Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

Χοιρινό γεμιστό με κεφαλογραβιέρα

Χοιρινό γεμιστό με κεφαλογραβιέρα
Απλά δοκιμάστε το!
 
Υλικά

2 ντομάτες

ρίγανη φρέσκια

5 σκελίδες σκόρδο

αλάτι, πιπέρι

2 1/2 κιλά σπάλα χοιρινή

500 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα

3 πιπεριές κέρατα

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το χοιρινό και το αλατοπιπερώνουμε μέσα και έξω.

Ψιλοκόβουμε τα υλικά της γέμισης, τα σκόρδα σε 4 κομμάτια, τις πιπεριές σε λωρίδες και το κεφαλογραβιέρα σε μπαστουνάκια.

Χαράζουμε το χοιρινό και τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια σκόρδου και στη συνέχεια τοποθετούμε τα υλικά της γέμισης από πάνω στο μισό κομμάτι του κρέατος, καθώς όταν θα το τυλίγουμε το ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει την γεμισμένη επιφάνεια σχήμα ρολού.

Πασπαλίζουμε ρίγανη μέσα και έξω και αλατοπιπερώνουμε καλά ενώ στη συνέχεια δένουμε καλά με ένα σπάγκο.

Βάζουμε το ρολό σε ταψάκι με ένα ποτήρι νερό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω και κάτω για 25 λεπτά.

Μετά χαμηλώνουμε στους 175 C και αφήνουμε να ψηθεί για άλλες 2 ώρες. 
 
 
 
 briefingnews.gr

Ρολά σφολιάτας με ζαμπόν και τυρί

Ρολά σφολιάτας με ζαμπόν και τυρί
Πολύ νόστιμα ρολά σφολιάτας για πρωϊνό και όχι μόνο!
 
Υλικά

1 κρόκος αυγού, ελάχιστα χτυπημένος

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 φύλλο σφολιάτας εμπορίου

12 φέτες ζαμπόν

12 φέτες τυρί τοστ

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Βάζουμε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο εργασίας και απλώνουμε επάνω μια - μια τις φέτες ζαμπόν τυρί μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης.

Κόβουμε τη σφολιάτα κατά πλάτος σε λωρίδες πάχους 1½ εκ., με το ροδάκι της πίτσας ή με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Τυλίγουμε την κάθε λωρίδα σε σφιχτό ρολό.

Λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου και βάζουμε μέσα τα ρολάκια, «ξαπλωμένα».

Μ’ ένα πινέλο τα αλείφουμε καλά με τον κρόκο αυγού.

Τα ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, και τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά. 
 
 
 
 briefingnews.gr

Θέλετε να φάτε κάτι πρωτότυπο; Δοκιμάστε την ψαρόπιτα!

Θέλετε να φάτε κάτι πρωτότυπο; Δοκιμάστε την ψαρόπιτα!
Πραγματικά διαφορετική συνταγή, έτοιμη σε 30 λεπτά!

Υλικά

Για 6-8 μερίδες

Για τη γέµιση

200 γραμμάρια τόνος
500 γραμμάρια πατάτες βρασµένες
2 κρεµµύδια ψιλοκοµµένα

Για το φύλλο

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
αλάτι, νερό
500 γραμμάρια αλεύρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ανακατεύουµε τον τόνο µε την πατάτα και το κρεµµύδι, τα αλατοπιπερώνουµε και η γέµιση είναι έτοιµη.

Με τα υλικά για τη ζύµη ανοίγουµε δύο φύλλα.

Στρώνουµε το ένα στο λαδωµένο ταψί, απλώνουµε πάνω τη γέµιση και σκεπάζουµε µε το άλλο.

Αλείφουµε το πάνω φύλλο µε λάδι και ψήνουµε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις  µέχρι να ροδίσει για περίπου 30 λεπτά. 
 
 
 
 briefingnews.gr

Για το κρύο μαγειρέψτε ένα ζεστό συμπεθεριό!

