr κουβερτούρα
  • 450 gr Μακεδονικό Ταχίνι
  • 50 gr παρθένο σησαμέλαιο
  • 100 gr ψίχα καβουρντισμένο και ανάλατο φιστίκι Αιγίνης
  • 200 gr Μακεδονικό Χαλβά βανίλια κομμένο σε μικρούς κύβους
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι, ψιλοκομμένη και ζεματισμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λειώνουμε την κουβερτούρα και τη δουλεύουμε μαζί με το ταχίνι και το σησαμέλαιο σε μπεν-μαρί. Προσθέτουμε και τη φλούδα πορτοκάλι.
Σε φόρμα κορμού στρώνουμε χαρτί ζαχαροπλαστικής και απλώνουμε λίγη σοκολάτα. Βάζουμε κύβους χαλβά και φιστίκι, προσθέτουμε ξανά σοκολάτα και πάλι χαλβά και φιστίκι μέχρι να γεμίσει η φόρμα.
Όταν ο κορμός κρυώσει, τον κόβουμε σε φέτες.
* Αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε τις φέτες του κορμού καριοκάκια 


 haitogloubros.com

Κέικ με χαλβά


ΥΛΙΚΑ
  • 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει
  • 1 κούπα βούτυρο
  • 250 γρ. θρυμματισμένο Μακεδονικού Χαλβά βανίλιας
  • 250 γρ. χαλβά κομμένο σε κύβους
  • 1/5 κούπας γάλα
  • 4 αυγά
  • λίγη βανίλια
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε το θρυμματισμένο χαλβά, τα αυγά και τη βανίλια συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα. Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και το γάλα εναλλάξ. Χτυπάτε άλλα 3' και σταματάτε το μίξερ. Προσθέτετε τον υπόλοιπο χαλβά σε κύβους και τον ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα.
Βάζετε το κέικ σε βουτυρωμένη φόρμα και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°.
Όταν ψηθεί το βγάζετε πάνω σε σχάρα και αφήνετε να κρυώσει, θα καλύψετε το κέικ με γλάσο σοκολάτας που θα κάνετε ως εξής; Λιώνετε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την αραιώνετε με την κρέμα γάλακτος.
Περιχύνετε το γλάσο πάνω στο κέικ προσέχοντας να πάει παντού. 


 haitogloubros.com

Τοματάκι γλυκό με αρμπαρόριζα


ΥΛΙΚΑ
1 κιλό τοματίνια Lucia Baby (28-30 κομμάτια περίπου)
3/4 κούπας πολτός ασβέστη
6 κούπες νερό
1 κλαδάκι αρμπαρόριζα

ΣΙΡΟΠΙ
1 κιλό ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό
3/4 κούπας γλυκόζη
2 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνετε τα τοματίνια για δυο λεπτά. Tα ξεφλουδίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Διαλύετε τον πολτό του ‘ασβέστη’ στο νερό και βάζετε τα τοματίνια μέσα για 1 ώρα. Τα αφαιρείτε από τον ‘ασβέστη’ και τα ξεπλένετε πολύ καλά. Τα ζεματάτε σε βραστό νερό για 2 λεπτά και τα βάζετε σε τρυπητό για να στραγγίσουν. Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 6-7 λεπτά. Ρίχνετε μέσα τα τοματίνια και τα βράζετε για 15 λεπτά ξαφρίζοντας συχνά. Αφήνετε το γλυκό να μείνει στην κατσαρόλα όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα του δίνετε μια βράση για περίπου 10 λεπτά και προς το τέλος ρίχνετε τη γλυκόζη, τις βανίλιες και την αρμπαρόριζα. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει καλά και το αδειάζετε σε αποστειρωμένα βαζάκια

 της Κικής Εμμανουηλίδου

 luciatomato.gr

Κρέμα φράουλας


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ)
300 γρ. φράουλες
2 φακελάκια ζελέ φράουλας
½ κούπα γάλα
1 κουταλάκι γλυκόζη
1 ασπράδι αβγού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πολτοποιείτε τις φράουλες στο μπλέντερ. Ετοιμάζετε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αλλά χρησιμοποιείτε το μισό νερό. Βράζετε το γάλα και ρίχνετε τη γλυκόζη, το ζελέ, ανακατεύετε και σβήνετε τη φωτιά. Αφήνετε το γάλα να κρυώσει. Χτυπάτε το ασπράδι σε μαρέγκα και το ρίχνετε στο γάλα μαζί με τις φράουλες. Ανακατεύετε και μοιράζετε την κρέμα σε φορμάκια σε όποιο σχήμα θέλετε. Τα βάζετε στο ψυγείο για 4 ώρες, ξεφορμάρετε και σερβίρετε.
TIP: Το συγκεκριμένο επιδόρπιο μπορείτε να το φτιάξετε και με οποιοδήποτε άλλο φρούτο επιθυμείτε.


 ΚΙΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ

 agelioforos.gr

Σαλάτα μπρόκολο με κοφτό μακαρονάκι


ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 10’
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 15’

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ:
1 ρίζα μπρόκολο, σε μπουκετάκια
2 κολοκυθάκια, κομμένα σε μπαστουνάκια ή ροδέλες
12 φρέσκα σπαράγγια, καθαρισμένα
1 κούπα κοφτό μακαρονάκι
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ BΙΝΕΓΚΡΕΤ:
3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
5 - 6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά μέλι
4 - 5 φύλλα βασιλικός, ψιλοκομμένος
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε καλά τα λαχανικά και τα βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 6’ - 7’. Τα στραγγίζετε και τα βάζετε σ’ ένα μεγάλο μπολ. Συγχρόνως βράζετε το κοφτό μακαρονάκι σε αρκετό νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο λάδι και λίγο αλάτι. Το στραγγίζετε και το ρίχνετε στο μπολ με τα λαχανικά. Χτυπάτε καλά τα υλικά της βινεγκρέτ, τα περιχύνετε στη σαλάτα και σερβίρετε.

TIP: Μπορείτε ν’ αντικαταστήσετε το κοφτό μακαρονάκι με βίδες ή πένες.


 ΚΙΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ


 agelioforos.gr

Πανακότα με τριαντάφυλλο και μαστίχα Χίου


Πανακότα με τριαντάφυλλο και μαστίχα Χίου 

ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
2 φακελάκια ζελατίνη σκόνη
1 κούπα γάλα
1 ½ κούπες κρέμα γάλακτος
1/2 κούπα ζάχαρη
3 κουταλιές μέλι
2 βανίλιες
1 κουταλάκι μαστίχα Χίου σε σκόνη
1/2 κούπα γλυκό τριαντάφυλλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Διαλύετε τη ζελατίνη σε λίγο χλιαρό νερό. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. 2. Ρίχνετε μέσα το μέλι, τη βανίλια, τη μαστίχα και τη ζελατίνη ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αδειάζετε το μείγμα σε μεγάλη φόρμα ή σε μικρά φορμάκια (ό,τι σχήμα θέλετε). Βάζετε στο ψυγείο για 6 ώρες.
4. Ξεφορμάρετε, περιχύνετε με γλυκό τριαντάφυλλο και σερβίρετε.


 Κική Εμμανουηλίδου

 nline.gr

Πανσανέλα

 Πανσανέλα
ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα):
• 1 στρογγυλό καρβέλι ψωμιού
• 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
• 5 ελιές Καλαμών
• 20 γρ. κάππαρη ανθό
• 80 γρ. τυρί φέτα τριμμένο
• Παρθένο ελαιόλαδο
• Φρέσκο θυμάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κόβουμε προσεκτικά το πάνω μέρος του καρβελιού και αφαιρούμε την ψίχα από το εσωτερικό του.
2. Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά , τη ντομάτα, τις ελιές, την κάππαρη και το τριμμένο τυρί.
3. Γεμίζουμε το καρβέλι με τα λαχανικά.
4. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τριμμένο θυμάρι.
5. Σερβίρουμε αμέσως.
* Το νόστιμο αυτό ορεκτικό πιάτο προέρχεται από τα νησιά του Ιονίου πελάγους και είναι επηρεασμένο από την ιταλική κουζίνα.


 nline.gr

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014

ΣΠΙΤΙΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ


ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αν θέλετε αλεύρι dinkel
5 αυγά
λίγο αλάτι
1 κούπα γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τα αυγά και το γάλα. Ανακατεύουμε τη ζύμη να ενωθούν τα υλικά μας και όταν είναι πλέον έτοιμη και δεν κολλάει στα χέρια την αφήνουμε να ξεκουραστεί μία ώρα περίπου.
Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια. Άν έχουμε μηχανή για ζυμαρικά την χρησιμοποιούμε, αν όχι ανοίγουμε φύλλο και το αφήνουμε να στεγνώσει ελαφρά για λίγη ώρα. Κόβουμε στη μηχανή το σχέδιο που θέλουμε να κάνουμε πχ. ταλιατέλες ή λαζάνια ή χυλοπίτες ή φιογκάκια κλπ. Αν κολλάει αλευρώνουμε το φύλλο. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν πολύ καλά και τα αποθηκεύουμε σε δοχείο.

