Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Τούρτα καταΐφι με μασκαρπόνε και βύσσινα

Τούρτα καταΐφι με μασκαρπόνε και βύσσινα

Υλικά για 1 τούρτα με διάμετρο 25 εκ. ή 8 – 10 μερίδες
1 πακέτο Kαταΐφι ΚΑΝΑΚΙ
600 γρ. μασκαρπόνε
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 σφηνάκια λικέρ αμαρέττο
½ φλιτζάνι γλυκό του κουταλιού βύσσινο
1 φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ ψημένα
1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο για το καταΐφι
1 φλιτζάνι σιρόπι βύσσινο


Εκτέλεση
Χτυπάτε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το μασκαρπόνε με την άχνη ζάχαρη και το λικέρ. Χτυπάτε ξεχωριστά την κρέμα γάλακτος και την ενώνετε με το μείγμα μασκαρπόνε. Ετοιμάζετε την τούρτα σύμφωνα με τις οδηγίες.
 
 
Για να φτιάξετε Βάσεις από καταΐφι

Χωρίζετε το καταΐφι σε 3 μέρη. Ανοίγετε κάθε μέρος με τα χέρια σας μέχρι να αφρατέψει. 











Σχεδιάζετε 3 κύκλους με διάμετρο 25 εκ. σε μία λαδόκολα και σχηματίζετε 3 κύκλους με το καταΐφι. Περιχύνετε τους 3 δίσκους με το λιωμένο βούτυρο.  Ψήνετε το καταΐφι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. Βγάζετε τους δίσκους από καταΐφι  από τον φούρνο και τους αφήνετε να κρυώσουν. 





Βάζετε ένα δίσκο από καταΐφι σε μία πιατέλα, περιχύνετε με λίγο από το σιρόπι βύσσινο και απλώνετε το 1/3 της κρέμας. Ακουμπάτε στην κρέμα 1 δίσκο από καταΐφι και τον ραντίζετε με λίγο σιρόπι. Απλώνετε άλλο 1/3  της κρέμας και σκεπάζετε με τον τελευταίο δίσκο από καταΐφι. Τον ραντίζετε με σιρόπι, απλώνετε την κρέμα που περίσσεψε, και γαρνίρετε με τα βύσσινα και τα αμύγδαλα φιλέ.
 
 
 
 
 kanaki.gr

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Σπιτικές γαλακτοφέτες


Ένα γλύκισμα που αρέσει πολύ στα παιδιά!Δεν ξέρω αν μοιάζουν με τις γνωστές kinder γαλακτοφέτες αλλά είναι ένα πολύ νόστιμο και εύκολο σνακ για τα παιδιά και πόσο μάλλον σπιτικό!!
Την συνταγή την βρήκα απο μια μαμαδοφίλη την συνονόματη Όλγα,μόνο που εγώ άλλαξα τις αναλογίες της κρέμας για να την φέρω στα μέτρα μου.


Υλικά:

Για το παντεσπάνι

  • 150γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αυγά
  • 6 κ.σ ζάχαρη
  • 3 κ.σ κακάο
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 2 βάνίλιες
  • 70γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
Για την κρέμα
  • 250γρ κρέμα γάλακτος (προσοχή!όχι με λίγα λιπαρά.Εγώ χρησιμοποίησα φυτική κρέμα)
  • 1 1/2-2 κ.σ μέλι
  • 1 βανίλια
Εκτέλεση
  • Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν








  • Προσθέτουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη,τις βανίλιες,το κακάο,το μπέικιν,το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ανακατευτούν καλά






  • Σε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλα,αδειάζουμε το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα
  • Ψήνουμε στον αέρα στους 170 βαθμούς για 25-30 λεπτά.Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά


  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ καλά να σφίξει και προσθέτουμε το μέλι και την βανίλια συνεχίζοντας το χτύπημα