Για το κρύο μαγειρέψτε ένα ζεστό συμπεθεριό!
Συνταγή για σοφαγάδα, σοφεγάδο, συμπεθεριό ή σοφικό...
 
Υλικά 
Για 5 μερίδες

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 1 ματσάκι φασολάκια (όσα πιάνει το χέρι μας)
  • Λίγες μπάμιες (προαιρετικά)
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 πατάτες
  • 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση

Μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάποιο λαχανικό, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Αν χρησιμοποιήσουμε μπάμιες, αφού τις καθαρίσουμε (το καπελάκι τους γύρω γύρω), τις βάζουμε απλωτά σε ταψί, τις ραντίζουμε με ξίδι και τις αφήνουμε στον καυτό ήλιο για 1-2 ώρες να ξεσαλιώσουν. Έπειτα τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε.
  1. Καθαρίζουμε τα φασολάκια και αν είναι πολύ μακριά τα κόβουμε στη μέση. Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα βάζουμε σε γάστρα. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Σ
  2. πάμε τα σκόρδα με τη λάμα του μαχαιριού (τα λιώνουμε) και τα ρίχνουμε κι αυτά στη γάστρα.
  3. Προσθέτουμε τις μπάμιες, τα φασολάκια καθώς και τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
  4. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
  5. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
  6. Προσθέτουμε νερό, να καλυφθεί η βάση του ταψιού, περίπου 1 κούπα.
  7. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα και στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα.
  8. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού.
  9. Πρέπει να μείνει με το λάδι του.
  10. Το σερβίρουμε με φέτα ή ξινομυζήθρα.

 briefingnews.gr

Φτιάξτε λαχταριστό μοσχάρι μέσα στη σφολιάτα!

Φτιάξτε λαχταριστό μοσχάρι μέσα στη σφολιάτα!
Μία πεντανόστιμη και πρωτότυπη συνταγή...
Υλικά

 
Για 8 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά

  • 1,5 κιλό μοσχάρι φιλέτο ή κόντρα ή ribeye (φιλέτο μπριζόλας)
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 600 γραμμ. άσπρα μανιτάρια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
  • 12 φέτες καπνιστό χοιρομέρι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 έτοιμα φύλλα σφολιάτας
  • 1 αυγό χτυπημένο

Εκτέλεση

  1. Με κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το κρέας από μεμβράνες και λίπος.
  2. Αν χρησιμοποιήσουμε φιλέτο, διπλώνουμε από κάτω την ουρά του ώστε να έχει ωραίο σχήμα.
  3. Με σπάγκο ψησίματος το δένουμε σε 4-5 σημεία και με τα χέρια μας αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο σε όλες τις πλευρές.
  4. Αλατοπιπερώνουμε καλά.
  5. Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω να πιάσει κρούστα για περίπου 10΄.
  6. Το βγάζουμε σε πιατέλα και το αφήνουμε στην άκρη.
  7. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα μανιτάρια, το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα ψιλοκόβουμε χωρίς να τα λιώσουμε.
  8. Ζεσταίνουμε στο ίδιο τηγάνι με το κρέας το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το μείγμα των μανιταριών.
  9. Σοτάρουμε μέχρι σχεδόν να στεγνώσει, για περίπου 10΄.
  10. Προσθέτουμε το ένα κλαδάκι θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  11. Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι μαγειρικής μεμβράνης στον πάγκο μας.
  12. Τοποθετούμε πάνω σε σχήμα τετράγωνο τις φέτες χοιρομέρι ώστε όταν θα τις τυλίξουμε στο κρέας να το καλύπτουν όλο.
  13. Με μια σπάτουλα απλώνουμε πάνω τους μια λεπτή στρώση μανιταριών και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο φρέσκο θυμάρι.
  14. Αφαιρούμε το σπάγκο από το μοσχάρι και το αλείφουμε με τη μουστάρδα.
  15. Το τοποθετούμε στη μέση της στρώσης μανιταριών και με τη βοήθεια της μεμβράνης το καλύπτουμε γύρω γύρω με το χοιρομέρι.
  16. Κλείνουμε τις άκρες της μεμβράνης σαν καραμέλα, σφίγγοντας, και βάζουμε το κρέας στο ψυγείο για 30΄.
  17. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με χοντρό πλάστη τη σφολιάτα σε πάχος 0,5 εκ.
  18. Για να χωρέσει να καλύψει όλο το ρολό, κολλάμε τα δύο φύλλα σε ένα και βρέχουμε την ένωση με αυγό.
  19. Βγάζουμε τη μεμβράνη από το κρέας και το τοποθετούμε στη μέση της σφολιάτας.
  20. Κλείνουμε τη σφολιάτα πάνω από το κρέας και βρέχουμε τις ενώσεις με αυγό.
  21. Αν χρειαστεί (αν περισσεύουν πολύ), κόβουμε λίγο τα πλαϊνά και κλείνουμε ξανά με αυγό.
  22. Με την περισσευούμενη σφολιάτα κάνουμε σχέδια πάνω στο ρολό.
  23. Στη συνέχεια το βάζουμε με την ένωση προς τα κάτω σε λαδωμένο ταψί.
  24. Το παγώνουμε για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
  25. Αλείφουμε όλο το ρολό με αυγό και κάνουμε μερικές τρύπες στην πάνω πλευρά της σφολιάτας, ώστε να φεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο.
  26. Ψήνουμε για 45΄, να ροδίσει καλά η σφολιάτα.
  27. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20΄, κι έπειτα το κόβουμε σε φέτες.