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΖΥΜΗ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ
300 γραμ. αλεύρι
3 αυγά
3 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο.

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ...ΧΑΛΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΙ!!!

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ...ΧΑΛΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΙ!!!ΥΛΙΚΑ:120ml νερο,280γρ.ζαχαρη,5 φιαλακια βανιλινη,1κουτ.σουπας μελι,340γρ.ταχινι,2γρ.τσουενι(ριζα κεθρου η χαλβαδοριζα).ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Βραστε το νερο με το τσουενι,για 5 λεπτα και σουροστε το.αφηστε το να κρυωσει λιγο,προσθεστε την ζαχαρη και βραστε για 15-20 λεπτα,μεχρι το σιροπι να φτασει τους 120C.Αφηστε το να κρυωσει,για 5 λεπτα και διαλυστε μεσα τις βανιλιες και το μελι.Βαλτε το ταχινι στο μιξερ,μαζι με ολο του το λαδι και χτυπηστε το μεχρι να αποκτησει βελουδινη και κρεμωδη υφη(3-4 λεπτα).Προσθεστε σταδιακα τα 3/4 απο το συροπι στο ταχινι και αναδευετε συνεχως με γρηγορες κινησης με σκληρη σπατουλα.Αυτο βοηθαει στο σχηματισμο κρυσταλων που μαζι με το τσουενι,δινουν την χαρακτηριστικη υφη στον χαλβα.Στο υπολοιπο συροπι αν θελετε,προσθεστε 1κουπα καβουρντισμενα αμυγδαλα η φυστκια Αιγινης ψημενα και αναλατα,η κακαο και ριξτε τα και αυτα στο μιγμα του χαλβα συνεχιζοντας το ανακατεμα,μεχρι να ενωθουν πολυ καλα ολα τα υλικα και το μιγμα να γινει σαν σφιχτη ζυμη.Λαδωστε με σησαμελαιο μια μακροστενη φορμα,σαν και αυτη που ειναι για το κεικ,ριξτε μεσα το χαλβα και πιεστε τον να συμπιεστει αρκετα.Σκεπαστε με μεμβρανη και αφηστε τον στο ψυγειο,για 36 ωρες,να δεσει καλυτερα και μπορειτε να τον καταναλωσετε...Καλη σας απολαυση!!!
ΥΛΙΚΑ:
120 ml  νερό
280 γρ. ζάχαρη
5 φιαλακια βανιλινη
1 κουτ. σούπας μέλι
340 γρ. ταχίνι
2 γρ. τσουενι (ρίζα κέθρου ή χαλβαδόριζα την οποία θα προμηθευτείτε από μαγαζιά που πουλάνε μπαχαρικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Βράστε το νερό με το τσουενι για 5 λεπτά και σουρώστε το, αφήστε το να κρυώσει λίγο, προσθέστε την ζάχαρη και βράστε για 15-20 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να φτάσει τους 120C. Αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά και διαλύστε μέσα τις βανιλιες και το μέλι. Βάλτε το ταχίνι στο μίξερ μαζί με όλο του το λάδι και χτυπήστε το μεχρι να αποκτήσει βελούδινη και κρεμώδη υφή (3-4 λεπτά). Προσθέστε σταδιακά τα 3/4 από το σιρόπι στο ταχίνι και αναδεύετε συνεχώς με γρήγορες κινήσεις με σκληρή σπάτουλα. Αυτό βοηθάει στο σχηματισμό κρυστάλλων που μαζί με το τσουενι, δίνουν την χαρακτηριστική υφή στον χαλβά. Στο υπόλοιπο σιρόπι αν θέλετε, προσθέστε 1κουπα καβουρντισμένα αμύγδαλα η φιστίκια Αιγινης ψημένα και ανάλατα, ή κακάο και ρίξτε τα και αυτά στο μείγμα του χαλβά συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν πολύ καλά όλα τα υλικά και το μείγμα να γίνει σαν σφιχτή ζύμη. Λαδώστε με σησαμέλαιο μια μακρόστενη φόρμα,σαν και αυτή που είναι για το κέικ, ρίξτε μέσα το χαλβά και πιέστε τον να συμπιεστεί αρκετά. Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε τον στο ψυγείο για 36 ώρες να δέσει καλύτερα και μπορείτε να τον καταναλώσετε...
Καλή σας απόλαυση!!!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΛΑΓΑΝΕΣ

lagana2 Συνταγή για Λαγάνα
Τα υλικά που χρησιμοποίησα φτιάχνουν 4 λαγάνες
  • 600 γραμμάρια (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 450 ml (περίπου) χλιαρό νερό
  • 1,5 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1,5 κουταλάκι αλάτι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • σουσάμι
Ας δούμε όμως πως γίνονται…
Αρχικά βάζουμε σε μια λεκανίτσα τη μαγιά μας με 150 ml χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και  100 γραμμάρια αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να γίνει χυλός. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε κοντά σε θερμό μέρος για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Εγώ το άφησα περίπου 45 λεπτά.
Στη συνέχεια θα προσθέσετε περίπου 500 γραμμάρια αλεύρι και περίπου 350ml χλιαρό νερό και θα αρχίσετε το ζύμωμα. Το περίπου έχει τη λογική του “όσο σηκώσει” που λέγανε πολύ σοφά παλιότερα. Ουσιαστικά χρειάζεστε μια ζύμη που δε κολλάει και μπορείτε να την ανοίξετε με τον πλάστη.
Αφού τελειώσετε με το ζύμωμα, θα χωρίσετε τη ζύμη σας σε 4 μπάλες που θα τις ανοίξετε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο στο σχήμα της λαγάνας. Επειδή πιάνουν πολύ χώρο και δεν ξέρω αν έχετε τόσα ταψιά, μπορείτε να τις απλώσετε σε λαδόκολες αν θέλετε.
Κι εδώ αρχίζει το στάδιο της… διακόσμησης.  Αυτό σημαίνει πως θα αρχίσετε να  πιέζετε με τα δάχτυλα σας το φύλλο σε διάφορα σημεία ώστε να γίνουν τα γνωστά βαθουλώματα της λαγάνας. Στη συνέχεια με ένα πινέλο θα αλείψετε χλιαρό νερό στην επιφάνεια και θα πασπαλίσετε το σουσάμι. Το νερό βοηθάει το σουσάμι να κολλήσει στο ζυμάρι μας.
Θα αφήσετε τις λαγάνες να φουσκώσουν μια ωρίτσα και στη συνέχεια θα τις φουρνίσετε μέχρι να αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα (μη τις αφήσετε πολύ ώρα και καούν). Πριν τις βάλετε στο φούρνο καλό είναι να τις τρυπήσετε σε μερικά σημεία με ένα πηρούνι.
lagana3 Συνταγή για Λαγάνα
Το τελικό στάδιο είναι να τις αλείψετε ξανά με νερό όπως είναι ζεστές και να βάλετε πάνω από το ταψί μια πετσέτα για να “ιδρώσουν”. Αυτό βοηθάει στο να μαλακώσουν.



 sheblogs.eu

Σπιτικό ζυμωτό ψωμί


spitiko psomi Σπιτικό ζυμωτό ψωμί   βήμα βήμα και για άσχετους

Η δόση μου βγάζει 3 κιλά ψωμί περίπου και αφορά απλό ψωμί με λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανάλογα με τα κέφια μου άλλες φορές φτιάχνω μόνο μεγάλα ψωμιά κι άλλες φτιάχνω στρόγγυλα μικρά ψωμάκια ή κι από τα δύο.

Θα χρειαστούμε

  • 2 κιλά αλεύρι (περίπου)
  • 1200 ml χλιαρό νερό σε δύο φάσεις, δλδ 600+600
  • 70γρ νωπή μαγιά
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 2 κουταλιές αλάτι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • (προαιρετικά κι όποτε έχω κέφια 2-3 κουταλιές γάλα)
  • (προαιρετικά κι όποτε έχω κέφια σουσάμι)

