Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ


ΥΛΙΚΑ:

500 γραμ. μαγιά (κομμάτι)
20 αυγά
2 κιλά ζάχαρη
1/2 κιλό γάλα
500 γραμ. βούτυρο Μινερβίνη
2 φακελάκια Μαχλέπι
2 φακελάκια Κακουλέ
2 Βανίλιες
1 φακελάκι μαστίχα Χίου
3 κιλά αλεύρι άσπρο (Κούλα)
2 κιλά αλεύρι κίτρινο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Φτιάχνουμε τη μαγιά:
Σε μία μικρή λεκανίτσα βάζουμε 4 ποτήρια χλιαρό νερό, λιώνουμε τη μαγιά, ρίχνουμε λίγο αλάτι και μισό κιλό περίπου από το αλεύρι. Το σκεπάζουμε να ανέβει για μία ώρα περίπου.

Φτιάχνουμε τη ζύμη:
Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ με 1 κιλό ζάχαρη. Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε το άλλο κιλό ζάχαρη. Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά στο ζεστό γάλα.
Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε να ενωθεί καλά (κίτρινο - άσπρο). Ρίχνουμε το Μαχλέπι, το Κακουλέ, τις βανίλιες και τη μαστίχα κοπανισμένη. Ανακατεύουμε καλά και ανοίγουμε μία φωλιά. Ρίχνουμε τη μαγιά, το γάλα με τα αυγά και το μισό βούτυρο (ζεστό λιωμένο). Ζυμώνουμε και στο τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά μας. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 2 ώρες να φουσκώσει. 
Πλάθουμε πλεξούδες λεπτές, αλείφουμε το ταψί με λάδι και πασπαλίζουμε τον πάτο του με αλεύρι, βάζουμε τις πλεξούδες στο ταψί και αφήνουμε μία ώρα να φουσκώσουν. Μόλις διπλασιαστούν σε όγκο αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου για 30' - 40' σε φούρνο με αντίσταση. 
Αν θέλουμε όταν ψηθούν ρίχνουμε πάνω τους λιωμένη σοκολάτα. 
(Επειδή φουσκώνουν πολύ στο ψήσιμο, οι πλεξούδες όταν τις πλάθουμε πρέπει να είναι πολύ λεπτές). 


Βάψτε τα πασχαλινά αυγά με πρωτότυπα χρώματα

Βάψτε τα πασχαλινά αυγά με πρωτότυπα χρώματα


Υλικά

Για 10-12 άτομα

Για τα αυγά με βαφή εμπορίου
20 αυγά
1 βαφή κόκκινη εμπορίου (ή ότι άλλο χρώμα θέλετε) που να καλύπτει την ποσότητα των αυγών
1/2 φλιτζάνι ξίδι

Για τα αυγά με φυσικό χρώμα

20 αυγά

Για το χρώμα
Ανοιχτό Κόκκινο
Παντζάρια, κεράσια, βατόμουρα (θα δοκιμάσω και με φράουλες)

Ροζ
Παντζάρια, Μύρτιλλα, Σμέουρα, χυμός κόκκινων σταφυλιών

Μωβ της Λεβάντας
Μικρή ποσότητα χυμού σταφυλιών, λουλούδια  βιολέτας (με 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού)

Πορτοκαλί
Κίτρινο κρεμμύδι η φλούδα μόνο όχι η σάρκα

Κίτρινο
Κουρκουμάς (1/2 κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλυτζάνι νερό)

Πράσινο ανοιχτό
Φύλλα από σπανάκι

Πράσινο χρυσαφί
Φλούδια από κίτρινα μήλα Delicious

Μπλε
Χυμός από μπλε βατόμουρα, κόκκινο λάχανο

Για το βάψιμο με βερνίκι νυχιών
20 αυγά
3 -4 βερνίκια νυχιών χρώματος της επιλογής σας (κόκκινο, μπλε. κίτρινο, πορτοκαλί)
1 μεγάλο μπολ με γεμάτο με νερό