  • Ισιώνουμε με ένα μαχαίρι γύρω γύρω το παντεσπάνι και το κόβουμε στην μέση
  • Στο ένα κομμάτι απλώνουμε την κρέμα και καπακώνουμε με το άλλο.
  • Με το χέρι μας παίρνουμε γύρω γύρω ότι κρέμα περισσεύει και κόβουμε σε κομμάτια
  • Τοποθετούμε στο ψυγείο τις γαλακτοφέτες σε ένα κλειστό τάπερ για να μην ξεραθεί το παντεσπάνι










olgascuisine.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα

Ιδανική συνοδεία για τη γαλοπούλα -διότι και η σαλάτα μετράει σε ένα γεύμα.
Χριστουγεννιάτικη σαλάτα

Σιγουρέψου ότι έχεις:
  • 1 σελινόριζα
  • Τον χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 καρδιές μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο άνηθο
  • 8 κουταλιές ξύδι
  • 2 καρότα μεγάλα τριμμένα
  • ½ κιλό λάχανο ψιλοκομμένο
  • 4 με 5 ραπανάκια τριμμένα
  • 100 γρ. ρόκα ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. κάρδαμο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές μαγιονέζα
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα
  • αλάτι και πιπέρι
  • 6 με 7 κουταλιές ελαιόλαδο απαλό
  • 50 γρ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο

Ξεκινάμε!

  • 1 Καθάρισε τη σελινόριζα, χοντρότριψέ την και περίχυσέ τη με το χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσει. Στο μπολ όπου θα σερβίρεις τη σαλάτα, βάλε το μαρούλι ανακατεμένο με λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο από τον άνηθο και λίγο από το ξύδι, τη σελινόριζα, τα καρότα, το λάχανο και τα ραπανάκια. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις τη ρόκα και το κάρδαμο - εσύ είσαι ο σεφ!
  • 2 Να περάσουμε στη σάλτσα τώρα: Βάλε σε μπολ τη μαγιονέζα
    , τη μoυστάρδα και το αλατοπίπερο, και πρόσθεσε τον υπόλοιπο άνηθο, το υπόλοιπο φρέσκο κρεμμυδάκι και το αγγουράκι τουρσί. Χτύπησέ τα με το σύρμα προσθέτοντας λίγο-λίγο το ελαιόλαδο
    και το ξύδι, μέχρι που, τι γίνεται; Μια παχύρρευστη σάλτσα!
  • 3 Μπορείς να τη σερβίρεις χωριστά ή να την περιχύσεις πάνω στη σαλάτα - κανένας καλεσμένος δεν θα έχει αντίρρηση.
Καλή όρεξη!


cookoo.gr

Κοτόπουλο κρασάτο

Κρασί, κονιάκ… Ευτυχώς το κοτόπουλο δεν θα οδηγήσει μετά.
Κοτόπουλο κρασάτο

Σιγουρέψου ότι έχεις:
  • Αλεύρι
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 ποτηράκι κονιάκ
  • 1 κοτόπουλο (1½ κιλό περίπου)
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 250 γρ. μανιτάρια κονσέρβα ή φρέσκα
  • 200 γρ. Βιτάμ Culinesse
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ κιλό κρεμμύδια κοκκάρια
  • 1 Pummaro Ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι

Ξεκινάμε!

  • 1 Χώρισε το κοτόπουλο σε μερίδες που θα αλευρώσεις και θα ροδίσεις με Bιτάμ Culinesse στην κατσαρόλα.
  • 2 Μετά περίχυσε το κοτόπουλο με το κονιάκ, άναψε ένα σπίρτο και πλησίασε το στο κονιάκ (με προσοχή μην κάψεις τα φρύδια σου): το κοτόπουλο θα γίνει «φλαμπέ»!
  • 3 Σόταρε τα κρεμμυδάκια με Βιτάμ
    Culinesse και πρόσθεσέ τα στο κοτόπουλο μαζί με το κρασί, τα μανιτάρια, το σκόρδο, τη δάφνη, το Pummaro
    , αλάτι, πιπέρι και το ανάλογο νερό.
  • 4 Σκέπασε την κατσαρόλα και άφησε το κρασάτο κοτόπουλο να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου μία ώρα. Και μην το αφήσεις να κρυώσει για να το σερβίρεις…
Καλή όρεξη!

cookoo.gr

Χριστουγεννιάτικες δίπλες

Χριστουγεννιάτικες δίπλες

Σιγουρέψου ότι έχεις:

  • 6 αυγά
  • Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3 φλιτζάνια μέλι
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • 2 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • Ηλιέλαιο SOL για το τηγάνισμα

Ξεκινάμε!