 briefingnews.gr

Φτιάξτε χωριάτικη τάρτα με πιπεριά Φλωρίνης!

Φτιάξτε χωριάτικη τάρτα με πιπεριά Φλωρίνης!
Συνταγή για χωριάτικη τάρτα με ελιά, πιπεριά Φλωρίνης και βασιλικό!
 
Υλικά

-Για 6 μερίδες
-Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
-Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά

Για το ζυμάρι ελιόπιτας:
  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 10 μεγάλες ελιές μαύρες, απυρήνωτες και ψιλοκομμένες
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1 κρόκο αυγού
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλεύρι για τον πάγκο εργασίας
Για τη γέμιση:
  • 3 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης χωρίς σπόρους, κομμένες στα τέσσερα
  • 200 γραμμ. τυρί κρέμα
  • 1 φλ. τρίμματα βαρελίσιας φέτας
  • 4 κ.σ. γάλα
  • 2 αυγά
  • 3 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε σε αντιστάσεις στους 200οC για 15΄.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μπολ.
  3. Κάνουμε λακούβα.
  4. Χτυπάμε το αυγό, τον κρόκο, το ελαιόλαδο και 1 κ.σ. νερό.
  5. Το προσθέτουμε στο αλεύρι, καθώς και τις ελιές.
  6. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μην κολλάει στα χέρια.
  7. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε για 5΄.
  8. Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.
  9. Χρησιμοποιούμε λαδωμένο ταψάκι 22 εκ.
  10. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο με πλάστη ή τη δουλεύουμε με τα δάχτυλα σαν πλαστελίνη, καλύπτοντας τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού.
  11. Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια.
  12. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και παγώνουμε για 20΄.
  13. Τοποθετούμε τις κομμένες πιπεριές σε σχάρα στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 12΄-15΄ μέχρι να μαυρίσει η φλούδα.
  14. Αμέσως τις βάζουμε σε σακουλίτσα και αφήνουμε 10΄.
  15. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  16. Βγάζουμε τη φόρμα με το ζυμάρι από το ψυγείο, στρώνουμε επάνω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βάζουμε λίγο ρύζι ή λίγα όσπρια σαν βαρίδι.
  17. Την ψήνουμε για 10΄.
  18. Αφαιρούμε το χαρτί και ψήνουμε για ακόμη 5΄.
  19. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170οC.
  20. Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα να αφρατέψει.
  21. Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά και το γάλα και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν.
  22. Τέλος, προσθέτουμε τις πιπεριές, το βασιλικό, τρίβουμε το πιπέρι και δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται λίγο αλάτι ακόμα.
  23. Αδειάζουμε το μείγμα στη μισοψημένη τάρτα και ψήνουμε για 25΄.