Φάση πρώτη: το ανέβασμα της μαγιάς

Στην πρώτη φάση φτιάχνω τη μαγιά. Σε μια λεκάνη βάζω 600ml χλιαρό νερό, ανακατεύω μέσα τη ζάχαρη και το αλάτι και μετά διαλύω τη μαγιά η οποία είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να μη μου κρυώσει το νερό. Προσοχή μη βάλετε πολύ ζεστό νερό γιατί θα σκοτώσετε τη μαγιά σας. Και θερμόμετρο να μην έχετε δε πειράζει, μπορείτε να υπολογίσετε τη θερμοκρασία με το δάχτυλο σας, θα πρέπει να σας δίνει την αίσθηση του χμμμ γλυκά ελαφριά ζεστού icon smile Σπιτικό ζυμωτό ψωμί   βήμα βήμα και για άσχετους
Δε ξέρω τι λένε οι μάγειρες και η μαμά μου icon razz Σπιτικό ζυμωτό ψωμί   βήμα βήμα και για άσχετους αλλά εγώ τη μαγιά τη διαλύω με το χέρι, δε με βολεύουν τα κουτάλια και οι κουτάλες γιατι εχει μια μαστιχωτη μορφή κάπως που μόνο το χέρι μπορεί να τη δουλέψει καλά για να διαλυθεί τελείως.
Στη συνέχεια προσθέτω περίπου μισό κιλό αλεύρι κι ανακατεύω με αυγοδάρτη να γίνει χυλός ούτε πολύ πηκτός ούτε πολύ ρευστός. Το αυγοδάρτης τώρα ειναι σχετικό, δεν εχω τέτοιο κλαμπατσίμπαλο σπίτι, χρησιμοποιώ τον αυγοδάρτη του μίξερ χωρίς το μίξερ. Κι από αυτό να μην έχεις χρησιμοποίησε πηρούνι, μας κάνει.
Ο χυλός αυτός, η μαγιά μας δηλαδή είναι κάτι ζωντανό, αναπνέει και κάνει μπουρμπουλίθρες και φουσκώνει. Θέλει ζεστό δωμάτιο για να υπερδιπλασιαστεί. Το χειμώνα βάζω το μπωλ με τη μαγιά πάνω σε μια διπλωμένη πετσέτα μπάνιου κοντά στη σόμπα και το καλοκαίρι καλύπτω το μπωλ με μια πλαστική μεμβράνη. Με τη μεμβράνη έχει πλάκα γιατι αν την κλείσετε καλά φουσκώνει προς τα πάνω σαν φούσκα. Βρείτε τι σας βολεύει στο σπίτι σας, οι παλιοί τις μαγιές τις τυλίγαν με καθαρή πετσέτα κουζίνας και τις κουκουλώναν με κουβέρτες.
Γενικά σε ένα μισάωρο περίπου ανεβαίνει η μαγιά, αλλά είπαμε αυτό εξαρτάται από τις θερμοκρασίες του χώρου σας.

Φάση Δεύτερη: το ζύμωμα

Παίρνω το μπωλ με τη μαγιά και προσθέτω άλλα 600ml χλιαρό νερό. Αν σκοπεύω να προσθέσω γάλα που ειναι στο ψυγείο το ανακατεύω με το νερό για να μη μου κρυώσει τη μαγιά μου. Προσθέτω το λάδι και σιγά σιγά προσθέτω και το αλεύρι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα γιατί είναι εντελώς νιανιά το μείγμα αρχικά.
Όταν θα αρχίσει να αποκτά μορφή ζύμης και θα μας δυσκολεύει η κουτάλα την βγάζουμε κι αρχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα. Αφού εχει μπει το περισσότερο αλεύρι και φτάσει σε μια φάση που μπορεί να ζυμωθεί πασπαλίζω αλεύρι σε καθαρό πλυμμένο και σκουπισμένο πάγκο κουζίνας και ριχνω πάνω το ζυμάρι μου. Στο μπωλ έχουν μείνει κολλημένα ζυμάρια, δε τα πετάμε, ρίχνουμε μέσα αλεύρι και με το χέρι μας τα τριβουμε και τα ρίχνουμε μέσα στη ζύμη μας.
Γενικά η περιγραφή νομίζω πως είναι πιο χρονοβόρα από την ίδια τη διαδικασία οπότε μη φοβού τα πράγματα είναι απλά.
Αφού έχουμε τη ζύμη στον πάγκο μας λοιπόν αρχίζουμε να ζυμώνουμε πασπαλίζοντας αλεύρι που και που στα χέρια μας όταν κολλάει πολύ. Ζυμώνουμε αρκετή ώρα γιατί αλλιώς το ψωμί μας θα γίνει αχώνευτο. Στην κυριολεξία. Θα μας βγάζει ξυνίλες στο στομάχι αν δε ζυμωθεί καλά και δε θα μπορούμε να το χωνέψουμε. Ζυμώνουμε γύρω στα δέκα λεπτά τη ζύμη μας. Την απλώνουμε, τη διπλώνουμε, την ξαναπλώνουμε, την ξαναδιπλώνουμε και γενικά την ταλαιπωρούμε για να βγάλουμε το άχτι μας. Είναι μια πολύ χαλαρωτική διαδικασία που αδειάζει το μυαλό αυτή.