  • 1 Αφού χτυπήσεις τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέσεις το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι και φτιάξεις τη ζύμη, χώρισέ την σε 8 ίσα μέρη και πλάσε με αυτά 8 μικρά μπαλάκια. Τύλιξε τα με μεμβράνη και άφησε να σταθούν για 1 ώρα.
  • 2 Πάρε τώρα τα μπαλάκια και άνοιξε με τον πλάστη όσο πιο λεπτά φύλλα μπορείς. Αν έχεις μηχανή για ζυμαρικά πέρασέ την από εκεί και θα γίνει άψογη σε χρόνο «μηδέν». Με ένα μαχαίρι κόψε σε παραλληλόγραμμα.
  • 3 Σε μια κατσαρόλα βάλε μπόλικο λάδι
    να κάψει και ετοιμάσου να ψήσεις τις δίπλες.
  • 4 Δίπλωσε τα φύλλα σε χαλαρά ρολάκια και βούτηξέ τα στο ηλιέλαιο, αφού όμως βεβαιωθείς ότι έχει κάψει καλά. Αφού πάρουν χρώμα βγάλτα και ακούμπησέ τα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
  • 5 Πάμε για το σιρίπο τώρα! Βάλε το μέλι και το νερό να βράσουν για μερικά λεπτά, αφαίρεσε τον αφρό και βούτηξε μέσα τις δίπλες για λίγα λεπτά.
  • 6 Τέλος, βάλε τις Χριστουγεννιάτικες δίπλες σε μια πιατέλα και πασπάλισε με το καρύδι και την κανέλα.Καλή όρεξη!
Καλή όρεξη!


cookoo.gr

Κορμός

Κορμός

Σιγουρέψου ότι έχεις:

  • 1 ½ φλιτζ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 κουταλιές Βιτάμ Culinesse
  • 2 ½ κουταλιές κακάο
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • λίγο ξύσμα λεμονιού
  • 1 φλιτζ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί
  • 2-3 κουταλιές Βιτάμ Soft για το ταψί
  • 1 λαδόκολλα

Ξεκινάμε!

  • 1 Στρώσε ένα ρηχό μακρόστενο ταψάκι αλειμμένο με Βιτάμ
    με χαρτί ζαχαροπλαστικής ή λαδόχαρτο, προθέρμανε το φούρνο στους 220°C και πρόσω ολοταχώς για τον κορμό!
  • 2 Χτύπησε σε ένα μπολ τους κρόκους με λίγη από τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού, μέχρι να ασπρίσουν. Όσο για τα ασπράδια, χτύπησέ τα με την υπόλοιπη ζάχαρη σε μαρέγκα και πρόσθεσέ την στο μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας προσεχτικά. Ρίξε επίσης το αλεύρι και ανακάτεψε πάλι.
  • 3 Άπλωσε ομοιόμορφα το μείγμα για τον κορμό στο ταψάκι που λέγαμε στην αρχή, και ψήσ’ το για 10-12 λεπτά.
  • 4 Αναποδογύρισε το παντεσπάνι που δημιούργησες, σε καθαρή πετσέτα πασπαλισμένη με ζάχαρη και ξεκόλλησε το λαδόχαρτο. Όσο το παντεσπάνι είναι ακόμη ζεστό και με τη βοήθεια της πετσέτας, τύλιξέ το σε ρολό (τον μελλοντικό κορμό). Άφησε το παντεσπάνι να κρυώσει και πάμε στη σοκολάτα που θα κάνει τον κορμό… κορμό σοκολάτας.
  • 5 Λιώσε τη σοκολάτα κουβερτούρα σε μπαιν-μαρί και άφησέ τη να κρυώσει. Χτύπησε σε ένα μπολ το Bιτάμ με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, πρόσθεσε τη λιωμένη σοκολάτα και το ρούμι αναμειγνύοντάς τα καλά.
  • 6 Ξεδίπλωσε το παντεσπάνι, άπλωσε πάνω τα ⅔ της κρέμας σοκολάτας και ξανατύλιξε σε κορμό. Από πάνω άπλωσε την υπόλοιπη κρέμα και τράβηξε γραμμές με ένα πιρούνι. Για μια εντυπωσιακή παρουσίαση, πασπάλισε με ζάχαρη άχνη και κόψε σαν χαρούμενος ξυλοκόπος ένα κομμάτι από τον κορμό, για να το τοποθετήσεις στο πλάι του.
Καλή όρεξη!