 briefingnews.gr

Πως να ανοίξετε φύλλο για πίτα

Πως να ανοίξετε φύλλο για πίτα
Αν θέλετε να ανοίξετε φύλλο αλλά πιστεύετε ότι είναι κάτι ακατόρθωτο, τότε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και θα εκπλαγείτε!
Υλικά για την παρασκευή φύλλου για μία πίτα:

1 φλ. του τσαγιού νερό
1 φλ. του καφέ λάδι
1 κ. του γλυκού αλάτι

Το αλεύρι (μαλακό) που θα χρησιμοποιήσετε θα είναι όσο χρειάζεται για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια σας όσο την πλάθεται, αλλά να μην είναι και τελείως ξερή. Θέλουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή (όχι πολύ μαλακή).

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και  λίγο ξύδι για να γίνει πιο τραγανό το φύλλο.

Αφού φτιάξατε τη ζύμη, τώρα πάμε να ανοίξουμε το φύλλο.

Αρχικά, πλάθεται τη ζύμη σαν να φτιάχνετε ένα φιδάκι, στη συνέχει κόβεται το φιδάκι σε μικρότερα κομμάτια όσα θα είναι και τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσετε.

Γυρνάτε τα κομμάτια που κόψατε ένα ένα, με τα χέρια σας προς τα μέσα και κάτω για να δημιουργηθεί ένα μπαλάκι.

Θα φτιάξετε τόσα μπαλάκια όσα και τα κομμάτια που κόψατε.

Τώρα, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο.

Παίρνουμε τον πλάστη και πιέζουμε το μπαλάκι για να ανοίξει λίγο.

Σιγά σιγά αρχίζουμε και πιέζουμε με τα χέρια μας το κέντρο της ζύμης και σιγά σιγά χαλαρώνουμε τα χέρια μας προς το εξωτερικό του πλάστη.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια κίνηση μέχρι να έχει ανοίξει το φύλλο στο μέγεθος που το θέλουμε.

Προσοχή, το φύλλο δεν θέλουμε να είναι παχύ, αλλά λεπτό και σχετικά μαλακό, αν δείτε ότι το φύλλο κολλάει στα χέρια σας, τότε ρίξτε λίγο αλεύρι.

Αυτό ήταν! 
 
 
briefingnews.gr
 
Λίγα μυστικά από τη γιαγιά: 
  • Αφού φτιάξουμε τη ζύμη και πριν ανοίξουμε φύλλο τη βάζουμε στο ψυγείο στη συντήρηση να ξεκουραστεί για λίγη ώρα. Το ίδιο κάνουμε και μόλις ανοίξουμε το φύλλο, το βουτυρώσουμε και το διπλώσουμε, πριν το ξανανοίξουμε για να το βάλουμε στο ταψί, το τοποθετούμε όπως είναι στο ψυγείο για να ανοίξει καλύτερα. 
  • Στο στάδιο του ανοίγματος του φύλλου με τον πλάστη αντί να πασπαλίσουμε το φύλλο με αλεύρι για να μην κολλήσει, να το πασπαλίζουμε με αλεύρι neseste, γίνεται πάρα μα πάρα πολύ τραγανό και αφράτο.

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

ΚΕΪΚ ΚΑΡΟΤΟ


ΥΛΙΚΑ
5 αυγά
1+ 1/2 κούπας ζάχαρη
1+1/2 κούπας σπορέλαιο
3 κούπες τριμμένο καρότο
1 κούπα καρύδια κοπανισμένα
2+1/2 κούπας αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
σταφίδες (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και αφήνουμε να χτυπηθούν πολύ καλά. Προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά μας το σπορέλαιο, τα καρότα (τα οποία έχουμε τρίψει στον τρίφτη όπως το κυδώνι), τα καρύδια, το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα και τέλος τις σταφίδες.
Βουτυρώνουμε φόρμα του κέικ ή ταψάκι, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά περίπου. Είναι πεντανόστιμο.

