Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΠΙΤΑ ΣΕ ΠΛΕΞΟΥΔΑ

Πίτα σε πλεξούδα

Τι χρειαζόμαστε:

  • Σφολιάτα (δική σας ή αγοραστή)
  • Ό,τι θέλετε για γέμιση
  • 1 αυγό για άλλειμα
  • λίγο σουσάμι (εάν θέλετε)

Πως το κάνουμε:

recipe image
1. Ανοίγετε ένα φύλλο σφολιάτας και το απλώνετε. Βάζετε μπροστά σας την μακριά πλευρά. Το κόβετε κάθετα σε τρεις λωρίδες.
recipe image
2. Βάζετε τη γέμιση στις λωρίδες. Επιλέξτε εσείς τι γέμιση θέλετε να βάλετε.
recipe image
3. Αλείφετε με νερό τις άκρες κάθε λωρίδας ζύμης, τυλίγετε σφιχτό κάπως ρολό και πατάτε τις άκρες για να κολλήσουν.
recipe image
4. Φέρνετε κοντά τις λωρίδες σας. Εάν θέλετε, για ευκολία, μπορείτε να τις μεταφέρετε μια μια μέσα στο ταψί (που θα είναι στρωμένο με λαδόκολλα), ώστε να την πλέξετε εκεί. Αλλιώς τη μεταφέρετε όλη την πλεξούδα στο τέλος.
recipe image
5. Αρχίζετε να τις πλέκετε πλεξούδα. Εγώ πάντα αφήνω τις άκρες ελεύθερες και τις σουλουπώνω στο τέλος.
recipe image
6. Σουλουπώνουμε τις δύο άκρες της πλεξούδας μας (πλέκουμε δηλαδή τις άκρες μέχρι τέλους και κολλάμε μεταξύ τους την άκρη, ώστε να φαίνεται ωραία η πλεξούδα). Τώρα είναι όμορφη και στρουμπουλή!
recipe image
7. Χτυπάτε ένα αυγό με 1 κουταλιά νερό και αλείφετε τις πλεξούδες.
Εάν θέλετε πασπαλίζετε την επιφάνεια με σουσάμι.
recipe image
8. Ψήνετε την πλεξούδα (ή τις πλεξούδες) σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180°C για 1 ώρα περίπου στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να βάλετε ό,τι υλικά θέλετε μέσα στις κοτσίδες. Απλώς δε θέλει μεγάλη ποσότητα, ούτε πολύ ζουμερά υλικά, για να μπορείτε να τις διαχειριστείτε.

Την ιδέα την πήρα από την συνταγή "πλεξούδες με φέτα, ελιές και πιπεριές". Εδώ έβαλα πάστα ελιάς, ένα μείγμα τυριών με λίγο αυγό και λωρίδες ζαμπόν.

Εάν βάλετε πάστα ελιάς, προσοχή στην ποσότητα. Μη βάλετε πολύ (ακομα και να σας αρέσει) γιατί γίνεται εξαιρετικά αλμυρή.

ΠΗΓΗ: Οι συνταγές της παρέας

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)!


Υλικά:
1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
2 κιλά αλεύρι άσπρο
Προζύμι ( μαγιά νωπή 1.5 κουταλιά της σούπας)
αλάτι 2 1/2 κουταλάκια του τσαγιού
χλιαρό νερό όσο πάρει

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αποβραδίς "πιάνουμε" το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και αλεύρι (να είναι σαν χυλός) σε μία λεκανίτσα, την οποία σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει  ο χυλός. Το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τον χυλό με το προζύμι. (Αν το ψωμί το φτιάξουμε με μαγιά, δεν χρειάζεται προετιμασία αποβραδίς. Απλώς διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο αλεύρι).

Προσθέτουμε στη λεκάνη το ανάλογο χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι, και ζυμώνουμε καλά, ώσπου να γίνει μία μέτρια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Μοιράζουμε τη ζύμη σε λαδωμένες φόρμες, τις οποίες βάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένες με καθαρές πετσέτες. Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, είναι έτοιμη για τον φούρνο. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για μία ώρα περίπου.