cookoo.gr

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Φτιάξε μόνη σου αποσμητικό χώρου με λεμόνι, βανίλια και δενδρολίβανο

Φτιάξε μόνη σου αποσμητικό χώρου με λεμόνι, βανίλια και δενδρολίβανο
Μια τέλεια ιδέα για να κάνεις το σπίτι σου να μοσχοβολάει!Δώσε μια αίσθηση φρεσκάδας στον προσωπικό σου χώρο με τον πιο απλό και οικονομικό τρόπο!Φτιάξε ένα πολύ απλό αποσμητικό χώρου, με διακριτική και δροσερή μυρωδιά: Τι θα χρειαστείς:

-1 βάζο
-χυμό από 2-3 λεμόνια
-Εκχύλισμα βανίλιας
-5-6 κλωναράκια δενδρολίβανο

Εκτέλεση:

-Σε ένα κατσαρολάκι με νερό πρόσθεσε το χυμό λεμονιών, το εκχύλισμα βανίλιας και το δενδρολίβανο.


-Άφησε το μείγμα να βράσει και έπειτα τοποθέτησέ το σε ένα γυάλινο βάζο.

-Μέσα στο βάζο πρόσθεσε και αρκετές φέτες λεμονιού και επιπρόσθετα κλωναράκια δενδρολίβανου για πιο έντονη μυρωδιά και ιδιαίτερη διακόσμηση.

-Το συγκεκριμένο αρωματικό χώρου θα διαρκέσει για μέρες, αλλά όταν δεις ότι πλέον δεν είναι έντονη η μυρωδιά του μπορείς να ξαναβράσεις το ίδιο μείγμα.



omg.yahoo.com 

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Μπισκότα με ζαχαρόπαστα



Πεντανόστιμα, μοσχοβολιστά μπισκοτάκια με ή χωρίς ζαχαρόπαστα !!!

Υλικά


3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη κοινή
1 κούπα μαργαρίνη (μαλακωμένη)
1 μεγάλο αυγό ή 2 μικρά (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κουταλιά γλυκού baking powder
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι άρωμα εσάνς της αρεσκείας σαs

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζω το αλεύρι με το baking powder
  2. Χτυπάω το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψει πολύ.
  3. Προσθέτω το αυγό, μόλις αναμειχθεί καλά, προσθέτω το αλάτι και το άρωμα.
  4. Ρίχνω το αλεύρι κουταλιά-κουταλιά στο μείγμα και ανακατεύω.
  5. Βάζω στο ψυγείο την ζύμη για 1 ώρα σκεπασμένη με μεμβράνη.
  6. Ανοίγω σε φύλλο περίπου μισό εκατοστό πάχος.
  7. Κόβω με κούπ - πάτ της επιλογής μου.
  8. Μεταφέρω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  9. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-175 βαθμούς για 20' περίπου, εξαρτάται από το πάχος του μπισκότου και το μέγεθος καθώς και αν θα ψήσουμε στον αέρα.


koyzinopagida.blogspot.gr

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ







Φουσκωτό και στολισμένο, το Χριστόψωμο είναι απαραίτητο στο γιορτινό τραπέζι.
Φτιάξτε το, είναι απλά τέλειο!