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

Χαλβάς Σεμιφρέντο Με Φράουλες

gliko



Δεν το είχα ποτέ φανταστεί ότι μπορείς να παγώσεις έναν χαλβά και να τον κάνεις να μοιάζει με παγωτό. Ελαφρύς, πεντανόστιμος,  με σχεδόν χωρίς καθόλου λιπαρά, φτηνός και εντυπωσιακός. Τί άλλο να πεις για ένα γλυκό, εκτός από ένα "ευχαριστώ" στη Ντίνα Νικολάου που τον έφτιαξε.
Υλικά
1 λίτρο γάλα φρέσκο
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. ζάχαρη
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο πικραμύγδαλο ή 1 κ.γ. από οποιοδήποτε λικέρ (όπως μαστίχα)
400 γρ. φράουλες
2 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα (κατά προτίμηση)
αμύγδαλο φιλέ για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Βρέχουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και την στρώνουμε ωραία με μεμβράνη κουζίνας, αφήνοντας τη μεμβράνη να προεξέχει για να καλύψουμε το γλυκό.
Κόβουμε τις μισές φράουλες σε φετάκια και τις άλλες μισές σε κυβάκια.
Αραιώνουμε τη μαρμελάδα με μια γεμάτη κ.σ. νερό.
Στρώνουμε τη μαρμελάδα στη βάση της φόρμας κι από πάνω βάζουμε τις φράουλες σε φετάκια.
Ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε για να διαλυθεί και μόλις πάρει να φουσκώνει, ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να δέσει. Προσέχουμε να μην μας βγει πολύ σφιχτή η κρέμα. Προσθέτουμε το πικραμύγδαλο ή το λικέρ στην κρέμα και ανακατεύουμε καλά.
Την αφήνουμε να γίνει χλιαρή και ενσωματώνουμε στην κρέμα τις φράουλες σε καρεδάκια.
Στρώνουμε την κρέμα πάνω στις φράουλες στη φόρμα. Σκεπάζουμε με τη μεμβράνη που προεξέχει κι αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει 4-5 ώρες στο ψυγείο.
Ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας το γλυκό σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.

Tip
*Μπορούμε να κάνουμε το γλυκό από την προηγούμενη ή αν βιαζόμαστε, να το αφήσουμε 1.30 ώρα στην κατάψυξη.



 pirouni.gr

Τρίγωνα Πανοράματος

Τρίγωνα Πανοράματος

 
Υλικά
  • Φύλλα κρούστας για γλυκά: 1 συσκευασία (450 γρ.)
  • βούτυρο φρέσκο: 1 φλιτζάνι για το άλειμμα
  • κρέμα ζαχαροπλαστικής έτοιμη ή σπιτική: 1 δόση
  • Για το σιρόπι
  • ζάχαρη: 2 φλιτζάνια
  • νερό: 1 1/4 φλιτζάνι
  • γλυκόζη: 2 κουταλιές της σούπας
  • χυμό λεμονιού: 1 κουταλιά της σούπας
  • φλούδα λεμονιού: 1/2
  • κανέλα: 1 ξυλάκι