Φάση τρίτη: το πλάσιμο των ψωμιών

Η ζύμη είναι μεγάλη σαν ποσότητα. Και θα μεγαλώσει κι άλλο. Θα υπερδιπλασιαστεί. Οπότε όταν σχηματίζετε τα ψωμιά σας μη τα κάνετε τεράστια γιατί θα σας φύγουν από το ταψί όταν φουσκώσουν. Θα τα σχηματίσετε στο μισό μέγεθος από ότι τα φαντάζεστε και πάντα ανάλογα με τα ταψιά σας. Γενικά αυτό είναι κάτι που θα βρείτε μόνοι σας μετά από 1-2 φουρνίσματα.
spitiko psomi plasmeno Σπιτικό ζυμωτό ψωμί   βήμα βήμα και για άσχετους
Προσωπικά πάω με το ζύγι. Χωρίζω 800 γρ για τη στενή μου φόρμα για ψωμί, 1500 γρ χωρίζω για ένα τετράγωνο βαθύ ταψί που έχω για κέικ και με τα υπόλοιπα 800+ γραμμάρια που μένουν φτιάχνω στρόγγυλα ψωμάκια. Αυτο το κάνω διότι και καθότι η στενή φόρμα για ψωμί και το τετράγωνο ταψί μου χωράνε μαζί στο φούρνο και τα στρόγγυλα ψωμάκια είναι πιο μικρά και φουσκώνουν πιο γρήγορα οπότε προλαβαίνω να τα ψήσω πριν μου φουσκώσουν πάρα πολύ τα μεγάλα ψωμιά. Αλλά όπως θα καταλάβετε και απο τις φωτογραφίες μου πολλές φορές χρησιμοποιώ και άλλα ταψιά

Φάση τέταρτη: το διπλασίασμα των ψωμιών

Αφού έχω πλάσει τα ψωμιά και τα έχω βάλει στα ταψιά τους παίρνω ένα μαχαίρι και τα χαράσω. Με ένα ψεκαστηράκι που έχω τα ψεκάζω καλά με χλιαρό νερό για να μη μου στεγνώσουν από πάνω όσο φουσκώνουν.
spitiko psomi diplasiasmos Σπιτικό ζυμωτό ψωμί   βήμα βήμα και για άσχετους
Η φάση του φουσκώματος εξαρτάται και πάλι από τη θερμοκρασία του χώρου σας. Γενικά εμένα μου φουσκώνουν σε μία με μιάμιση ώρα. Προσπαθώ να τα φουρνίσω όταν υπερδιπλασιαστούν. Αν τα αφήσετε πάρα πολύ και φουσκώσουν πάρα πολύ υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφουσκώσουν με το που τα βάλετε το φούρνο. Γενικά μετά από μερικά φουρνίσματα θα αρχίσετε να το νιώθετε το ψωμί σας.

Φάση πέμπτη: το φούρνισμα των ψωμιών

Πριν τα φουρνίσετε ψεκάστε τα άλλη μια φορά με το ψεκαστηράκι για να έχουν λίγη υγρασία για το φούρνισμα και πασπαλίστε τα με σουσάμι αν θέλετε. Ένας γνωστός μου είπε κι ένα άλλο κόλπο για την υγρασία τις προάλλες οπότε σας το λέω κι εσάς, πρότεινε λοιπόν να βάλουμε ένα μεταλικό μπωλ με νερό μέσα στο φούρνο, δοκιμάστε το κι αν σας αρέσει υιοθετήστε το.
psomakia Σπιτικό ζυμωτό ψωμί   βήμα βήμα και για άσχετους
Ψήστε τα ψωμιά σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς. Τα ψωμάκια τα ψηνουμε γύρω στα 20-25 λεπτά και τα μεγάλα ψωμίά γύρω στα 40-50 λεπτά αλλά αυτό εξαρτάται από το φούρνο του καθενός.

Φάση έκτη: το ξεφούρνισμα

Αφού τα ξεφουρνίσετε, βγάλτε τα από τα ταψιά γιατί θα ιδρώσουν στο κάτω μέρος και θα γίνουν νιανιά. Το καλύτερο θα ήταν να τα βάλετε πάνω σε μια υπερυψωμένη σχάρα αν έχετε, εγω ακόμα δεν αξιώθηκα να πάρω αλλά το έχω στο πρόγραμμα. Κι επειδή διέλυσα το τραπέζι μου γιατί τα έβαζα καυτά πάνω σε πετσέτα στο τραπέζι πλέον μέχρι να κρυώσουν λίγο βάζω μια πετσέτα στο τραπέζι, απο πάνω δυο καθαρά κουτάλια και τα στερεώνω εκεί πάνω.