ΥΛΙΚΑ


700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή καλύτερα σταρένιο
400 γραμ. νερό χλιαρό
30 γραμ. μαγιά φρέσκια απ' το φούρνο
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη.
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο


Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη  ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και μέσα ρίχνουμε το χλιαρό  νερό, προσοχή όχι καυτό και καεί η μαγιά, και διαλύουμε μέσα την μαγιά. 
Προσωπικά μ' αρέσει καλύτερα η φρέσκια μαγιά, γιατί φουσκώνει και πιο γρήγορα . 
Συνεχίζουμε και ρίχνουμε το αλάτι και την ζάχαρη  και αρχίζουμε και ζυμώνουμε το ζυμάρι μας. 
Σ' αυτό το στάδιο ρίχνουμε 1 κουτ. του γλυκού γλυκάνισο .

Πρέπει να γίνει μια ζύμη , που να μην κολλάει στα χέρια.

Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1  ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
 Τότε τη βγάζουμε στον πάγκο. 
Κόβουμε ένα κομμάτι όσο ένα μήλο για το στόλισμά της. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί Νο 30 ή 32. Την πατάμε ελαφρά να ισιώσει η επιφάνεια. Πλάθουμε με το μικρό κομμάτι που κρατήσαμε δύο φιτίλια και τα τοποθετούμε σταυρωτά πάνω στο ψωμί. 
Βάζουμε στο κέντρο ένα καρύδι και γύρω γύρω τόσα καρύδια όσα είναι τα μέλη της οικογένειας. Γαρνίρουμε κατά μήκος του σταυρού με ότι σχέδια θέλουμε  και μπήγουμε γαρίφαλα. 
Σκεπάζουμε το χριστόψωμο και το αφήνουμε ν’ ανέβει ξανά και να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Για 35΄-40΄ αν είναι σε ζεστό σημείο ή 1 ώρα περίπου αν είναι στον πάγκο. 
 Ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις για 50΄ με 1 ώρα να ροδίσει και να φουσκώσει.
Θα δείτε ότι όταν το σηκώνετε είναι πλεον ελαφρύ.




koyzinopagida.blogspot.gr

Πίτσα ήλιος με ζύμη τυρόψωμου


 Σήμερα ήθελα να κάνω τυρόψωμο. Μετά όμως σκέφτηκα ότι είχα και λίγα  υλικά για πίτσα. Δεν τα παντρεύω λέω, να δω πως θα βγεί? ΄Οσο για το σχέδιο !!! Το είχα δει σε ένα ξένο σάιτ, με άλλη ζύμη. Το έφτιαξα λοιπόν σε ελληνική εκδοχή. Το αποτέλεσμα? ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ !!!!
Αφράτη ζύμη τυρόψωμου και γέμιση πίτσας !!!!! Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο !!! Η οικογένεια ξετρελλάθηκε!!!
 Πάμε να δούμε πως την έφτιαξα λοιπόν.....


ΥΛΙΚΑ


Θα χρειαστούμε μια δόση από το  Αφράτο Τυρόψωμο 
http://gefceis.blogspot.gr/2013/11/blog-post_258.html


΄Επειτα  παίρνουμε την ζύμη-τυρόψωμο, και την ανοίγουμε με τα χέρια μας , σε σχήμα στρογγυλό, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου μας.
Μόλις την ανοίξουμε , βάζουμε  από μέσα ένα στρογγυλό μπωλ, ό,τι έχουμε. Θα δείτε παρακάτω, γιατί.....


 Βάζουμε γύρω γύρω τα υλικά της πίτσας μας. ΄Ο,τι μας αρέσει, και φυσικά ό,τι έχουμε.

Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι   στα 8 τεμάχια, αυτό που προεξεχει απ' το μπωλ.
Ξέρετε.... κάνουμε σταυρό, μετά πάλι χαράζουμε στη μέση, για να βγουν ίδια.