Εκτέλεση

  1. Παίρνετε ένα - ένα τα φύλλα κρούστας (η κοντή πλευρά να "κοιτάει" προς τα εσάς) τα αλείφετε με βούτυρο  λιωμένο πολύ καλά και τα διπλώνετε στη μέση. Βουτυρώνετε την επάνω επιφάνεια κάθε φύλλου και ξαναδιπλώνετε, ώστε να αποκτήσετε μια στενή λωρίδα λωρίδα. Βουτυρώνετε πάλι από πάνω και αυτή τη φορά τυλίγετε σε τρίγωνο όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να τελειώσει η λωρίδα ζύμης. Προσέξτε να μην το πιέζετε για να μείνει αφράτο. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. 
  2. Τοποθετείτε τα τρίγωνα σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο σε ταψί αφού το βουτυρώσετε και αυτό καλά και τα ψήνετε στους 220°C στην αρχή μέχρι να φουσκώσουν και κατόπιν στους 200° C, μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα. 
  3. Όταν ψηθούν τα τρίγωνα και αφού κρυώσουν, με μαχαιράκι κόβετε στη μια πλευρά και αφαιρείτε αρκετό φύλλο από το εσωτερικό τους ώστε να δημιουργηθεί η θήκη όπου θα βάλετε την κρέμα.
  4. Στο μεταξύ βράζετε τα υλικά για το σιρόπι για 5'-6'. Αφαιρείτε τη φλούδα και την κανέλα. Βυθίζετε τα τρίγωνα στο καυτό σιρόπι γυρίζοντάς τα όλα από όλες τις πλευρές τους για να απορροφήσουν καλά το σιρόπι και όσο περισσέψει το περιχύνετε από πάνω. Τα αφήνετε αρκετές ώρες για να απορροφήσουν όλο το σιρόπι. 
  5. Ετοιμάζετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής 

    Κρέμα ζαχαροπλαστικής
    Υλικά
    • κρύο γάλα: 1 1/2 φλιτζάνι
    • αλεύρι: 5 κουταλιές της σούπας
    • κορν φλάουρ: 5 κουταλιές της σούπας
    • ζάχαρη: 1 φλιτζάνι
    • βανίλια: 1 δόση
    • βούτυρο: 200 γρ. κομμένο σε μικρά κυβάκια
    • αυγά: 2 χτυπημένα
    • Λικέρ ή κρέμα γάλακτος: λίγο
     
    Σε ένα μπολ διαλύετε 1 1/2 φλιτζάνι κρύο γάλα τις 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι και το κορν φλάουρ. Ζεσταίνετε σε μια μικρή κατσαρόλα 1/2 λίτρο γάλα, το 1 φλιτζάνι ζάχαρη τη βανίλια και προτού βράσει ρίχνετε το μείγμα με το διαλυμένο αλεύρι και το κορν φλάουρ. Ανακατεύετε την κρέμα να δέσει, την κατεβάζετε από την εστία και ρίχνετε το βούτυρο τα αυγά και ανακατεύετε γρήγορα. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει λίγο προτού τη χρησιμοποιήσετε. Όταν σφίξει της προσθέτετε λίγο λικέρ ή λίγη κρέμα γάλακτος και την ανακατεύετε.
     
    6. Γεμίζετε τα τρίγωνα με την κρέμα ζαχαροπλαστικής - αν θέλετε χρησιμοποείτε κορνέ- και τα σερβίρετε. 
    Αν θέλετε πασπαλίζετε την κρέμα στα τρίγωνα με λίγο φιστίκι Αιγίνης τριμμένο ή με αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα. 

     
     
    icookgreek

Κρέμα καραμελέ με ζαχαρούχο γάλα

Κρέμα καραμελέ με ζαχαρούχο γάλα

 

Υλικά
  • ζαχαρούχο γάλα: 1 κουτί
  • νερό: 3 κουτιά ζεστό (χρησιμοποιώντας το άδειο κουτί γάλακτος)
  • αυγά: 6
  • βανίλια: 1 κουταλάκι εσάνς
  • λεμόνι: λίγο ξύσμα
  • Για την καραμέλα
  • ζάχαρη: 1 φλιτζάνι
  • νερό: 1 κουταλιάς της σούπας
  • χυμός λεμονιού: 2 κουταλιές της σούπας

Εκτέλεση

  1. Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει ξανθό χρώμα (μην την αφήσετε πολύ για να μην πικρίσει).
  2. Χτυπάτε με το μίξερ τα αυγά για 5-6' στη δυνατλη ταχύτητα. Προσθέτετε το γάλα, το ζετσό νερό, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάτε σε χαμηλότερη ταχύτητα.
  3. Μοιράζετε σε ατομικά φορμάκια την καραμέλα και μετά την κρέμα και τα ψήνετε σε μπεν μαρί σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 45'.


     .icookgreek