Φάση έβδομη: δεν έχει icon razz Σπιτικό ζυμωτό ψωμί   βήμα βήμα και για άσχετους

Ξέρω ότι έχει βγει σχετικά τεράστιο το κείμενο αλλά δε θέλω να σας τρομάξει. Προσπάθησα να το γράψω όσο πιο αναλυτικά γινόταν για να καταλάβουν τη διαδικασία και όσοι είναι εντελώς άσχετοι με τις ζύμες. Τα πράγματα είναι απλά και για να φτιάξεις ψωμιά χρειάζεται να δουλέψεις 18 λεπτά στο σύνολο όπως λέω και με κοροϊδεύουν. Τον υπόλοιπο χρόνο μπορείτε να σερφάρετε στα ιντερνέτια, να βλέπετε τιβί, να διαβάσετε κάνα βιβλίο ή να κάνετε ότι γουστάρετε αρκεί να ρίχνετε μια ματιά που και πού στα ψωμιά σας.

spitika psomakia Σπιτικό ζυμωτό ψωμί   βήμα βήμα και για άσχετους




 sheblogs.eu

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

τούρτα σοκολάτα με πραλίνα και παντεσπάνι σοκολάτας

Πανεύκολη τούρτα σε σχήμα καρδιάς, χωρίς φόρμα!
Υλικά
  • 2 κουτάκια πραλίνα φουντουκιού
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 6 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 φλιτζάνι κονιάκ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
  • 6 αβγά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. κακάο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
  • 300 γρ. κουβερτούρα
  • 300 γρ. γάλα εβαπορέ
ΕκτέλεσηΠροθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ, και τα κοσκινίζουμε πάνω από το μπολ με το μείγμα των αβγών με ψιλό σητάκι. Αναμειγνύουμε απαλά με σπάτουλα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα, και ψήνουμε για 25 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο το σοκολατένιο παντεσπάνι και, αφού κρυώσει, το κόβουμε σε τρεις φέτες. Ραντίζουμε τις φέτες με το κονιάκ. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σφιχτή σαντιγί. Αλείφουμε δύο από τα παντεσπάνια με την πραλίνα φουντουκιού και από πάνω μοιράζουμε τη σαντιγί. Απλώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και καλύπτουμε με το τρίτο παντεσπάνι. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για ένα βράδυ ώστε να σφίξει. Λίγο πριν σερβίρουμε, ετοιμάζουμε το γλάσο. Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη βάζουμε να λιώσει με το γάλα σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε και, όταν το μείγμα γίνει ομογενές, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Περιχύνουμε την τούρτα με το χλιαρό γλάσο και σερβίρουμε.
Σημ.: Οι φρέσκοι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί θα δώσουν άλλη διάσταση στο γευστικό αυτό γλυκό. Τραγανά φουντούκια και αμύγδαλα ταιριάζουν ιδανικά με την πλούσια γεύση σοκολάτας αλλά ?γιατί όχι;? και οι φρέσκες φράουλες, ακόμη και τα βύσσινα από κονσέρβα θα δέσουν εξαιρετικά με το γλύκισμα.

 Θέλεις να φτιάξεις μια τούρτα σε σχήμα καρδιάς για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αλλά δεν έχεις την ανάλογη φόρμα; Κι όμως υπάρχει τρόπος να το κάνεις και με τα κλασικά ταψάκια σου! Μάθε τον τρόπο!