 Παίρνουμε ένα ένα κομμάτι και το ανοίγουμε να κάτσει επάνω στην άκρη της ζύμης μας.


Τα ανοίγουμε όλα μέχρι να τελειώσουν.

Είναι έτοιμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, πάνω κάτω, μέχρι να πάρει όμορφο ξανθό χρυσό χρώμα. Περίπου 3/4 της ώρας.


΄Ετοιμη η πίτσα ήλιος με ζύμη τυρόψωμου.

koyzinopagida.blogspot.gr

Αφράτο Τυρόψωμο


΄Ισως το πιο αφράτο τυρόψωμο που έχετε δοκιμάσει !!! 
ΥΛΙΚΑ
100 γραμ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
350 γραμ. χλιαρό νερό
500-550 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γραμ. μαγιά φούρνου, όχι φακελλάκι
350 γραμ. φέτα
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι -προαιρετικά-
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε μια λεκάνη, αν το κάνουμε στο χέρι,  το λάδι, το νερό, και τη μαγιά, και τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί τελείως η μαγιά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και αρχίζουμε και ζυμώνουμε.
Η ζύμη κολλάει λίγο στα χέρια, μην ρίξετε άλλο αλεύρι από την δοσολογία που σας έχω δώσει. 
Βοηθήστε το ζύμωμα με ελάχιστο λαδάκι.
Προσθέτουμε τώρα τη φέτα και το πιπέρι.
Αδειάζουμε  το υλικό σε βουτυρωμένο ή λαδωμένο  πυρέξ ή ταψί  ''η μια φόρμα του κέικ, κατά προτίμηση σιλικόνης ή το μοιράζετε στα δύο όπως έκανα στις παρακάτω φωτό , και αφήνουμε να φουσκώσει για 15-20 λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο μας στους 50 βαθμούς.
Ψήνουμε στους  180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ....  Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τυρί με εληές και να φτιάξουμε εληόψωμο!
koyzinopagida.blogspot.gr

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Δείτε πως να φτιάξετε τους τέλειους κεφτέδες!




diaforetiko.gr : keftedakia keftedakia 600x375 Δείτε πως να φτιάξετε τους τέλειους κεφτέδες!

Οι κεφτέδες είναι το αγαπημένο φαγητό των περισσοτέρων. Και γι’ αυτό το πόρισμα δεν χρειάζονται ερωτηματολόγια και αναλύσεις. Αρκεί να αναλογιστούμε τη χαρά που όλοι κάναμε όταν ήμαστε παιδιά και φτάναμε στο μεσημεριανό τραπέζι για να ανακαλύψουμε πως «σήμερα θα φάμε κεφτέδες»!
Η αλήθεια είναι πως την ίδια χαρά βιώνουμε και σήμερα, κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να φάμε κεφτέδες, αλλά οι κοινωνικές συμβάσεις και απαγορεύσεις δε μας επιτρέπουν να δείξουμε έκδηλα τη χαρά και τον ενθουσιασμό μας και να αρχίσουμε να χοροπηδάμε γύρω από το τραπέζι.
Κάποιοι αγαπούν τους κεφτέδες με κόκκινη σάλτσα, κατά την ιταλική παράδοση και κάποιοι τους προτιμούν στεγνούς για να απολαμβάνουν τα μυρωδικά του κεφτέ χωρίς τις παρεμβολές του πελτέ. Όσο εύκολη και να θεωρείται όμως, η παρασκευή του πιάτου, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο εύκολη και καλό είναι να έχετε υπόψη σας μερικά μυστικά, πριν αποφασίσετε να δοκιμάσετε οι ίδιοι τις δυνάμεις σας στην κουζίνα.