Εκτέλεση


Για τα αυγά με βαφή εμπορίου
Σε ένα μπολάκι αδειάζουμε την βαφή και με ένα φλιτζάνι με νερό την διαλύουμε καλά.
Σε μία μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα βάζουμε τόσο νερό όσο να καλυφθούν τα αυγά.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την βαφή και το ξύδι και τοποθετούμε τα αυγά, που έχουμε προηγουμένως πλύνει, στον πάτο της κατσαρόλας προσεκτικά.
Ανάβουμε το μάτι στο 6 μέχρι να αρχίσουν μικρές φουσκάλες βρασμού.

Μόλις αρχίσει ο βρασμός κατεβάζουμε το μάτι στο 1 και μετράμε τον χρόνο, 8 λεπτά για καλά βρασμένα αυγά.
Με μια τρυπητή κουτάλα στραγγίζουμε τα αυγά σε ένα λεκανάκι και ένα ένα τα περνάμε με ένα πανάκι βρεγμένο με λάδι, όπως είναι καυτά.


Για τα αυγά με φυσικό χρώμα
Χρησιμοποιήστε λευκά αυγά θα έχετε καλύτερο αποτέλεσμα
Καλό καθάρισμα των αυγών με ένα πανάκι με ξύδι.

Τα αυγά πριν τα βράσουμε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
Γεμίζουμε νερό στη κατσαρόλα 1-2 δάκτυλα πιο πάνω να σκεπάσει τα αυγά μας.
Προσθέτουμε 1-2 φλιτζάνια ξύδι κατά προτίμηση λευκό Προσθέτουμε τη φυσική βαφή πχ τα παντζάρια (κόκκινο χρώμα).



Ανάβουμε τη φωτιά στη κουζίνα στη μεσαία σκάλα ώστε να μη ραγίσουν τα αυγά. Τη στιγμή του βρασμού αφήνουμε το νερό να βράσει για άλλα 20 λεπτά ακόμα.
Εάν θέλετε πιο έντονο χρώμα τα αφήνετε για 10-20 λεπτά ακόμα με κλειστή όμως τη φωτιά.



Όταν βαφτούν ικανοποιητικά τα βγάζουμε να στεγνώσουν
Βρέξτε ένα μαλακό πανί ή χαρτί κουζίνας με λίγο λάδι και περάστε τα να γυαλίσουν.

Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν βάφει εσωτερικά τα αυγά.

Για το βάψιμο με βερνίκι νυχιών

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ξύδι και τοποθετούμε τα αυγά, που έχουμε προηγουμένως πλύνει, στον πάτο της κατσαρόλας προσεκτικά.
Ανάβουμε το μάτι στο 6 μέχρι να αρχίσουν μικρές φουσκάλες βρασμού.

Μόλις αρχίσει ο βρασμός κατεβάζουμε το μάτι στο 1 και μετράμε τον χρόνο, 8 λεπτά για καλά βρασμένα αυγά.
Με μια τρυπητή κουτάλα στραγγίζουμε τα αυγά σε ένα λεκανάκι και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Στη συνέχεια τοποθετούμε σε ένα μπολάκι ή χάρτινο ποτήρι με αρκετό νερό. Στη συνέχεια ραντίζουμε το νερό με τα χρώματα από τα βερνίκια μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του νερού.
Έπειτα βάζουμε γάντια μιας χρήσης για να βάψουμε τα αυγά. Βουτάμε το κάθε αυγό μέσα στο χρωματιστό νερό μέχρι τη μέση από κάθε πλευρά και αφήνουμε σε ένα πιατάκι να στεγνώσουν. Επαναλαμβάνουμε σε όλα τα αυγά και γεμίζουμε με χρώμα από βερνίκι το νερό όσο χρειαστεί για να βάψουμε όλα τα αυγά.


Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν βάφει εσωτερικά τα αυγά.


sidagi.gr