Βήμα 1ο
Θα ψήσεις 2 διαφορετικά σχήματα παντεσπάνι: Ένα στρογγυλό κι ένα τετράγωνο. Πρόσεξε μόνο το μέγεθος των δύο ταψιών να είναι περίπου ίσο. Φτιάξε το μείγμα σου κατά προτίμηση, κλασικό βανίλιας ή σοκολάτας και ψήσε το παντεσπάνι σου!
Βήμα 2ο
Αφού έχεις ψήσει και τα δύο παντεσπάνια, άσε τα να κρυώσουν καλά, ξεφορμάρισε τα και στη συνέχεια μετέφερε προσεκτικά αυτό με το τετράγωνο σχήμα σε ένα μεγάλο πάγκο, όπου θα έχεις στρώσει λαδόκολλα. Τοποθέτησέ το έτσι ώστε να το σχήμα να φαίνεται σαν ρόμβος. Είναι ώρα να αρχίσεις το «χειρουργείο» για την καρδούλα!
Βήμα 3ο
Κόψε στη μέση, σε δύο μέρη, έτσι ώστε να σηματίζονται δύο μισοφέγγαρα, το παντεσπάνι με το κυκλικό σχήμα. Στην συνέχεια «κόλλα» στις δύο πάνω γωνίες του ρόμβου τα μισοφέγγαρα. Όπως θα δεις, το παντεσπάνι σου έχει πάρει το σχήμα καρδιάς!
<b> Βήμα 1ο </b> : Δύο σχήματα χρειάζεται να πάρει το παντεσπάνι σου για να πετύχεις την καρδούλα: Τετράγωνο και κυκλικό.
Βήμα 1ο : Δύο σχήματα χρειάζεται να πάρει το παντεσπάνι σου για να πετύχεις την καρδούλα: Τετράγωνο και κυκλικό.
Βήμα 4ο
Αφού έχεις δημιουργήσεις όσες καρδούλες-παντεσπάνι επιθυμείς για τη βάση και τις στρώσεις της τούρτας σου, συνεχίζεις την εκτέλεση όπως θα έκανες και με την κλασική τούρτα! Για να δημιουργήσεις όμως έξτρα ερωτική διάθεση και να κλέψεις τις εντυπώσεις, φρόντισε να κάνεις τον ανάλογο ερωτικό στολισμό.
<b> Βήμα 2ο </b>: Αφού ξεφορμάρεις προσεκτικά το παντεσπάνι με το τετράγωνο σχήμα, τοποθέτησέ το κατά τρόπο που να σχηματίζει ρόμβο. Βήμα 2ο : Αφού ξεφορμάρεις προσεκτικά το παντεσπάνι με το τετράγωνο σχήμα, τοποθέτησέ το κατά τρόπο που να σχηματίζει ρόμβο.




<b> Βήμα 4ο </b>: Το παντεσπάνι σου σε σχήμα καρδιάς σου είναι έτοιμο. Τώρα μένει η κρέμα κι ο στολισμός! .e-go.gr

ΠΙΤΣΑ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ


http://www.joywood.gr/wp-content/uploads/2013/02/aatyt.jpg

Βασική συνταγή για ζύμη

Τι θα χρειαστείτε
500 γρ. αλεύρι
350 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1½ κ.γλ. αλάτι
Τι θα κάνετε: Σε ένα μπολ τοποθετείτε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύετε. Στη συνέχεια ρίχνετε λίγο -λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας. Όταν το μίγμα αρχίσει να παίρνει μορφή, ζυμώνετε για περισσότερο από 5 λεπτά. Αν η ζύμη κολλάει ακόμα στα χέρια, βάλτε λίγο ακόμα αλεύρι. Αντίθετα αν είναι πολύ σκληρή, βάλτε λίγο νερό. Τοποθετείτε το μίγμα σε ένα μπολ και το σκεπάζετε με μια νωπή πετσέτα για περίπου μια ώρα ώστε να φουσκώσει. Στη συνέχεια τη χωρίζετε σε 2 κομμάτια έτσι ώστε να βγουν δύο πίτσες. Ανοίγετε τη ζύμη, πιέζοντας με τα δάχτυλα ή χρησιμοποιώντας πλάστη. Για τη συγκεκριμένη πίτσα ανοίγετε τη ζύμη σε σχήμα καρδιάς με τα δάχτυλα ή κόβετε με μαχαίρι.
για τη γέμιση θα χρειαστείτε σάλτσα ντομάτας, φρέσκο τυρί Μοτσαρέλα και πεπερόνι.

Τηγανιτά αυγά με λουκάνικο σε σχήμα καρδιάς

Τηγανιτά αυγά με λουκάνικο σε σχήμα καρδιάς


Υλικά

Για 4-6 άτομα

4 -6 αυγά
4-6 λουκάνικα
Αλάτι - πιπέρι
Ψωμί για σερβίρισμα


Εκτέλεση

Σε επιφάνεια κοπής ξεκινήστε να κόβετε τα λουκάνικα 1 εκ μετά την κορυφή τους κατά μήκος. Στη συνέχεια σχηματίζετε την καρδιά και καρφιτσώνετε στο τέλος με μια οδοντογλυφίδα. Ρίχνετε τα λουκάνικα σε ζεστό τηγάνι και αμέσως σπάστε το κάθε αυγό μέσα σε κάθε λουκάνικο. Ψήνετε για 5 λεπτά και σερβίρετε με αλατοπίπερο και φρέσκο ψωμί.

sidagi.gr