Ο κιμάς

Για τις περισσότερες νοικοκυρές η ταυτότητα του κεφτέ εξαντλείται στον μοσχαρίσιο κιμά και δεν επιδέχεται πολλές παραλλαγές. Αυτό που δεν ξέρουν όμως, οι περισσότερες νοικοκυρές είναι πως ο συνδυασμός μοσχαρίσιου κιμά με χοιρινό οδηγεί σε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Το μοσχαρίσιο κρέας δεν έχει τόσο έντονη γεύση, ενώ τα λίπη που περιέχει, αντί να του δίνουν σε  γεύση του αφαιρούν σε ένταση.
Η προσθήκη του χοιρινού κιμά συμβάλει στη νοστιμιά του πιάτου, ενώ μερικοί πάνε ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας και χοιρινό λουκάνικο στο μίγμα. Το λουκάνικο -όταν είναι σε σωστή αναλογία- μπορεί να δώσει μια εξαιρετική πικάντικη γεύση στον κεφτέ, αλλά αν υπερβεί τα επιτρεπόμενα όρια, θα υπερκεράσει όλες τις άλλες γεύσεις του.


Πώς να «δέσετε» τον κεφτέ;

diaforetiko.gr : keftedakia keftedakia Δείτε πως να φτιάξετε τους τέλειους κεφτέδες!

Μεγαλύτερο όμως, πρόβλημα και από την επιλογή του κιμά, είναι να καταφέρετε να μείνουν «δεμένοι» οι κεφτέδες στο τηγάνι και να μην φτιάξετε πάλι… κιμά για μακαρόνια. Κάποιοι χρησιμοποιούν την εύκολη και εγγυημένη λύση, που είναι το αυγό στο μίγμα. Αυτή η λύση ωστόσο, καταλήγει συχνά σε αρκετά σφιχτούς και ελαφρώς στεγνούς κεφτέδες.
Μια καλή εναλλακτική με πιο «ελαφρύ» αποτέλεσμα, είναι η επιλογή μαζί με το αυγό να χρησιμοποιήσετε και τρίμματα ψωμιού ποτισμένα σε γάλα. Το ψωμί, είτε συνοδεύεται από αυγό είτε όχι, καταφέρνει να δέσει επαρκώς τον κιμά και αν πλάσετε τους κεφτέδες με αλευρωμένα χέρια, τότε θα έχετε ακόμα πιο «στέρεα» αποτελέσματα.

Προσθήκες

Οι κεφτέδες όπως όλα τα πιάτα, αποκτούν πολλές παραλλαγές και εκδοχές με το πέρασμα του χρόνου, ανάλογα τα κέφια του μάγειρα και την επιτυχία της εκάστοτε προσθήκης στο μίγμα.
Η συνηθέστερη προσθήκη, που δεν αλλάζει φυσικά την ταυτότητα του κεφτέ, αλλά του δίνει έναν πιο δυναμικό χαρακτήρα, είναι το σκόρδο. Για κάποιους ωστόσο, το μίγμα του κιμά περιέχει ήδη κρεμμύδι, οπότε ο συνδυασμός και των δυο υλικών σε ένα… μικρό κεφτεδάκι, είναι τις περισσότερες φορές «δυσάρεστα εκρηκτικός».
Μια καλή εναλλακτική, για να διανθίσετε λίγο τους κεφτέδες σας είναι να προσθέσετε λίγο μάραθο στο μίγμα, που και διαφορετική γεύση θα δώσει στο πιάτο και πιο τραγανή υφή, που πάντα εκτιμάται.


Οι «κοκκινιστοί»

diaforetiko.gr : keftedakia saltsa keftedakia saltsa Δείτε πως να φτιάξετε τους τέλειους κεφτέδες!

Αν θέλετε να δοκιμάσετε την αγαπημένη ιταλική συνταγή που θέλει μια πλούσια κόκκινη σάλτσα με κεφτέδες να καλύπτει μια πληθωρική μερίδα από μακαρόνια, τότε έχει δύο εναλλακτικές. Ή θα δώσετε πρώτα χρώμα στους κεφτέδες στο τηγάνι και στη συνέχεια θα προσθέσετε τη σάλτσα ντομάτας, μέσα στην οποία θα αφήσετε τους κεφτέδες να βράσουν, είτε θα μαγειρέψετε τη σάλτσα και τους κεφτέδες ξεχωριστά και θα τους ενώσετε επάνω στα μακαρόνια.
Δοκιμάστε να μαγειρέψετε μερικούς με τη ντομάτα και τους υπόλοιπους χώρια και διαπιστώστε οι ίδιοι τη διαφορά. Αν μάλιστα έχετε επενδύσει σε ένα καλό χοιρινό κιμά, τότε σίγουρα θα συνηγορήσετε υπέρ της δεύτερη άποψης που δε συγχέει τις γεύσεις, για να αναδείξετε τα αρώματα του χοιρινού.


Μερικά μυστικά ακόμα

• Όσο περισσότερα βότανα χρησιμοποιήσετε στον κεφτέ σας, τόσο πιο εύγευστο θα είναι το αποτέλεσμα. Πειραματιστείτε με μέντα, ρίγανη, μαντζουράνα και ό,τι άλλο σας αρέσει.
• Καλό είναι πάντα να ανακατεύετε το μίγμα του κιμά με τα χέρια και όχι με κάποιο εργαλείο ή μίξερ. Τα χέρια σας θα ομογενοποιήσουν πιο σωστά το μίγμα, χωρίς να πολτοποιήσουν τον κιμά. Είναι καλό για τη συνταγή και την υφή της, να διατηρούνται μικρά κομμάτια κρέατος στους κεφτέδες.
• Ανάλογα με τον τρόπο που σκοπεύετε να καταναλώσετε τους κεφτέδες, καλό είναι να τους δώσετε και το ανάλογο μέγεθος. Εάν θα καταναλωθούν με σάλτσα, διατηρείστε το μέγεθός τους μικρό, ενώ αν θέλετε να τους φάτε σκέτους, δοκιμάστε ένα πιο μεγάλο μέγεθος.
• Καλύτερα να μην πλάσετε τους κεφτέδες με στεγνά χέρια γιατί κομμάτια κιμά θα κολλήσουν στις παλάμες σας. Λαδώστε ή αλευρώστε ελαφρώς τα χέρια σας και έτσι, οι μπάλες του κιμά θα σχηματιστούν πολύ ευκολότερα.
• Τοποθετήστε τους κεφτέδες σε ένα αλευρωμένο ταψί, μόλις τους πλάσετε, ώστε να είναι συγκεντρωμένοι και συμμαζεμένοι και να μην κολλήσουν.



Οι τέλειοι κεφτέδες

diaforetiko.gr : keftedakia keftedakia Δείτε πως να φτιάξετε τους τέλειους κεφτέδες!
Υλικά για 4 μερίδες
6 κ.σ. γάλα
1 χοντρή φέτα ψωμί, χωρίς την κόρα
300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
200 γρ. χοιρινό κιμά
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.γ. μάραθο
Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

1. Ρίξτε σε ένα ρηχό μπολ, το  γάλα με το ψωμί και αφήστε να μουλιάσει  για περίπου 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βάλτε τα άλλα υλικά, εκτός από το λάδι, σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε τα με τα χέρια σας, καλά. Μην ξεχάσετε να αλατοπιπερώσετε.
2. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, πολτοποιήστε το μουλιασμένο στο γάλα ψωμί και στη συνέχεια προσθέστε το στο κύριο μίγμα, το οποίο θα ανακατέψτε επίσης καλά. Αφού ενωθούν όλα τα υλικά, πλάστε το μίγμα σε μικρές μπάλες.
3. Βάλτε λάδι στο τηγάνι και αφήστε το να κάψει πολύ καλά πριν ρίξετε τους κεφτέδες σας. Μόλις πάρουν χρώμα στο εξωτερικό τους, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τους να μαγειρευτούν σωστά και στο εσωτερικό.
4. Σερβίρετε ιδανικά με σάλτσα ντομάτας πάνω από μακαρόνια ή σκέτους με μια γενναία μερίδα πατάτες τηγανιτές.

http://www.clickatlife.gr